Bosch na sajmu IAA – Nova era mobilnosti

Transformacija mobilnosti donosi sigurna i uzbudljiva rješenja bez emisija štetnih plinova. U nastavku donosimo pregled najzanimljivijih inovacija koje je Bosch predstavio na nedavno održanom sajmu IAA Mobility u Münchenu

Višenamjenski kabel za punjenje

Za potrebe punjenja baterija hibridnih i električnih vozila, Bosch je predstavio novi kabel bez glomazne kutije s upravljačkom elektronikom. Modularni kabel osjetno je lakši od klasičnih kakvi se obično isporučuju s vozilom, a opremljen je adapterom koji omogućava spajanje na kućnu utičnicu ili javnu punionicu, ovisno o trenutnoj potrebi. Svestranost i vrlo mala masa (3 kg, 5 m) čine Boschev kabel za punjenje vrlo praktičnim za uporabu, dok integrirani LED indikator prikazuje trenutni status punjenja. Kabel podržava snagu punjenja od 3 do 22 kW i dolazi u praktičnoj torbi za spremanje.

Inverter 4. generacije

Nova generacija invertera predstavlja velik tehnološki iskorak u sustavu pogona električnih vozila. Zahvaljujući korištenju poluvodičke tehnologije sa silicij-karbidom, učinkovitost četvrte generacije Boschevih invertera znatno je povećana, čak za 200 posto u odnosu na prethodnu generaciju, što ga čini pogodnim za ugradnju u vrlo širok spektar vozila. Uz veliku energetsku gustoću i minimalne gubitke, kao i kompaktan dizajn, inverter se može koristiti kao priključeno ili integrirano rješenje na sustavima napona 400 ili 800 V.

Bosch e-osovina

Za pogon baterijskih električnih vozila (BEV) i hibridnih vozila, Bosch je razvio e-osovinu (eAxle) koja objedinjuje elektromotor, sustav prijenosa i upravljačku elektroniku u istom kompaktnom kućištu mase otprilike 90 kg. Ovom inovacijom Bosch je učinio električni pogon kudikamo jednostavnijim za ugradnju, uz niže troškove, veću učinkovitost i vrlo kompaktne dimenzije. E-osovina pogodna je za ugradnju u vozila različitih kategorija, uz raspon snage između 50 i 300 kW, odnosno s naponima sustava do 800 V.

Prediktivni termalni menadžment

Složeni sustav poput upravljanja toplinom za električna vozila, u kojima nalazimo četrdesetak komponenti i desetak modova rada, zahtijeva optimalno orkestriranje svih funkcija. Bosch kombinira visoku stručnost inženjera i bogato iskustvo kako bi razvio napredna softverska rješenja koja se primjenjuju na određene module, ali i u cjelini. Softver je prilagodljiv za različite klase vozila, a učinkovitost se podiže na osnovi predviđanja. Jedna od glavnih zadaća je povećanje dosega, pa sustav radi na cjelovitoj optimizaciji toplinskih tokova i sugerira kada je idealno vrijeme za nadopunjavanje baterije. Primjerice, ako je baterija vruća, neposredno prije spajanja na punjač započinje proces njenog hlađenja, kako bi proces punjenja bio brži, a baterija dugovječnija. Također, na osnovi algoritama optimizira se hlađenje, odnosno grijanje putničke kabine.

Punjač-konverter

Inovativno i učinkovito sistemsko rješenje koje objedinjuje dvije funkcije. U prvom redu ovo je on-board punjač visokonaponske baterije električnog vozila, koji istovremeno radi i kao DC/DC konverter za isporuku snage 12-voltnim potrošačima. Zahvaljujući korištenju tehnologije silicij-karbida, Boschev punjač-konverter omogućuje veće frekvencije rada, kompaktno je dimenzioniran i moguće ga je integrirati s kontrolnim sustavom za punjenje baterije vozila.

