Ford Raptor spaja relijaški DNA i radni karakter + VIDEO

Najprodavaniji europski pick-up dobio je trkaći ovjes, moćan biturbo sa 213 KS i izgled koji ubija. Ultimativna 4x4 zabava ima novo ime - Ford Raptor

Premisa je samo naoko jednostavna. Uzmete najprodavaniji europski pick-up i jedan od općenito najpoznatijih globalnih modela – Ford Ranger – te ga iskoristite kao podlogu za kreiranje još otpornijeg i sposobnijeg, ali istovremeno nevjerojatno zabavnog pick-upa. Upravo je tako nastao novi Ford Raptor kao ruku djelo posebnog odjela Ford Performance koji je u jednom vozilu spojio naizgled nespojivo, iznimne terenske mogućnosti i sportski užitak u vožnji.

Kako im je to uspjelo?

Prije svega implementacijom potpuno novog ovjesa. Dimenzije su možda slične kao i kod klasičnog Rangera (540 cm dužine), ali zaboravite na klasičan “kamionski” ovjes s krutom gredom i lisnatim oprugama.

Ovdje sad nalazimo kombinaciju punokrvnih trkaćih FOX Racing amortizera s Wattovim sponama straga (primjerice Astra J iz 2010., da ne idemo dalje u povijest) što uz 30 % dulji hod ovjesa garantira ne samo neusporedivo bolje dinamičke performanse već i znatno višu razinu komfora koji, ruku na srce, nikad nije bio jača strana pick-up segmenta.

Deset stupnjeva za dobar dizelski rafal

Sad tome pribrojite novi dvolitreni biturbo dizel sa 213 KS i čak 500 Nm okretnog momenta uparen sa 10-stupanjskim automatikom i vrlo brzo, na cesti i terenu postajete svjesni da nema nesavladive situacije. Ili drugim riječima, u svakom trenutku elektronika nudi odgovarajući stupanj s maksimalno dostupnim momentom za najoptimalnije iskorištavanje datog trenutka u vožnji.

Naravno, velike poluge iza upravljača govore da u svakom trenutku možete manualno intervenirati, ali za to realno nema potrebe. Bolje se prepustiti i fokusirati na samu vožnju.

Kad smo već kod elektronike, recimo i to da za razliku od potpuno mehaničkog ovjesa, Ford Raptor nudi uz početni mod (Normal) nudi još pet posebno krojenih elektronskih mapa koje kalibriraju odaziv papučice gasa, krutost upravljača i raspodjelu momenta ovisno o tome nalazi li se vozilo na pijesku/blatu, travi/makadamu/snijegu ili stjenovitom tlu.

Relijaški geni u pick-upu, pa to je neprocjenjivo

Na cesti je moguća još veća doza sporta (samo u 4×2) dok je na terenu njegov sinonim takozvani mod Baja (izgovara se Baha). I upravo je čuveni Baja Desert Rally poslužio kao svojevrsni predložak što bi u konačnici trebao predstavljati novi Ford Raptor.

Što se pogona tiče, on je uz određena unaprjeđenja preuzet od Ford Rangera pa tako uz klasičan pogon na stražnju osovinu nudi dodatno priključivanje i prednje (4×2) odnosno redukciju (4×4 Low) za najteže uvjete.

Ubojiti izgled provocira i kad Raptor stoji

Kod novog Ford Raptora odmah je primjetna njegova dominantna pojava ponajviše zahvaljujući novom ovjesu koji donosi ekstra pet centimetara odmaka od tla (283 mm) odnosno isto toliko veću visinu vozila. Međutim, ono što razlikuje Ford Raptor od Ford Rangera jest svakako njegov upečatljiv dizajn. Nema sumnje da i europski (globalni) Raptor nosi DNA uzorak američkog F 150 Raptora koji je premijerno pokazan 2009., ali i dalje ostaje vjeran vlastitom izričaju.

Tako umjesto Fordovog loga na masci nalazimo veliki reljefni natpis Ford, prednja i stražnja maska posebno su dizajnirane kako bi se dobili još veći prilazni i odlazni kutevi dok na bokovima stoje moćni pragovi i zaštite lukova kotača. Koliko Ford Raptor misli ozbiljno najbolje pokazuje 2,3 mm debela zaštitna ploča koja će vas spasiti čak i kada pretjerate sa zabavom.

Čak dvije kuke za izvlačenje sprijeda i straga nisu tu ako Ford Raptor upadne u nevolju već da on izvuče druge iz nje. Za to dobro dođu i posebne All Terrain gume BF Goodrich (285/70 R17 LT) čije su se duboke ripne pokazale vrlo korisnim na pješčanim plažama Maroka gdje smo iz prve ruke imali prilike isprobati Ford Raptor.

U Hrvatsku bi Ford Raptor trebao stići krajem godine dok sama cijena još nije formirana. Kažemo trebao, jer ono što je Ford inicijalno planirao kao ograničenu seriju takozvanih „show-off“ vozila od ne više od 3000 komada, učas se rasprodalo do kraja godine. Drugim riječima, svih 20.000 Ford Raptora već je prodano do kraja godine.

Kako Ford Raptor za Europu silazi s proizvodnih linija u Južnoafričkoj Republici paralelno s Ford Rangerom, možda u Fordu pronađu prostor za dodatne modele. U uspjeh Ford Raptora tako ne treba sumnjati, a svi kojima je dosta umreženosti i povezivosti, neudobnih sportskih „ležaljki“ ili sve prisutnije automobilističke korektnosti, uz pretpostavku riješenih financija, pronaći će pravi odgovor u novom Ford Raptoru. Mi znamo da mi jesmo.