Toyota Hilux 2.8 D-4D A/T Double Cab Invincible TSS – Starosjedilac vrijedan pažnje

Hilux je jedan od najstarijih, tehnološki najrustikalnijih, najmanje udobnih i najskupljih pick-up vozila na tržištu, ali ima nešto o čemu konkurenti, poput Ford Rangera, Nissana Navare i VW Amaroka, mogu samo sanjati - kultni status

Ako ste među rijetkima koji nisu vidjeli legendarni videouradak britanskog Topgeara u kojem većinom bezuspješno pokušavaju uništiti staru Toyotu Hilux, odmah idite na Youtube i u tražilicu ukucajte ‘Topgear killing a Toyota’, pogledajte i tek potom nastavite čitati ovaj test. Isplati se jer onda će vam biti jasniji kultni status koji japanski pick-up uživa već pola stoljeća i zašto ih je diljem svijeta prodano više od 18 milijuna.

Unatoč statusu i prodajnom uspjehu, Toyota posljednjih godina doživljava kontranapad osjetno modernijih, udobnijih i u pogledu prijevoza tereta nimalo manje sposobnih konkurenata iz Forda, Nissana, Volkswagena i Isuzua. Oni su, možda najvažnije, pokazali da radna, pick-up vozila, pored obavljanja svih zadataka na gradilištima i poljima, ne moraju nužno pružati rustikalno iskustvo vožnje.

Hilux je u međuvremenu napredovao (aktualna generacija u prodaji je od 2017.), a bogato opremljene verzije, poput testiranog Invinciblea s najsnažnijim motorom i automatskim mjenjačem, svojevrstan su pokušaj otimanja kupaca mlađim suparnicima.

S opremom se nije štedjelo

Verzija Double Cab Toyote duga je 5325 mm te neosporno djeluje impozantno te kao da spada u tu ‘ekipu’ – oprema Invincible obuhvaća drukčije (upadljivije) odbojnike i masku, 18-colne alu-naplatke, bi-LED prednja i stražnja LED-svjetla, proširene blatobrane, mat detalje i još mnogo toga. S opremom se nije štedjelo ni u unutrašnjosti koja, među ostalim, ima JBL-ov audiosustav s devet zvučnika, kožom presvučena grijana sjedala, upravljač i ručicu mjenjača, automatsku klimu, moderan i s pametnim telefonima kompatibilan infotainment sustav, pa čak i adaptivni tempomat – ukratko sve što biste očekivali u kakvom bogato opremljenom SUV-u, a ne radnom vozilu namijenjenom prijevozu, recimo građevinskog materijala.

Unatoč naizgled luksuznoj opremi, ovo je i dalje prije svega radno vozilo, što je jasno po vozačkom okruženju s velikim prekidačima, tipkama i upravljačem te dojmom solidnosti adekvatnom za svaki kutak svijeta.

Double Cab podrazumijeva dodatan par vrata za pristup dovoljno prostranom stražnjem dijelu kabine, a iza njega je 1555 mm dug tovarni prostor koji uz nosivost nešto veću od jedne tone i nizak utovarni rub jamči spremnost za sve poslove. Njima je prilagođen i snažniji od dvaju dostupnih turbodizelskih motora – 2,8-litreni četverocilindraš koji 204 KS na stražnji, odnosno prekidačem uključivi pogon na sve kotače prenosi automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. Usporedbe radi, Hiluxov najljući konkurent, vrlo uspješan Ford Ranger, razvija nešto veću snagu i istih 500 Nm okretnog momenta uz približno litru manji obujam (Japancima downsizing očito nije bio na popisu prioriteta).

Nezaustavljiv na terenu

Toyotin D-4D je glasan, ali poprilično uglađen i uvjerljivo dobro pokreće nešto više od dvije tone težak pick-up. Spomenutih 500 Nm raspoloživo je od samo 1600 o/min – idealno za prijevoz desetak vreća cementa, ali i korisno u svakodnevnoj vožnji gradskim prometom tijekom koje automatski mjenjač u stupnjeve naviše neočekivano meko mijenja oko 2000 o/min.

Nastojanja da se Hilux učini udobnijim čak su i uspješna. Stražnji ovjes još uvijek čini kruta osovina s ‘antičkim’ lisnatim oprugama, no u vožnji cestom poskakivanje nije toliko izraženo kao što se sjećamo kod prijašnjih generacija. Naginjanje u zavojima je poprilično, ali Toyota uvijek pruža dobru razinu prianjanja. Uz gume dimenzija 265/60 R18, dobro namješten ovjes i ugodna prednja sjedala, čak bismo rekli da je Hilux adekvatno udoban za grad ili autocestu, gdje je ujedno solidno uglađen i pri 140 km/h.

Vožnja izvan asfalta Hiluxovo je prirodno okruženje, pa ne čudi što je na terenu praktički nezaustavljiv. To se može pretpostaviti i na papiru – razmak od tla iznosi 286 mm, ulazni kut je 31 stupanj, a izlazni kut 21 stupanj. Osim toga, tu je i jednostavno uključiv pogon na sve kotače (dostupan do 80 km/h), a kad zaista zagusti, može se uključiti reduktor i zaključati diferencijal. Više no dovoljno za suočavanje s modernijom konkurencijom.

Sve navedeno – bogata oprema, snažan dizelaš, automatski mjenjač – ima visoku cijenu. Testirani Hilux Invincible dostupan je za 413.900 kuna, dok početna verzija pokretana 150 KS snažnim dizelašem stoji 251.900 kuna.

TEHNIČKI PODACI

Toyota Hilux 2.8 D-4D A/T Double Cab Invincible TSS

Karoserija

DxŠxV 5325 x 1855 x 1815 mm, međuosovinski razmak 3085 mm, tovarni prostor 1525 x 1540 x 480 mm, masa 2355 kg, nosivost 1000 kg

Motor

Turbodizelski, 2755 ccm, četiri cilindra, 150 kW/204 KS pri 3000 o/min, okretni moment 500 Nm od 1600 o/min

Prijenos

Šeststupanjski automatski mjenjač, pogon na stražnje kotače/uključivi pogon na sve kotače

Vozne osobine

0-100 km/h…… 10,7 s

Najviša brzina…..175 km/h

Potrošnja deklarirana….9,2-9,9 l/100 km

Potrošnja na testu….9,5-12,3 l/100 km

Emisija CO2…….241-259 g/km

Konkurenti (početni modeli)

Ford Ranger 2.0 TDCi 4×4 AT (213 KS) od 397.600 kn, Mitsubishi L200 2.2 4×4 AT (150 KS) od 349.900 kn

Cijena

Početni model 2.8 D-4D A/T Double Cab City TSS………359.900 kn

Testirani model 2.8 D-4D A/T Double Cab Invincible TSS……….413.900 kn

Ocjena

PLUS: imidž, dizajn, nosivost, robusnost, snažan i uglađen dizelaš, oprema, poboljšana udobnost, uglađen automatski mjenjač

MINUS: udobnost nije na razini konkurenata, cijena, potrošnja u odnosu na konkurenciju