Fiat 500e dobio treća vrata

Fiat 500e dolazi s nove platforme, šest je cm širi i duži od brata benzinca i ima dva cm duži međuosovinski razmak. I da, ovdje ne postoji B stup, barem ne sa suvozačeve strane

Kako dotjerati i unificirati električnu verziju modela 500? Jednostavno mu dodajte treća vrata. Za takvu su se odluku opredijelili talijanski inženjeri i dizajneri. I zaista, sada Fiat 500 pokretan elektromotorom ima vlastiti karakter. Pošto je duži u unutrašnjosti ima više prostora, a kada se otvore oba krila vrata lako je ući straga.

Trepiuno

Treća vrata također proširuju ime Fiata 500e. Puno ime je Fiat 500e 3 + 1 – odnosno Trepiuno. Ime koje se koristilo i u prvom konceptnom automobilu za Fiat 500 iz 2004. godine. Ovakva izvedba na tržište će se lansirati u posebnoj verziji – ‘La Prima’. Ona između ostalog donosi LED svjetla, dvobojne 17-inčne alu naplatke, kromirane umetke na prozorima i bočnim stranama, klima uređaj, eko-kožu na sjedalima, armaturnu ploču i dvobojni volan. Fiatovi su logotipi na sjedalima i posebna značka modela na C-stupu. Što se tiče cijene, Fiat 500e s troja vrata trebao bi se pozicionirati između klasične izvedbe i kabrioleta, a na tržište će vjerojatno stići u proljeće 2021.

Doseg raste u gradu

Fiat 500e pokreće elektromotor snage 70 kW, litij-ionska baterija ima kapacitet od 23,8 kWh, za ubrzanje do 100 km/h treba mu 9,5 s, a maksimalna brzina ograničena je na 135 km/h. Prema WLTP-u ostvariv doseg je nešto veći od 180 km, no ako ćete 500e voziti samo po gradu, tada doseg raste na otprilike 240 km. Fiat 500e opremljen je 50-kW snažnim sistemom punjenja, pa ga je za samo 10 minuta moguće napuniti dovoljno da može prijeći 50-ak km, što je neki dnevni prosjek vožnje po gradu.

Action, Passion i Icon

Sve podatke koje smo naveli odnose se na Action verziju malenog Fiata 500e. No, uz nju postoje i dvije opremom bogatije i snažnije izvedbe – Passion i Icon. Tako primjerice Passion inačica ima 87 kW, 320 km dosega, koji u gradu raste na čak 460 km. Icon verzija tehnički je ista Passion izvedbi no s nešto drugačijom stilskom izvedbom.