Rijeka Mrežnica – Skoro 100 slapova, 64 km, kajak i pastrva. I jedan kapetan!

Tko ju ne bi volio. Može biti hladna za osvježenje i jako topla za kupanje. Može biti spora i brza. Pitoma i nedostupna. Mrežnica je svakako jedna od najzanimljivijih rijeka za izlet - evo kako

Zbog malog pada i položenosti te čak stotinu slapova, Mrežnica nema toliko velik protok vode, ali ipak donosi impozantnost velike rijeke. Stisnula se između Dobre i Korane, u koju se na koncu i ulijeva nadomak Karlovca. Zapravo, ako se ikad vraćate starom cestom s mora, tamo gdje počinje ‘obilaznica’ koja vodi kroz Karlovac do naplatnih kućica, tamo skrenite i okupajte se na spoju Korane i Mrežnice. No ondje nećete dobiti ni približno lijepu sliku što sve Mrežnica može pokazati. To je samo kraj, a ona svoju ljepotu razvija prema početku.

Početak nije za svakoga

Izvor Mrežnice nisu mnogi vidjeli jer se nalazi u srcu vojnog poligona Eugen Kvaternik koji je golem. Jeste li znali da je to četvrti najveći vojni poligon u Europi? Proteže se sve do Plitvica.

Srećom, tih prvih pet-šest kilometara rijeke ne skriva nešto posebno zanimljivo, osim netaknutosti i obraslosti. Možemo se tješiti da će ovako barem biti očuvan i nadati da vojska ne testira svoja čuda u vodi.

Svaka rijeka ima svog kapetana

Uhvatiti Mrežnicu za glavu i rep, pa je upoznati, nije komplicirano kao kod Cetine. Turistička zajednica Duge Rese, kamp Slapići i drugi objekti uzvodno lako će vas uputiti do pravog mjesta.

Na koncu, svaka rijeka ima svog kapetana, a ne tako zloglasnog Jacka Sparrowa s Mrežnice pronaći ćete na svojim malim ekranima ili u Generalskom Stolu. To je kapetan Ignjat Jesetra ili naš poznati glumac Asim Ugljen koji nam je za ovu priliku napravio vodič po Mrežnici iz prve ruke.


 

Asim Ugljen, kapetan Ignjat Jesetra
Vodič po Mrežnici

Poznati zagrebački glumac, dečko s Vrbana, Antiša iz serije ‘Na granici’, frajer, otac, muž i strastveni veslač. A tko vas bolje od veslača s Mrežnice može provesti po toj rijeci?

Mrežnica. Odakle početi? Vjerojatno od samog početka. Fama jest, da sam začet na Mrežnici te sam na njoj proveo više od pola života, pa vjerojatno odatle proizlazi moja silna ljubav spram nje.

Zeleni dragulj, rijeka sa sto slapova, rijetko viđena ljepotica. Toliko je lijepa da bi trebala biti nacionalnim parkom. Ako ništa drugo, onda barem kanjon na gornjem toku. Taj kanjon gornjeg toka, ako niste vidjeli, vjerujte mi, prije smrti biste trebali.

Dok ste još u snazi…

Ustvari, što prije tim bolje, jer je možda malko prezahtjevan za ići pod stare dane. Da biste ga vidjeli, morate ići rijekom. Pješice je praktički nemoguće, jer je gore takva divljina da je se ni američki traperi ne bi posramili. Inače, poprilično aktivno se bavim divljevodaškim kajakarenjem, jer živim na samoj rijeci.

Pritom, dok sam tamo, preuzimam svoj alter ego kapetana Ignjata Jesetre, vođe gusarske družine kajakaša, Malewan Raja. Pa ću onda i ovaj tekst napisati i potpisati kao kapetan Jesetra.

