Počinje proizvodnja prvog VW-ovog električnog SUV-a ID.4

Serijska proizvodnja prvog potpuno električnog Volkswagenovog SUV-a ID.4 započinje u Zwickauu, a svjetska premijera modela ID.4 uslijedit će krajem rujna

Koncern ulaže oko 33 milijarde eura u razdoblju do 2024. godine, od čega je 11 milijardi eura predviđeno za marku Volkswagen. koja do 2025. godine očekuje proizvesti 1,5 milijuna električnih vozila.

Model ID.4 temelji se na modularnoj električnoj platformi (MEB) marke Volkswagen. To je potpuno električna platforma kojom se na najbolji način iskorištavaju sve mogućnosti koje e-mobilnost nudi.

Uz nizak koeficijent zračnog otpora od 0,28 model ID.4 može ostvariti doseg veći od 500 kilometara (prema WLTP ciklusu). Vozilo također nudi pregršt prostora u unutrašnjosti, a zbog vrhunskih se proporcija njegov vanjski dizajn doima krajnje suvremenim.

Ovaj će se SUV ponajprije uvoditi na tržište s pogonom na stražnje kotače, dok će verzija s električnim pogonom na sve kotače uslijediti kasnije. Visokonaponska baterija smještena je u podvozju izvedenom u dizajnu „sendviča“ radi stvaranja optimalnog, niskog težišta kada je riječ o dinamici tijekom vožnje, zajedno s iznimno dobro uravnoteženom raspodjelom osovinskog opterećenja.

I poput svih modela koji se temelje na novoj modularnoj električnoj platformi (MEB), model ID.4 bit će zaista prostran zahvaljujući tehnologiji kompaktnog električnog pogona. Cockpit ovog SUV vozila s nultom stopom emisija štetnih tvari jasno je strukturiran i dosljedno digitaliziran – rukovanje njime pretežito se provodi putem dodirnih površina i intuitivnog upravljanja glasovnim naredbama.

Za marku Volkswagen modeli ID.4 i ID.3 predstavljaju važne prekretnice u procesu u okviru kojeg se marka obvezala na potpunu ugljičnu neutralnost do 2050. godine – u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Baš poput modela ID.3, njegov srodni model, električni SUV ID.4, postavlja nova mjerila u pogledu održivosti: proizvodnja u Saskoj ugljično je neutralna, a ovaj električni SUV isporučivat će se kupcima s ugljično neutralnim otiskom. U proizvodnji baterijskih ćelija za model ID.4, koja je energetski gledano vrlo zahtjevna, isključivo se upotrebljava zelena energija.

Zahvaljujući svojem odlučnom prodiranju u segment e-mobilnosti, marka Volkswagen ostvaruje važan doprinos klimatskoj zaštiti i tako stvara dugoročnu perspektivu za oko 100.000 zaposlenika u svojim njemačkim tvornicama. Osim proizvodnje u tvornici u Zwickauu, tvornice za komponente u Brunswicku, Kasselu, Salzgitteru i Wolfsburgu također su uključene u postupak proizvodnje električnih vozila.

U njima se proizvode ključne komponente kao što su električni motori ili baterijski sustavi. Model ID.4 također će se od 2021. godine proizvoditi u tvornici Gläserne Manufaktur u Dresdenu. Tvornice za proizvodnju automobila u Emdenu i Hannoveru započet će s proizvodnjom električnih vozila od 2022. godine.