Marko Palijan – Croatian Crusher koji je vozio protiv Ken Blocka i Solberga

Znate li tko je Marko Palijan? Trebali bi, ako volite automobile, a pogotovo drift jer to je naš vozač koji je petu godinu zaredom u konkurenciji najboljih driftera na svijetu. Slijedi mu vožnja u Varšavi

Svoje mjesto među najboljima na svijetu u natjecanju Gymkhana GRID, petu godinu za redom, zaslužio je i Križevčanin Marko Palijan. Marko je jedini Hrvat koji se uspio kvalificirati na ovo natjecanje, i to u konkurenciji velikih imena (Ken Block, Peter Solberg, Oliver Solberg, Daigo Saito, Luke Woodham, Rhys Yates, Dmitrij Sribnyj, Liam Doran…).

Tako je u protekle četiri godine stekao je veliko poštovanje konkurencije te je dokazao da je vrlo ozbiljan, talentiran, educiran i opasan protivnik.
Na protekla je četiri svjetska finala dva puta osvojio četvrto mjesto, a dva puta završio je unutar najboljih 16 vozača svijeta.

07. rujna u Poljskoj, u Varšavi, na jednom mjestu okupit će se 30-ak globalno popularnih imena, ponajboljih vozača iz svijeta auto sporta.
Nekoliko dana velikani WRC Rallya, WRC Rally crossa, drifta i raznih auto disciplina provest će u druženju i natjecanju na Gymkhana GRID world finals, relativno novoj, ali globalno vrlo popularnoj i atraktivnoj auto disciplini.

BMW je dobio novi prijenos, mjenjač, pojačani su snaga motora i okretni moment te je promijenjen dobavljač guma

Palijan i njegov spotter i mehaničar Marko Šafar, za Poljsku su pripremili Šafarov BMW E30, dobro poznati automobil s kojim je 2016. godine osvojeno četvrto mjesto. Automobil je u završnoj fazi kozmetičkih priprema jer ono najbitnije je odrađeno i testirano te su i Palijan i Šafar vrlo zadovoljni.

Koliko hrvatskih vozača znate da su dijelili autograme kod nas, a kamo li na međunarodnoj razini?

Automobil je spreman za Poljsku, kaže Marko Palijan

“Automobil je po svemu do sada testiranom na treninzima vrlo konkurentan, zadovoljni smo i spremni za Poljsku, dat ćemo sve od sebe da uz sve urađeno i osvojeno kroz ovih proteklih pet godina uspijemo u jedinome što nam fali, a to je da donesemo jedan od tri trofeja u Hrvatsku, u Križevce i Koprivnicu.”

Marko je prije BMW-a vozio s Nissanom Z

Povratak svjetskog finala Gymkhane u Europu, bit će pravi festival za sve ljubitelje auto sporta. Povećan je broj natjecatelja završnih kvalifikacija za ulazak na svjetsko finale, pa organizatori najavljuju najveću Gymkhanu dosada uz mnogo novih imena te najveću i najzahtjevniju stazu. No samo najboljih 30-ak borit će se za postolje.

Palijana i Šafara podržite i sami, pratiti sve vijesti i novosti s priprema, treninga i samog natjecanja. To možete učiniti na društvenim mrežama, Instagram profilu CroatianCrusher1 i FB profilu Marko Palijan “Croatian Crusher”.

Marko Palijan, vlasnik je nekoliko naslova prvaka Hrvatske, u svojoj klasi osvojio je više naslova prvaka u ocjensko spretnosnim vožnjama, ocjenski auto Rally-u, autoslalomu, Pirelli 402 Streetrace kupu…


 

Što je to Gymkhana GRiD?

Gymkhana GRiD natjecanje dinamičan je i atraktivan format auto utrka. Kombinacija je to street race, drift, rally, auto slalom i ocjensko spretnosnih vožnji.

Odvija se na dvije identične staze postavljene u ogledalo, dvoje natjecatelja utrkuju se istovremeno prvo na jednoj zatim na drugoj stazi (lijeva-desna), vozi se na vrijeme, sporiji ispada iz natjecanja dok pobjednik, onaj s boljim ukupnim vremenom prolazi u sljedeći krug natjecanja.

Staza se sastoji od raznih elemenata, guma, bačvi, vešmašina, čamaca, aviona, automobila…a natjecatelji moraju oko prepreka izvoditi razne zadane elemente vožnje, od drifta do okreta od 360 i više stupnjeva.