Katica za sve

Ako još niste posjetili Mrežnicu, krajnje vam je vrijeme. Udaljena samo sat vremena lagane vožnje od Zagreba, isto toliko od Rijeke, dva sata od Zadra – u centru se smjestila ta zelena krasotica, Mrežnica. Na njoj se možete kupati, sunčati, veslati, šetati, roštiljati, sve ono što se i inače radi u prirodi. Moram priznati da ne znam gdje se u Karlovcu najbolje kupati i uživati, no Foginovo kupalište/šetalište na Korani je prekrasno. No, čim prođete Karlovac, stižete do Duge Rese, meni jednog od omiljenih gradova.

Nije do arhitekture, a ni pozicije, premda je pozicija bajna, nego jednostavno do ljudi. Uvijek sam se osjećao strahovito ugodno u tom gradu. Tu imate prekrasno gradsko kupalište kraj kojeg su kafić i teren za košarku koji je genijalan.

Obavezno otiđite na piće u Vatrogasni dom Duga Resa koji pohode članovi KPA Vodomar, kultnog i legendarnog ronilačkog kluba iz Duge Rese. Naime, Vatrogasni dom je jedino mjesto gdje sam vidio ljude od 15 do 80 kako se druže i slušaju Sennu M, pa Tupaca, pa E.T., pa Azru, pa Balaševića, pa Rage Against the Machine.

I ganja je friendly, wink, wink, i smješten je, pa gdje drugdje doli na obali Mrežnice. Za dobru klopu u Dugoj Resi posjetite Prvu postaju i probajte njihov meksički sendvič. Bit ćete mi zahvalni, molim.

Jeste li bili na Otoku ljubavi?

Dalje idu Belavići gdje su se smjestili kultni kamp Slapić, legendarni Jungle Bar gdje se ulazilo kajakom tijekom ovogodišnjih poplava, gdje sjedite na terasi kraj slapa, a kraj vas je odmah prekrasno kupalište. I kultno-legendarni Otok ljubavi, koji je svega 45 minuta od Zagreba, i kao stvoren je za one kojima su rijeke prehladne.

Naime, tu je tok spor, širok i plitak pa je voda topla kao u bazenu. I da, to je doslovno otok na rijeci, Mrežnica je prepuna otoka koji se koriste za kampiranje. Ovaj je uređen i ogroman.

Tamo možete jesti za vrlo sitnu lovu, kupati se, sunčati, piti, iznajmiti mjesto za roštilj, spuštati niz tobogan u Mrežnicu i uzeti kanu, što toplo preporučujem jer su slapovi u okolici Otoka ljubavi prekrasni, a najbolje je do njih doći kanuom. Zapravo kajakom, ali kajake ne iznajmljuju, samo kanue.

Nakon toga slijedi Zvečaj, koji mi ‘domoroci’ kolokvijalno nazivamo gradić Peyton jer je krcat vikendicama i prekrasnim pokošenim livadama.

Gazda ima najbolje, ali nije na prodaju

Naravno, u blizini je i Donji Zvečaj gdje se smjestio stvarno legendarni Zeleni kut koji drži obitelj Puškarić više od 50 godina. Pazite, 50 godina na ne pretjerano prometnoj cesti jamči kvalitetu. Meni omiljeno mjesto na Mrežnici za sjesti i jesti, jer sjedite na prekrasnoj drvenoj terasi koja gleda na slap koji zovu po obitelji, Puškarićev slap.

Odmah kraj slapa je uređena livada s kupalištem, terenom za odbojku na pijesku, spravama za djecu i mini barom. U sezoni Puškarići upale svjetlo na slapu, tako da u ljepoti slapa možete uživati i noću kada se ništa ne vidi. Inače, Zeleni kut je i hotel, pa možete tamo i spavati.

Gazda radi najbolje fileke na svijetu, ali nisu na prodaju, morate osobno poznavati gospodina da ih probate, no čovjek je iznimno pristupačan i sumnjam da će to predstavljati problem. Zeleni kut, mjesto gdje sam doma kao doma. Doslovno.

