Novi električni automobili u problemima

Istraživanje je pokazalo da neke ugledne marke stvaraju električna vozila koja donose daleko manje pouzdanosti nego što se očekuje od novih i uglavnom dosta skupih električnih automobila

Najnovije istraživanje automobila iz Consumer Reportsa pokazuje da će nekoliko novijih električnih automobila biti suočeno s problemima, što je u suprotnosti s uobičajenim vjerovanjem da bi električna vozila s njihovim jednostavnijim pogonskim sklopovima trebala imati manje problema od automobila na benzinski ili dizelski pogon. Istraživanje CR-a prikupilo je podatke od oko 329.000 vozila, a posebno se prozivaju Audi e-Tron, Kia Niro EV i Tesla Model Y.

Novo ne garantira kvalitetu

E-Tron je sklon električnim kvarovima pogonskog sustava, zajedno s drugim problemima s električnom opremom. Problemi Niro EV-a navodno su uključivali kvar ležaja elektromotora. Tesla pati od mnoštva problema s kvalitetom izrade, uključujući neusklađene dijelove karoserije i lošu kvalitetu boje. I Audi i Kia tvrdili su da su svjesni problema. Za sada je, međutim, CR uklonio E-Tron i Niro EV sa svog popisa preporučenih (koji se temelji na rezultatima ispitivanja vozila, kao i na pouzdanosti). Model Y nije bio na popisu preporučenih.

Što stariji to bolji

CR napominje da su se neki stariji, manje kompleksni ‘električari’ dobro pokazali u istraživanju pouzdanosti, uključujući Chevrolet Bolt i Nissan Leaf. Što je još kontroverznije, CR je snizio predviđenu pouzdanost za nova električna vozila. Čini se da je problem s električnim vozilima uglavnom odraz veće istine o pouzdanosti automobila koja je rođena u rezultatima CR-ove ankete. Naime, i kod ‘klasičnih’ vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem nova vozila uglavnom imaju više problema nego modeli koji izlaze nekoliko godina. S mnoštvom novih električnih vozila koja dolaze na tržište, možda će im biti suđena lošija pouzdanost od ostalih vozila, barem u početku.

Nije do struje

“Često nije problematična EV tehnologija”, kaže Anita Lam, suradnica CR-a za integraciju automobilskih podataka. „Problem je u drugim novim tehnologijama koji se može pojaviti na bilo kojem automobilu – novi informativno-zabavni sustavi, sofisticiranija oprema za napajanje i uređaji – koji se često stavljaju na nova EV-a kako bi se potaknula percepcija da bi trebali biti luksuzni i visokotehnološki.”