Modul gorivnih članaka

Skalabilan modul gorivnih članaka proizvodi električnu energiju koristeći vodik. Njegova je primarna namjena u komercijalnim vozilima, prije svega u dugolinijskom transportu gdje baterijski pokretana električna vozila iskazuju brojne mane poput kratkog dosega i dugačkog vremena punjenja baterija, kao i smanjenje nosivosti. Modul je skalabilan i može se prilagoditi različitim zahtjevima, a moguće ga je ugraditi i na postojeće platforme vozila.

Bosch e-bicikli

Električni bicikl mnogo je više od bicikla, jer snaga elektromotora pomaže da vozite gradom ili kroz prirodu bez kapi prolivenog znoja. Svladavanje uzbrdica kudikamo je lakše, a problem parkiranja praktički ne postoji. Segment e-bicikala bilježi snažan rast i sve više ljudi uviđa prednosti korištenja ove vrste osobnog prijevoza. No, među e-biciklima postoje velike razlike, a možemo ih podijeliti u tri kategorije (klasa 1, klasa 2 i klasa 3), ovisno o snazi elektromotora, vrsti potpore i zakonskim zahtjevima. Bosch nudi širok spektar sustava za e-bicikle, osim elektromotora i baterija, tu su i umreženi digitalni zasloni s mnoštvom funkcija i dostupnih aplikacija.

Višenamjenska kamera

Treća generacija prednje videokamere ima ključnu ulogu u implementaciji naprednih sustava asistencija, jer omogućuje vozilu da pouzdano detektira objekte i osobe u svakom trenutku. Klasični algoritmi za obradu fotozapisa kombiniraju se s metodama umjetne inteligencije, što je i preduvjet za buduće aplikacije temeljene na videozapisima, poput automatizirane vožnje (level 2 i više). Zahvaljujući širokokutnom prikazu, visokoj razlučivosti i umjetnoj inteligenciji, Boscheva višenamjenska kamera omogućuje vozilu da prati situacije iz neposrednog okruženja, a raspon detekcije seže sve do 150 m.

Sustav unutarnjeg nadzora

Osim što prepoznaje umor kod vozača, sustav unutarnjeg nadzora brine o sigurnosti i komforu svih putnika u vozilu, a može i prepoznati dijete koje je ostavljeno na stražnjem sjedalu. Postojeći sigurnosni sustavi u vozilu, poput upozorenja na nezakopčan sigurnosni pojas, nadograđeni su brojnim inovativnim funkcijama poput kontrole gestikulacijama za infotainment. U bliskoj budućnosti, sustavi unutarnjeg nadzora bit će nezaobilazni u automatiziranim vozilima, primjerice za utvrđivanje je li vozač sposoban preuzeti kontrolu nad vozilom u određenoj situaciji.

Predviđanje prometnih situacija

Mokra cesta, poledica i različita oštećenja mogu stvoriti vrlo izazovne situacije za vozača i kompromitirati sigurnost. Automatizirana vozila također moraju ispravno predvidjeti stanje na cesti i u skladu s tim reagirati. Servisi za predviđanje stanja na cestama u pomažu pripremiti sustave vozila na potencijalne opasnosti u realnom vremenu (prije kritičnog trenutka), što znači da automatizirano vozilo može točno znati gdje, kako i kada može voziti samostalno.

Senzor kretanja i položaja vozila

Visok stupanj automatizirane vožnje zahtijeva preciznu, sigurnu i lako dostupnu lokalizaciju vozila u svakom trenutku. Senzor kretanja i položaja vozila sastoji se od GNSS prijamnika i inercijskih senzora visokih performansi, kao i usluge korekcije GNSS-a (globalnog navigacijskog satelitskog sustava). Uz navedeno, senzor prati i brzinu vrtnje kotača kao i stupanj zakrenutosti kotača. U slučaju prekida bežične veze, do čega može doći u tunelima ili ispod mostova, točan položaj određuje se pomoću integriranih inercijskih senzora. Uz sve navedeno, točna pozicija vozila određuje se unutar 0,5 m.