Obavezno, ali obavezno probajte palačinke s čokoladom i orasima. Molim. Kod njih također možete unajmiti kanue, koji su zaista dobri, od jedne renomirane tvrtke. Ovo vam govorim kao gusarski kapetan, ti kanui su stvarno dobri. Kajake, nažalost, ne rentaju.

Drugi Zvečaj druga tema

Gdje je donji, tu je i gornji, pa je Gornji Zvečaj mjesto gdje se smjestio jedan od robinzonskih kampova na rijeci, mjesta gdje se kampira usred šume, kraj rijeke, kamp Leskar. Potom stižete do Generalskog Stola, moje ljetne baze, jer je moja kuća u šumi nekoliko minuta udaljenoj od ‘Generalca’, kako ga mi purgeri nazivamo.

Tu je slap Švaran, jedno od najljepših mjesta za kupanje na cijeloj Mrežnici. Tu sam proveo formativne godine skaući gol sa slapova. I tu se dvaput dnevno spuštam kajakom niz slap. Slap ima i prirodni bazen s desne strane, koji izgleda kao iz holivudskih filmova.

Tu su u blizini i Dobrenići, Mlinci i Keići, svako mjesto lijepo na svoj način. Zatim dolazite do Katića, koji su ustvari prva civilizacija na kraju gornjeg toka, sve iznad Katića je potpuna divljina s vrlo rijetkim i povremenim kućama.

Brzopotezni vodič za meni najljepšu rijeku na svijetu – Mrežnicu

Na gornjem toku imate genijalno mjesto, robinzonski kamp Sastavci koji drži jedan jako simpatičan profesor, gospodin Ratko sa suprugom. Taj kamp se smjestio gdje se Tounjčica i Mrežnica spajaju u Mrežnicu i stvarno ga morate vidjeti.

Na gornjem toku se održava i popularni festival Mo:Dem (Momento Demento) koji pohode tisuće i tisuće stranaca, naših skoro i nema. Nisam nikada bio, ali od svakoga tko je bio, čuo sam samo riječi hvale. Sada smo na gornjem toku i tu se naša priča završava jer tu vlada žestoka divljina kakva je rijetko gdje viđena koliko je lijepa.

No, da biste je doživjeli u njezinoj punini, morat ćete ići kajakom ili raftom od Promišlja nizvodno. Za to se slobodno javite Branimiru Beliniću ‘Belom’ iz Raftreka, koji će vas sa zadovoljstvom provesti nizvodno. Pozovite se na kapetana Jestru.

Dacia Duster Techroad

Izletnik s potpisom

Tijekom istraživanja rijeka mnogi su već počeli prepoznavati naš Duster. Superbrzog snagatora sa 150 KS koji je svojim silovitim ubrzanjima stotine vozača ostavio u čudu. Lakoća kojom smo ga bacali zavojima oko Mrežnice, haklali se rubnjacima i spuštali do vode, je nevjerojatna.

No, većina se zapita što znači oznaka Techroad? To je naziv bogatog paketa opreme koji pored 17-colnih kotača, paketa Look, automatske klime, naslona za ruku i lumbalnog podešavanja vozačeva sjedala, uključuje i sedmoinčni naslon s navigacijom. Međutim, sve je to dio paketa opreme Prestige, a tu su onda još komplet za popravak gume i presvlake Techroad.

A zašto ga još volimo?
Prostora ima u izobilju, prtljažnik je velik, a kada se približimo destinaciji, Duster ponovno otkriva svoj izletnički pedigre. Lako ga je parkirati na teško dostupnim terenima, i zbog visokog podvozja, pa i kamere, ali i pregledne karoserije.

To je dobra cijena?
Model 1.3 Tce 150 FAP 4×4 sa 150 KS stoji 162.400 kuna, pa je za taj iznos teško pronaći snažniji, brži, komforniji i štedljiviji auto koji je usput i sjajan terenac. Iako, preporuka je i dalje izvedba samo s prednjim pogonom koja je 20 tisuća kuna jeftinija.