Neobični predmeti osvanuli na zagrebačkim prometnicama

Riječ je brojilima prometa koja predstavljaju realnu opasnost za vozače motoriziranih dvokotača

Prema svemu sudeći, u Zagrebu se provodi nekakva prometna studija, zbog koje su na pojedinim prometnicama, a ponajviše duž Zagrebačke i Slavonske avenije osvanuli neobični predmeti na kolniku.

Riječ je o brojilima prometa koje proizvodi tvrtka Nu Metrics. Ne ulazimo u detalje zbog kojih su brojila postavljena, diskutabilna je njihova dimenzija, odnosno visina jer predmet predstavlja realnu opasnost za sve vozače motoriziranih dvokotača. Budući da su brojila fiksirana na sredini prometne trake, vozilima s četiri i više kotača u pravilu ne smetaju, iako prelazak preko njih automobilom pri brzini od 60 km/h nije nimalo ugodan.

Budući da se motocikli trebaju kretati sredinom prometne trake, brojila im se nalaze točno na putanji, čime predstavljaju potencijalnu opasnost i mogu uzrokovati gubitak stabilnosti ili pad. Po danu ih je moguće na vrijeme uočiti, ali po mraku i kiši rizik od nastanka prometne nesreće se multiplicira, a u posebnoj su opasnosti dostavljači na skuterima s malim kotačima.

Stoga je posve nerazumljivo da neposredno prije nailaska na brojila prometa, ili barem u njihovoj ravnini nije postavljen znak upozorenja – apeliramo na odgovorne da to učine što prije!