Za Njemačku 30.000, a za Hrvatsku 20 komada novog električnog VW-a. Evo više detalja o bateriji, cijeni…

Najjeftiniji VW ID. 3 trebao bi stajati oko 225 tisuća kuna, ali imat će tri veličine baterije, tri dosega... Komercijalizacija je počela na sličan način na koji je Tesla podgrijavala kupce za model Model 3, bez tehničkih podataka i točne konačne cijene, pa je tako sada i Volkswagen otvorio mogućnost prednarudžbe za svoj potpuno novi električni model ID.3. Imate 7500 kn?

Proizvodnja modela ID.3 1ST trebala bi prema planu započeti krajem 2019. godine, a prva bi se vozila kupcima trebala isporučiti sredinom 2020. godine. Svi podaci o vozilu još nisu poznati, bit će nakon salona automobila u Frankfurtu, ali se nešto mali ipak zna. No, zna se i da je za njemačko tržište rezervirano 30.000 primjeraka, a da na hrvatsko stiže 20 komada. Želite li biti jedan od onih koji će kupiti prvi poseban model, stanite u red sa 7500 kn.

A koliko će stajati? ID.3 bi trebao startati s oko 225.000 kuna, ali to nije službena cijena i tiče se izvedbe sa manjom baterijom. Slično kao s modelom Tesla 3..

 

Početak komercijalizacije obilježit će i posebno izdanje modela ID.3 1ST u četiri boje i tri verzije. Sve izvedbe bit će bogato opremljene: model ID.3 1ST s opsežnim praktičnim značajkama, uključujući upravljanje glasovnim naredbama i navigacijski sustav, model ID.3 1ST Plus s dodatnom značajkom IQ. Light uz dvobojni vanjski i unutrašnji dizajn te model ID.3 1ST Max s velikim staklenim panoramskim krovom i inovacijama poput head-up zaslona s proširenom stvarnošću.

Vraćat će se novac

Na većini će tržišta faza naručivanja za kupce koji misle obaviti predrezervaciju započeti netom nakon završetka sajma IAA u Frankfurtu u rujnu kada će biti dostupno i više detalja o samom modelu. Kupci će tada moći predati obvezujuću narudžbu za jedan od triju ekskluzivnih modela ID.3 1ST kod svojeg preferiranog Volkswagen trgovca. Do tada će kupci u svakom trenutku moći otkazati svoju prijavu bez ikakve naplate, a u tom slučaju će im se odmah vratiti plaćeni predujam.

Predrezervacija se uz Hrvatsku provodi na još 28 europskih tržišta uključujući i velika tržišta poput Norveške, Njemačke, Nizozemske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Austrije. Marka Volkswagen kupcima u prosjeku planira isporučivati više od 100 000 ID.3 modela godišnje.

Podsjetimo se što je VW ID. 3

Najkraće rečeno, tamo gdje će Golf VIII stati s benzinskim i dizelskim pogonima, tamo će ID.3 nastaviti. Bit će sličnih dimenzija i ponude prostora na razini prostranijih u današnjoj kompaktnoj klasi i zapravo će donijeti samo revoluciju pod poklopcem. Jer, bit će to prvi VW na potpuno električnoj platformu.

Tri vrste baterije, tri dosega, ali i tri cijene…

Srednji iz ponude, onaj optimalni ID. 3, koristit će bateriju od 58 kW, pa će ovisno o načinu vožnje moći prevaljivati od 300 do maksimalno 420 km. Međutim, bit će tu i slabija (jeftinija) izvedba s baterijom od 45 kWh koja je dovoljna za najviše 330 km. Odnosno, tko pronađe veći budžet moći će izabrati veliku bateriju od 77 KWh s kojom će ID. 3 moći proći do 550 km. Inače, najviša brzina će u svakom slučaju iznositi najmanje 180 km/h.