Rijeka Kupa – dubok izvor, najduži tok, Vražji prolaz, Zeleni vir i Orlovi pogledi

Rijeke ćud mijenjaju kroz svoj tok, ali ni jedna to ne čini toliko jasno kao Kupa u Gorskom kotaru koja stvara najzanimljiviju izletničku zonu, možda čak i u cijeloj Hrvatskoj

Izvori su čarobne lokacije gdje se miješa neka neobična energija, pa ne čudi što su mamac turistima. No u pravilu se uvijek isplati, pa je tako i s rijekom Kupom. Zapravo, budući da je lokalitet duboko u šumi, usred ničega, ideja i posjet izvoru Kupe poprilično su dobro razrađeni. Izvor Kupe vas ne očekuje na dlanu kao izvor Cetine ili Krupe, pa da onako usput bacite oko iz auta, stavite kvačicu, i nastavite dalje. Ne, izbor Kupe je pravi mali projekt – ujedno i savršen izlet!

Mala šetnja do izvora

Sam izvor dio je Nacionalnog parka Risnjak pa planirate li ga posjetiti, učiniti to najbolje za ljetnih mjeseci, ili barem svakako od sredine svibnja do sredine listopada. Jer u tom je razdoblju ‘lokalitet’ otvoren, a pritom mislimo na ulaz prema izvoru, ali i ‘Rodnu kuću’ rijeke Kupe. Zgodno zamišljenu kolibu-muzej gdje možete dobiti sve informacije o rijeci. Odnosno, na putu do te ‘Rodne kuće’, morat ćete proći kraj OPG Jagoda u Kuparima, gdje se također treba malo zadržati, što je i posljednja postaja gdje možete parkirati auto.

Kartu za izvor Kupe treba kupiti u Kuparima, kod Josipa ili u 'Rodnoj kući' rijeke Kupe, koja je 40-ak minuta hoda uzvodno, prema izvoru

Inače, govori nam Josip – koji se s partnericom i prinovom na putu odlučio onamo preseliti te uživati u savršenom miru i ljepoti – upravo je nizvodni dio Kupe najveće europsko blago kada je riječ o ribolovu. Planinska rijeka ponudit će vam pastrvu, ali i ribu lipljena koji je poseban ulov poput vožnje u ekskluzivnom sportskom autu. Stoga ne čudi što turisti i ribolovci iz cijele Europe dolaze upravo ovdje.

Opasan, mističan i prekrasan

Cesta prema Kuparima i OPG-u, ako ne volite zavoje, nije nimalo zabavna (uska, strma i zavojita) i ondje ne želite sresti auto iz drugog smjera. I stoga je u projekt ‘šetnja do izvora’ najbolje krenuti s mosta gdje se u Kupu ulijeva Čabranka. Tada imate 40-ak minuta do OPG-a i još 40-ak do izvora. Bit će to savršen ljetni dan kada u izvoru Kupe ohladite noge u sedam stupnjeva.

Nije ni čudo što je tako hladan kada Kupa izravno izvire iz dubine od 154 metra, dokle je 2008. stigao talijanski ronilac Luigi Cassati, te dodao da ima još dubine ispod točke do koje je stigao nakon 17 minuta. U parku tvrde da je izvor mračan, mističan i opasan. Prekrasan i hladan je svakako, pa nakon njega upoznavanje Kupe izgleda kao ulazak u pitomu proljetnu prirodu.

Poželjet ćete pritom da ta idilična atmosfera planinske rijeke koja izvire na 321 m.n.v. nikada ne prestane, pa je u tom trenu lako shvatiti Josipa koji se tamo preselio. Inače, put do tog lokaliteta jest privatan posjed, pa smo mi našim Dusterom slučajno otišli predaleko. No on ima veća prava jer ni jedan auto nije vidio toliko rijeka.

108 vrsta između Orlovih pogleda

Igra oko izleta savršena je za jednodnevni izlet. Taman da se opustite u ugodnoj i sigurnoj šetnji, ohladite se, pa potražite okrjepu u finoj šljivovici i svježoj pastrvi u nekom od lokalnih OPG-ova ili restorana. I tu je zapravo jasno da Kupa ipak nije jednodnevna lokacija već savršena opcija za vikend.

Dan, naravno, mora biti ljetni, proveden u Dolini leptira (gornji tok od Zamosta do Broda na Kupi) oduševit će vas snenom atmosferom bez gužve s idealnim temperaturama. Neki kažu da na tom potezu od 30-ak kilometara uz rijeku obitava oko 500 vrsta leptira, dok smo mi skloniji brojci od 108 koja je također impresivna. Osim toga, u blizini je i stanište čovječje ribice.

U tom dijelu Kupu okružuju i čuvaju planinski vrhunci viši od 1000 metara, što je savršeno stanište za divokoze i orlove – barem smo ih desetak sreli tijekom samo jedne vožnje od Osilnice prema Delnicama.

