VW Golf VII – Najbolji Golf svih vremena?

Sedma generacija vječnog bestselera, prava mjera - ni previše ni premalo auta. Plus široka paleta snažnih i štedljivih motora. No nakon skandala Dieselgate te učestalih reklamacija na razvod motora, postoji nekoliko velikih upitnika iznad poglavlja trajnosti. Poglavito jer je VW nes(p)retno odabrao internu oznaku modela - AU

Trebate savjet za kupnju rabljenog VW Golfa? Nikakav problem, jer istinskih znalaca u Hrvatskoj ima barem koliko i potencijalnih izbornika nogometne reprezentacije. Da, vjerojatno se svaki vozač u nekom trenutku susreo s legendom iz Wolfsburga, a koja u međuvremenu broji osam naraštaja. Glede ove posljednje, osme, iskustva korisnika nisu baš bajna. Kritike su učestalo sijevale u pravcu (sporog) infotainmenta te (pretjerane) digitalizacije komandi. Upravo radi toga je sedma generacija popularnog kompakta postala jedan od najtraženijih rabljenih automobila na tržištu, s obzirom da ista ne poznaje nedostatke u navedenim poglavljima.

No konkurencija je s vremenom uznapredovala, nitko više ne radi loše automobile, pa se s pravom postavlja pitanje – što VW Golf čini takvim nedodirljivim fenomenom? Teško je to sažeti u nekoliko rečenica, no sve vam postaje jasno kada zauzmete mjesto za volanom i provozate ga. Golf se vozi za klasu bolje od konkurenata te pritom nudi nenadmašnu praktičnost u kombinaciji s jednostavnošću uporabe.

TSI ili TDI?

No, dosta filozofiranja, idemo u meritum – zašto je Golf VII dobra kupnja? Dva su prethodnika ‘Sedmice’ bila poznata po problemima s razvodnim lancem, benzinskim motorima koji troše ulje te mjenjačima s dvostrukom spojkom (DSG) koji su skloni skupim kvarovima.

Ničega sličnog se ne trebate bojati kod ‘Sedmice’, s obzirom na to da je ona koristila novokonstruirane motore. Uz nekoliko iznimaka, u tim motorima bregaste osovine pogoni zupčasti remen. Samo benzinski motori obujma 1,8 litara ili više imaju razvod riješen putem lanca, no čini se da je i to razvijano znatno promišljenije no na prethodnicima. Ili se barem dosad po tom pitanju nije čulo ništa kontradiktorno. Pored Otto-motora obujma 1,0 do 1,5 litara, i svi dizelski motori imaju zupčasti remen, a čini nam se da VW jako vjeruje u njegovu izdržljivost.

Naime, za benzinske motore nema specificiranog intervala zamjene, dok se za dizelske navodi interval od 210.000 kilometara. I u praksi nam se ovo čini prikladnim, jer dosad nije bilo pritužbi na kapitalne kvarove uzrokovane razvodom. Čak ni turbopunjači – prijašnja bolna točka VW-a – na Golfu VII nisu problem, a znamo da svi motori u ‘Sedmici’ imaju turbopunjače, bez obzira radilo se o benzincima ili dizelašima.

Nakon pomnog istraživanja otkrili smo da je na nekim automobilima ipak bilo problema s turbopunjačem. Tijekom pregleda testnog automobila, pitali smo servisnog savjetnika kako komentira taj kvar. “Kvar turbopunjača gotovo se bez iznimaka odnosi na službena vozila koja se nakon ‘orgijanja’ na autocesti gase, a da prethodno nisu odradila neko vrijeme u praznom hodu te prošla fazu hlađenja.” Okej, sve jasno.

Testni automobil na ovim stranicama pogoni 1,4 TSI sa 125 KS, prvi je put registriran u ožujku 2016. i otad je prešao 75.000 km. Nakon nekoliko kilometara vožnje postaje vam jasno zašto je ovaj motor najpopularniji rabljeni benzinac – dobra je mjera za ovu karoseriju, kultiviran je, vuče snažno i bez problema se vozi s prosjekom od 5,5 l/100 km. Naši testovi su to više puta potvrdili. Samo su jednolitreni trocilindarski motori štedljiviji, no oni s druge strane nisu ni približno tako uglađeni i kultivirani. Štedljiviji je i 1,6-litreni TDI, koji je uz to kao rabljeni i (znatno) skuplji, ali i bučniji.

U 1,4 TSI-ju možete uživati u udobnom ovjesu i dobrim sjedalima. Budući da nema neugodnih pozadinskih zvukova, još više do izražaja dolazi povremeno škripanje velikog panoramskog staklenog krova. Čini se da nijedan proizvođač tako nešto ne može izbjeći, velike staklene površine uvijek negdje ‘popuste’. Oprez – dobro pregledajte blendu (ploču) između panoramskog krova i vjetrobranskog stakla jer je sklona oštećenju i pucanju, a popravak (zamjena) je vrlo skup.

DSG ili ručni mjenjač?

Strah od naknadnih troškova i popravaka sprječava mnoge u nakani da kupe Golf VII s DSG-mjenjačem. Briga je opravdana, jer se ulje u mjenjaču mijenja svakih 60.000 km. U sklopu našeg maraton testa Golfa VII 2.0 TDI na 100.000 km, redakcija ga je prije šest godina platila čak 300 eura. Pod teretom inflacije, danas bi cijena vjerojatno porasla na oko 500 eura.

