Volkswagen Touareg Tehnološki supervid

Vrtoglav napredak sustava asistencije donio je niz novih tehnologija koje vožnju čine značajno ugodnijom i sigurnijom - novi Touareg, primjerice, noću vidi što ljudsko oko ne može

Umor i smanjena vidljivost ključni su faktori koji noćnu vožnju čine značajno (prema nekim istraživanjima i dvostruko!) opasnijom od dnevne – ne samo zbog povećana rizika od prometne nesreće s drugim vozilom, već i veće mogućnosti naleta na životinju ili pješaka. Potonji scenarij može se dogoditi ne toliko zbog vozačeva neopreza ili umora koliko stoga jer je životinju ili pješaka noću jednostavno znatno teže uočiti na vrijeme.
Za razliku od ljudskih očiju, s druge strane, novi Volkswagen Touareg vidi sve. Zahvaljujući novom sofisticiranom sustavu asistencije naziva Night Vision, temeljenom na naprednoj infracrvenoj kameri smještenoj u prednjem dijelu koja prepoznaje toplinsko zračenje živih bića, novi Touareg u tami može ‘vidjeti’ pješake, bicikliste i veće životinje – i to u rasponu od 10 do 130 metara ispred vozila. Drugim riječima, nova generacija luksuzna SUV-a ‘vidi’ i ono što ljudsko oko jednostavno ne može.

Crveno znači opasnost
Ovisno o tome nalazi li se pješak/biciklist/životinja izvan ceste (samim time i izvan opasnosti od naleta vozila) ili uz samu prometnicu, odnosno na njoj, sustav će vozača upozoriti na različite načine putem zaslona u novom digitalnom kokpitu Innovision.
Subjekti koji su izvan rizičnog područja, na crno-bijeloj slici sustava naglašeni su žutom, a u slučaju da prijeđu određene unaprijed zamišljene granice uz cestu i nađu se na putu vozila, bit će istaknuti crvenom bojom.
Čak i ako Night Vision nije aktiviran u digitalnom kokpitu, a sustav zapazi opasnost u tami, pri brzinama iznad 50 km/h aktivni zaslon automatski će se uključiti i crvenom bojom istaknuti ljude i životinje. Pri nižim brzinama (ispod 50 km/h), ne pojavljuje se aktivni zaslon, već crveno upozorenje u instrumentima popraćeno zvučnim signalom, kao i odgovarajućim upozorenjem na opcijskom head-up zaslonu. Tada se istodobno u najviši stupanj pripravnosti aktiviraju i kočnice, spremne za automatsko djelovanje ako vozač pravodobno ne reagira na opasnost.

Svjetlosno upozorenje
VW-ov Night Vision ima i domišljat način upozoravanja pješaka, pa i životinja, koji se noću nađu na putu novog Touarega. U kombinaciji s novim, interaktivnim prednjim svjetlima IQ.Light LED matrix, sustav pri brzinama višima od 60 km/h nakratko ‘zablenda’ dugim svjetlima kada primijeti pješaka, istodobno ga osvjetljavajući kako bi ga vozač lakše vidio, ali i pješak bio upozoren na nadolazeći automobil. Ova funkcija dostupna je isključivo u kombinaciji sa sustavom Night Vision koji se prvi put ugrađuje upravo u novi Touareg, a naknadno će biti ponuđen i u drugim Volkswagenovim modelima.