Novo gorivo za sve ‘benzince’

Bosch je s Volkswagenom i Shellom razvio novi benzin. Zove se Plavi benzin, sadrži do 33 posto obnovljivih komponenata i smanjuje emisiju CO2 za 20 posto

U suradnji s tvrtkom iz Wolfsburga i Shellom Bosch je proizveo tzv. Blue Gasoline. U početku će novi benzin biti dostupan na Boshevim tvorničkim punionicama, da bi se kasnije distribuirao za javnu upotrebu. Bosch je izračunao da bi se s flotom od 1000 VW Golfova pogonjenih 1.5 TSI motorom na 10 tisuća kilometara godišnje moglo uštedjeti oko 250 tona CO2.

Sastav obnovljivih komponenata do 33 posto štedi do 20 posto CO2 po kilometru u usporedbi s konvencionalnim gorivima i uzimajući u obzir čitav lanac vrijednosti od izvora do kotača. Zbog stabilnosti u skladištenju, novo bi gorivo trebalo biti posebno prikladno za plug-in hibride, kaže Sebastian Willmann, voditelj razvoja motora s unutarnjim izgaranjem u Volkswagenu.

Gorivo je dobiveno kao nusproizvod talova ulja, koje nastaje prilikom proizvodnje vlakana celuloze, primjerice za papir. Bosch naime ‘Plavi benzin’ ne vidi kao zamjenu za širenje elektrifikacije. Ideja je da se u postojećim automobilima s motorima s unutarnjim izgaranjem smanje emisije CO2.