Hamilton i Rosberg opet bok uz bok

Extreme E atraktivno je natjecanje električnih SUV-a, a slavni su vozači F1 okupili svoje timove Hamilton 44 i Rosberg Xtreme Racing, kako bi još jednom ukrstili koplja na jednim od najsurovijih terena na planeti

Utrke Extreme E natjecanja voze se po najzabačenijim, ali i nekima od najljepših mjesta na svijetu, a na atraktivnosti im sigurno pridonosi činjenica da takva dva vozačka velikana ovdje imaju svoje timove. Pored njihovih timova u natjecanju će sudjelovati njih još sedam.

Sve momčadi imat će priliku voziti posve nov model električnog SUV-a koji je posebno dizajniran za ovo prvenstvo. Trkaći automobil Extreme E, dužine 440 cm, širine 230 cm i visine 186 cm, ne čini se odviše različitim od konvencionalnih SUV-ova. Međuosovinski razmak od 300 cm također zvuči posve normalno. Sličnost prestaje kada stignemo do vršne snage modela ODYSSEY 21, koja iznosi 544 KS, što taj automobil čini doista dojmljivom silom – posebice s obzirom na to da ne teži više od 1.650 kg.

Ovakav trkaći SUV za postizanje 100 km/h treba samo 4,5 s, a može komotno savladavati nagibe i od 55 stupnjeva. To vozilo posebnim čine i gume Continental, posebno izrađene za ovu prigodu. Razvijajući ih, dizajneri su se prvo okrenuli proučavanju ograničenja performansi i elastičnosti nekoliko prokušanih proizvoda visokih performansi. Kao referentnu točku za daljnji razvoj odabrali su gume Continental CrossContact LX.

Konačni su proizvod jedne od najtvrđih guma koje su ikada proizvedene: CrossContact Extreme E. Promjer tih guma iznosi 37 inča, široke su 12,5 inča, a namijenjene su kotačima od 17 inča.  Uzorak gaznog sloja optimiziran je za vrhunsku učinkovitost na svim terenima, a odlikuje se savršenim spojem rebara i džepova za najbolje moguće prianjanje na svim terenima.

Sezona počinje u oazi Al-Ula u Saudijskoj Arabiji (20. i 21. ožujka), zatim se seli na basnoslovno ružičasto jezero Retba u Senegalu (29. i 30. svibnja) pa se nastavlja u Kangerlussuaqu („velikom fjordu“) na Grenlandu (28. i 29. kolovoza). Sljedeća je točka natjecanja smještena u brazilskoj državi Pará (23. i 24. listopada), a vrh Južne Amerike, prekriven ravnicama argentinske Patagonije, rezerviran je za veliko finale (11. i 12. prosinca).