Međutim, promjena je potrebna samo za DSG-mjenjače sa spojkama u uljnoj kupki, a koje se koriste u snažnijim modelima. Kod benzinskih motora obujma do 1,5 litara i kod 1,6 TDI-ja koristi se verzija sa suhim spojkama i sedam stupnjeva prijenosa, a za koju nije predviđena planska izmjena ulja. Što ne znači da bi zamjena maziva nakon nekoliko godina Golfu mogla naštetiti.

U apsolutnom smislu, međutim, DSG-mjenjači u Golfu VII rade uglavnom bez problema. Izuzev fenomena kao što je pregorijevanje osigurača uslijed neispravne viskoznosti ulja u sedmostupanjskim verzijama DSG-a. Suhe spojke također ponekad prerano otkazuju i zbog istrošenosti, ali to se također može pripisati greškama u rukovanju. Primjerice, ako na uzbrdici sprječavate kotrljanje vozila unazad, tako da se potpomažete dodavanjem gasa, a ne kočnicom. Klasičan automatik trpi ovakvu grešku, no ne i tarne ploče DSG-a koje se pregrijavaju do točke usijanja.

Glavni nedostatak koji ide na štetu DSG-a zapravo nije pouzdanost, tj. visoki troškovi redovitog održavanja, već nedostatak uglađenosti pri kretanju s mjesta. Ponekad automobil zna tako intenzivno poskočiti da imate dojam da je pogonska osovina puknula napola. Stoga je zaključak naših brojnih testova iz tih godina bio da se ‘trzomat’ pretoči u neke druge doplate, osobito jer je ručni mjenjač funkcionirao zaista besprijekorno.

Maraton test je zanimljiv i iz aspekta konačnog poretka u klasi toga vremena, s obzirom na to da je na kraju Golf VII završio tek na šestom mjestu. Ispred njega su bili svi važniji konkurenti – Mercedes A-klase, Ford Focus, Toyota Auris Hybrid, Volvo V40 i Opel Astra. Kako se to dogodilo? Dva neplanirana posjeta servisu oduzela su mu vrijedne bodove, a jedna neobjašnjiva vožnja autocestom rezultirala je sa 2,5 greške!

No ne želimo bacati nikakve neopravdane sumnje u pouzdanost Golfa VII, uostalom, relevantni autoriteti poput ADAC-a i TÜV-a (njemačkog ‘Centra za vozila’) puni su hvale za bezvremenski kompakt iz Wolfsburga. Međutim, statistike o pouzdanosti zanemaruju sitnice koje vas ponekad mogu izludjeti.

Sitnice koje izluđuju

Klima-uređaj u VW-u je često jedna od njih, a Golf VII u tome nije iznimka. Kondenzator je vidljivo izložen udarcima kamenčića, a široka mrežasta rešetka u prednjem braniku ne pruža adekvatnu zaštitu. Događaju se i povremeni kvarovi na servomotorima Climatronica, a za zamjenu se mora demontirati pola armaturne ploče.

No ono što je zaista zanimljivo jest kada nešto pođe po zlu u tvornici, pa servisi to naknadno moraju ispravljati u okviru servisnih akcija. Za pretpostaviti je da se proizvodni proces prati do najsitnijeg detalja, no dogodio se propust na nizu automobila u čijem je klimatizacijskom sustavu bilo premalo rashladnog sredstva. Izostanak hlađenja primijetio se tek idućeg ljeta, pa je proglašena servisna akcija.

Jesen 2016. nije bila ništa bolja – zimske gume montirane su u kontra smjeru vrtnje, a ponekad su gume imale i premalu nosivost. Isto tako, matice na kotačima su bile dotegnute ispod propisane sile.

Uobičajeni problemi na ‘Sedmici’? Mehanizam zatvaranja haube, desni nosač motora koji ponekad zna ‘olabaviti’. U proljeće 2018. bilo je i klimavih naslona za glavu na prednjim sjedalima te onih koji su straga klizili u nestabilnim vodilicama. Za najveći propust slovi onaj u razdoblju od 2006. do 2018. godine. Tada je, naime, VW prodao ukupno 6700 automobila koji uopće nisu bili namijenjeni krajnjim kupcima, već su trebali biti korišteni u svrhu testiranja unutar kruga tvornice. Netko je to zaboravio i prodao ih, pa je VW kasnije, po trenutku saznanja, mukotrpno potraživao i otkupljivao iste od vlasnika, u što su uključeni i brojni Golfovi VII. Skup ‘hobi’, posebno iz aspekta aktualnih tržišnih cijena. Jer ovaj sedam godina star specijalni model Lounge u Njemačkoj se prodaje za 15.790 eura (plus PPMV i troškovi dovoza), što dovoljno govori o popularnosti i ugledu koji Golf sedme generacije uživa. I ne postoji savjet za kupnju koji bi mogao sniziti cijenu ovog rabljenog, barem ne u ovome trenutku.

Zaključak

Broj sitnih grešaka i kvarova može biti doista zastrašujući, no u konačnici se mora staviti u odnos s enormnom brojkom od 4,019.873 proizvedena Golfa sedme generacije. U usporedbi s tom enormnom količinom, broj potencijalnih nedostataka zapravo je iznimno nizak. Stoga se bez ustručavanja može reći da je sedma generacija Golfa najbolji bestseler iz Wolfsburga, pri čemu su posebno impresivni pogonski sustavi koji ne pokazuju slabosti. Visoka razina cijena u međuvremenu je manje impresivna, barem što se kupaca tiče. No to je s obzirom na Golf već tradicija, zar ne?!