U smjeru kazaljke na satu oko izvora

Inače, prirodan napad na gorski dio Kupe bio bi od Crnog Luga nakon Delnica, koji se nalazi na cesti prema Čabru. Ondje je napravljena nova dionica fantastične zavojite, ali sigurne ceste. S nje možete istražiti i NP Risnjak, njegove vrhunce i ljepote, pa ponovno nakon samo 20-ak minuta vožnje zagrliti Kupu.

Tako, putem od Delnica preko Crnog Luga i spoja Čabranke i Kupe, nećete ništa propustiti, a nakon vožnje preko Broda na Kupi završit ćete ponovno u Delnicama – koje su same po sebi posebne. Ipak je to grad na najvišoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj. Ne selo – jer tada je Begovo Razdolje najviše – već grad!

Na tom putu ćete se voziti doslovce metar od Kupe te doživjeti njezinu snagu. Ljeti biserno čistu i tirkiznu, a zimi i – u pogrešno vrijeme kada smo fotografirali – nervozno, divlje zelenu. Vidjet ćete tada i viseće mostove koji završavaju u bodljikavoj žici na slovenskoj granici, ali možete se i malo kulturno uzdizati.

Naime, ondje je zidani kaštel Petra Zrinskog koji je također ostavio traga u Brodu na Kupi, odnosno sigurno ćete se dobro opustiti (i informirati) u bogatom Muzeju šumarstva, lovstva i ribolova – također u Brodu na Kupi.

Vražji prolaz i Zeleni vir

Bilo bi šteta biti u blizini, iako riskirate da doživite inflaciju ljepota, a ne posjetiti prirodnu centrifugu potoka, kanjone i spilje Vražjeg prolaza. Njemu je najbolje prići od Skrada, baš kao i Zelenom viru koji je poseban prirodni fenomen. Skriven od svijeta čuva za svoje posjetitelje snažan izvor u dnu plitke spilje iznad koje, sa 70-ak metara visoke stijene, pada bijeli slap u svojoj tankoj maglici. Boja je, naravno, smaragdno zelena.

Zaista, nakon toliko čudesnih mikrolokacija skrivenih u pitomoj prirodi, potrebna je stanka. Dobar gulaš od divljači, može i pastrva, a svakako i štrudla od borovnica koju je možda čak i najbolje jesti u hotelu Risnjak u Delnicama. Kalja, kuhano dimljeno meso s kiselim kupusom, više je zimsko jelo, ako ove ljepote odlučite istraživati zimi. No, gljive, knedle, žabe, pa i janjetina na ražnju, natjerat će vas da ostanete još dan dulje. Dok ne izbrojite leptire, zauvijek…

Malen si uzak i trošan

Nije tu kraj, ali mi Kupu volimo pozdraviti iz Severina na Kupi, s pogleda koji se pruža od bunara Frankopanskog dvorca. Najveće ljepote i najveće sramote hrvatske baštine jer nešto tako vrijedno prepušteno je zubu vremena. No, još uvijek se šetnjom oko njega, koji bi mogao biti najbolji muzej na Kupi, može probuditi atmosfera u kojoj se združuju Frankopani i Zrinski.

Tada je pravi čas, budući da ste već umorni od prirode i šetnji, da vas možda obuzme i povijesno-kulturni obol ovog područja. Jer nedaleko Severina rođen je Ivan Goran Kovačić, a njegov prijatelj i kolega Vladimir Nazor napisao je, pokušajte se sjetiti, pjesmu ‘Čamac na Kupi’. “Malen si uzak trošan, ali ipak me nosiš čamče, na Kupi!”

I kamo dalje? Kupa iz prekrasnog izvora postaje brza planinska rijeka, potom se širi i dobiva zamah, osobito kada se spoji sa svojim najjačim pritokama; Dobrom, Mrežnicom i Koranom. Tad se u svojoj snazi umiruje pred Karlovcem i tone u suton prema Sisku gdje se ulijeva u Savu. Na koncu, jeste li znali da je baš Kupa najduža hrvatska rijeka koja od izvora do ušća unutar granica Hrvatske napravi čak 292 km?


Grad Ozalj i Kupa

Grad Ozalj priča je za sebe. Kupa se podno poznate utvrde širi u akumulacijsko jezero najstarije hidroelektrane. Ozalj se ne uklapa u priču o izletu na Kupi, barem ne u ovu gorsku! Jer nakon Ozlja rijeka Kupa postaje neka druga rijeka.

Duster
Kapa dolje za performanse

Performanse na ovim izletima nisu važne, ali ponekad, kada je istraživanje u prvom planu, poželite preteći dosadan kamion – a ovaj Duster to čini kao rijetko koji SUV. Sa 150 KS ubrzanja i međuubrzanja su u njemu suluda. Doslovce sportska! Toliko siline i energije teško je pronaći u sličnom automobilu, pa se cesta od Delnica prema Čabru pokazala kao poligon za demonstraciju moći i sasvim solidnog podvozja. Doslovce, tražite li neprimjetan auto koji ide suludo dobro i za 150 tisuća kuna, teško je pronaći bolju prezentaciju snage. Poglavito jer se prosječna potrošnja kreće oko sedam litara. S druge strane, ovaj Duster sa 150 KS stoji manje od 150 tisuća kuna.