Zbogom Asimo, hvala ti na nezaboravnim trenutcima

Honda je odlučila obustaviti projekt Asimo - prvi hodajući humanoidni robot koji je nastao 2000. i sve nas ove godine uveseljavao malim, ali i odlučnim koracima prema budućnosti

Asimo je robot dječačkog lica i glasa koji Honda razvija kontinuirano još od 80-ih. Svoju je konačnu formu s ‘izrazom lica’ koji nosi smiješak i tim imenom dobio 2000. godine. Stalni razvoj činio je njegove pokrete sve skladnijima, a njega sve korisnijim kućnim pomagačem jer je on upravo to – kućni robot. Bilo ih je tek stotinjak, stajao je dva i pol milijuna dolara i otići će u povijest jer ga Honda prestaje proizvoditi. Evo prilike za oproštaj od malenog, bijelog, robotskog dječaka kojeg smo jako zavoljeli. Ponekad savršen, ponekad nespretan, zapravo ima iznimno mnogo ljudskih osobina pa goleme simpatije i ne čude.
Prvi koji je hodao uspravno
Asimo se uskoro gasi. Spoznaje i tehnologija iz njega živjet će dalje u četiri jednako simpatična robota koji će pomoći pri mobilnosti i u kući. Asimovo ime dolazi od ‘Advance Step in Innovative Mobility’ i on je zamišljen da hoda, prepoznaje, pomaže i razgovara kao osoba. Da bude pomagač i društvo teško pokretnima u njihovim kućama. Nije stoga teško pokazati emociju prema robotskom prijatelju, osobito ako kao osoba možete voljeti neki automobil. Ovo je, realno, mnogo više. Sklop elektronike i mehanike koji nema svijest, ali zato sve ostalo ima kao čovjek.
No vratimo se na početak. Asimo je prvi robot koji je uspravno hodao na dvjema nogama i dan-danas je najnapredniji humanoidni robot. Dok hoda, djeluje kao da se ‘ukakao’, ali nemojte mu zamjeriti jer nema kukove poput nas, već može napraviti samo okret u struku. Ali ima zato gležnjeve, koljena, laktovi mu rade, a prstima i šakama će se rado rukovati. Ukupno ima 57 zglobova na cijelom tijelu kojima imitira sve što radimo i mi. Primjerice, može prepoznati razne predmete, odrediti koliko je od njih udaljen, prepoznavati ljudska lica, pa čak i njihove geste. Uz to, može se kretati po kući, a da pritom ništa ne udari ili sruši policu, može igrati nogomet i dodati bolje od Strinića. Pružite li mu ruku, on će se rukovati. Pokažete li nešto prstom, on će okrenuti glavu i pogledati što mu pokazujete. Ako je to pivo, donijet će ga. U prostoru će se kretati i pritom paziti da u nešto ne udari, a na pomoć mu je sva sila senzora u nogama i prsima. Štoviše, ne samo da može hodati brzinom od 2,7 km/h, već i potrčati brzinom od sedam km/h. Pokazao je da može i devet km/h, ali službeni podatak tek konzervativno pokazuje njegove sposobnosti. Hoda stepenicama gore ili dolje, nastupao je ponekad u javnosti, odgovara na pitanja i nasmijava ljude doskočicama. Naravno, pao je, i to ne samo jednom, ali to je robotski dječak u fazi odrastanja pa je i flaster na koljenu opravdan.

Košta dva i pol milijuna dolara

Hejtera, svemu unatoč, ne nedostaje u svijetu robotike koji je postao poligonom za razmetanje. Nevjerojatno je da netko može mrziti robota dječačkog lica, ali u našoj se kulturi posljednjih petnaestak godina mnogo promijenilo. Dolaskom društvenih mreža i glupan postaje medij ako ga je zabavno čitati, a agresivna startup kultura koja smatra da može promijeniti smjer vrtnje Zemlje u šest mjeseci, i to samo uz pomoć novca i tehnologije, također ne pripomaže baš najbolje. Naime, Honda je u Asimu vidjela i tržište, a ulog u razvoj ovisi o uspjehu u prodaji. Nažalost, Asima je prodano svega stotinjak jer košta čak dva i pol milijuna dolara!

Podređen je biznis planu jedne od najuspješnijih automobilskih kompanija, za razliku od brbljavih pametnjakovića, startupovskih bradonja u kariranim košuljama s kavom u ruci čije će krive prosudbe platiti naivci koji su ih ‘fundali’, odnosno koji su u njih uložili na nekoj od internetskih platformi. Lako je tako raditi. Propalih robotskih firmi koje su nudile revoluciju ima napretek. I nikom ništa, ‘pojeo vuk magare’. Asimov smiješni ‘ukakani’ hod glavna je tema sprdnje na njegov račun uz argument da ‘Asimo još uvijek hoda smiješno dok drugi roboti rade salto naprijed i nazad u zraku’.

Igrao nogomet s Obamom

Naravno, drugi roboti ne znaju sve što zna Asimo. Ljudi misle da se svijet može stubokom promijeniti samo dobrom idejom i neograničenim ekonomskim sredstvima u ‘roku odmah’. Najtalentiraniji lik iz svijeta ‘tog razmišljanja’ u SAD-u proizvodi aute, uspješan je biznismen i osoba kojoj se zaista i bez rezerve treba diviti na uspjehu. Međutim, pogledate li njegove izjave od prije pet godina kada je mislio da je autoindustrija ‘plitak potok’ preko kojeg će zakoračiti s akumulatorom u krilu te zavladati postajući najmoćnijim proizvođačem automobila na svijetu preko noći, danas s tim izjavama izgleda ‘ukakanije’ od Asima dok hoda. I više je puta pao na svom putu. I sve bi bilo u redu da je tih poput Asima o čijem je gašenju vijest baš nekako slabo odjeknula.
Asimo je s predsjednikom Obamom igrao nogomet kada je posjetio Japan, a on ga je spomenuo u kasnijoj izjavi ne skrivajući oduševljenje s tih nekoliko dodavanja loptom. Bio je i u live showu Kelly&Michael gdje je prvi puta predstavljen američkoj javnosti i pritom prezentirao znakovni jezik. Nekoliko je puta zaplesao u javnosti, skakao na jednoj nozi ili pak skakutao na obje. Znao je pasti na stepenicama, nakon čega bi se ispričao, između njega i publike stavljen je paravan i šou je – stao. Što god činio, imao je smiren dječački glas i zapravo nas je oduševljavao u nastojanjima da robotiku učinimo masovnom pojavom u domovima. Nažalost, s njim se moramo oprostiti i prihvatiti da se s njegovom tehnologijom može proizvesti nekoliko robota pomoćnika jednostavnije konstrukcije, uni-cub vozilo s jednim kotačem, noge kao pomoć za hodanje ili podizanje tereta te off-road vozilo koje vozi bez vozača. Sve, osim još jednog dječaka kojeg je zabavno susretati na autosalonima i veseliti se njegovim novonaučenim trikovima. Baš će nam nedostajati…