Novi Zakon! Vlasnik preuzima odgovornost ako posudi auto krivoj osobi

Vozači od danas sami mogu provjeriti stanje vozačke dozvole na web stranicama MUP-a, pa na taj način preuzimaju odgovornost o tome komu posuđuju automobil

Sudionicima u prometu od znatne koristi bit će jedna od novosti koju uvodi novi Zakon. Naime, MUP na svojim web stranicama, temeljem serijskog broja vozačke dozvole, omogućuje provjeru stanja vozačke dozvole (važeća, nevažeća, ukinuta), broj negativnih prekršajnih bodova i izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.

Zapamtite ovaj link ako posuđujete auto

Status se može provjeriti putem kategorije „Status vozačke dozvole“ u glavnom izborniku web stranice, a bitno je znati da se ovime neće dostavljati niti jedan osobni podatak.

Ovaj brz i svima dostupan način ukinut će potrebu dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja. Također, Izmjenama i dopunama Zakona detaljnije se propisuju uvjeti zbog kojih se vozilo ne smije dati na upravljanje drugoj osobi.

Zašto je to dobro i važno da znate?

Vlasnik vozila ili osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije na upravljanje dati vozilo osobi za koju, primjerice, može ili mora znati da nema vozačku dozvolu, ima izrečenu mjeru zabrane upravljanja vozilom ili nema dozvolu za odgovarajuću kategoriju vozila.

Vozilo se ne daje na upravljanje niti osobi na kojoj je vidljiv utjecaj alkohola, lijekova i/ili drugih opijata ili je u tolikoj mjeri umorna ili bolesna da nije u stanju na siguran način upravljati vozilom.