Renault Captur E-Tech 160 Edition – Uštekaj se i uživaj

Za razliku od hibridnog modela Clio E-Techa koji nema mogućnost vanjskog punjenja baterije, Captur dolazi s većom baterijom koja omogućuje e-doseg od 50 km, a snaga sustava broji dodatnih 20 KS

Plug-in hibridi ponajbolja su premosnica između vožnje isključivo na fosilna goriva i električnu energiju, jer omogućuju i jedno i drugo, ali i kombinaciju navedenog. Dakle, nema nervoze oko ograničenog dosega jer – kada se baterija isprazni – tu je benzinac kojim možete u ‘jednom dahu’ od Zagreba do Dubrovnika i nazad. S druge strane, u gradskom korištenju Captur E-Tech se može ponašati poput posve električnog vozila, pod uvjetom da redovito dopunjavate bateriju nominalnog kapaciteta 9,8 kWh. To je još uvijek besplatno na većini javnih punionica, a poslužite li se kućnom utičnicom, bateriju ćete s priloženim kabelom napuniti do vrha za otprilike četiri sata. Da zaokružimo, u dnevnoj tarifi HEP-a to će vas koštati deset kuna, a u noćnoj upola manje. Znači trošak za tih 50 kilometara e-dosega može biti jednak nuli, ali primjerice, ako iznosi pet kuna, 100 km prevaljujete za deset kuna. Toj brojci ne može se približiti ni najštedljiviji dizelaš, jer ako isti u gradu troši 5 l/100 km, to dovodi do troška od, zaokružimo, 40 kn. Četverostruko skuplje!

A što kada je baterija prazna?

Kupnja plug-in hibridnog vozila promašena je investicija ako ga većinu vremena ne koristite kao električno vozilo. Tada je to ‘bačen novac’ jer nije riječ o malom iznosu, a neki bi vas mogli etiketirati kao prevaranta ako ste se pritom uspjeli domognuti državnih poticaja koji za ovu vrstu vozila iznose 40.000 kn. Kada od redovite početne cijene od 227.400 kn odbijete spomenuti iznos subvencije, dolazimo do iznosa od 187.400, što zvuči vrlo primamljivo (i osjetno je povoljnije od dizelske inačice od 115 KS uparene s automatskim mjenjačem), a riječ je o kompaktnom crossoveru koji uredno ispunjava ulogu jedinog vozila u obitelji. Može li se onda na obiteljski vikend izlet, a baterija je ‘na izdahu’? Jasno da može, i na kraj svijeta, samo su troškovi prijevoza tada nešto drukčiji.

Kako bismo ispitali i tu krajnost, Captur E-Tech s praznom baterijom izvezli smo na autocestu. Doduše, baterija se nikada neće isprazniti do samog kraja jer takve su postavke hibridnog sustava, ali pri konstantnoj brzini od 130 km/h računajte na prosječnu potrošnju od 7 l/100 km. To uopće nije loše, imajući na umu da Captur PHEV – za razliku od običnog benzinca – vuče dodatni balast od nepunih 400 kg u vidu baterije, dvaju elektromotora te ostalih komponenti hibridnog sklopa. Porast brzine ‘skalarno’ se odražava na potrošnji, pa tempomat postavljen na 140 km/h znači potrošnju od 8 l/100 km, a pri brzini do 150 km/h potrošnja skače na 9 l/100 km. Odmah postaje jasno da ovo nije brzi putni automobil, uostalom i povišena karoserija uzima svoj danak u aerodinamici, ali poštujući ograničenja brzine, potrošnja je sasvim podnošljiva. Putni prosjek na autocesti tako se kreće između šest i sedam l/100 km, a utješno je što pri svakom naglom oduzimanju gasa ili kočenju, recimo kada autobus ispred vas počne obilaziti tegljač, svu energiju koja bi se raspršila u obliku topline zapravo vraćate u bateriju regenerativnim kočenjem, a zatim ponovno koristite za postizanje zadane brzine na tempomatu. Preporuka je stoga na autocesti držati mjenjač u položaju ‘B’ jer je taj efekt najizraženiji. Inače, sve putne kvalitete su na broju, što podrazumijeva i dobru zvučnu izolaciju, kao i sustav za održavanje vozila unutar trake.

Noć na punjaču

Dolaskom na odredište uputno je potražiti izvor električne energije – ako ste izvan urbanih sredina iluzorno je očekivati da ćete naići na neki brzi punjač, ali uvijek se možete uzdati u običnu ‘šuko’ utičnicu. Konkretan primjer s testa – pri spajanju na kućnu 220-voltnu mrežu, baterija je bila na 16 posto napunjenosti, a za punjenje do vrha treba pričekati tri sata i 45 minuta. Nikakav problem, Captur će ionako mirovati preko noći, a pritom ćemo HEP-u ostati dužni jednu kavu, i to bez mlijeka. Ujutro nas je na instrumentima dočekala baterija napunjena 100 posto, a putno računalo ispisalo je maksimalni e-doseg od 56 km. Pa da vidimo koliko ima istine u tome! Napomena – Captur E-Tech može prema želji čuvati energiju u bateriji pa je početi koristiti kada vi to odlučite (tipka E-Save), što je idealno za kretanje gradskim središtima u koja smiju isključivo vozila s nultom emisijom ispušnih plinova. Mi smo ovog puta izašli na magistralnu cestu, uključili EV-mod i pratili razvoj situacije. Uz bešumnu plovidbu u tempu između 60 i 90 km/h te lagodna pretjecanja sporih vozila, bez struje smo ostali nakon 43 km. Možemo reći da je obećanje ispunjeno, jer nismo lovili nikakav eko-rekord, a vjerujemo da bi u gradskim sredinama e-doseg od 50 km bio posve izvjestan jer su ondje brzine kretanja, a posljedično i otpori zraka, osjetno niži. I nakon što se baterija ispraznila, Captur E-Tech nastavio je s radom kao klasičan hibrid, te je u laganom tempu na magistrali, zahvaljujući sinergijskom efektu benzinca, elektromotora i baterije, vozio uz prosjek od 4,5 l/100 km. Isto toliko naplaćuje i vožnju gradom, no u skladu s koncepcijom plug-in hibrida, ideja je što češće voziti s napunjenom baterijom. Tada prvih 50 km možete imati nultu potrošnju benzina, a sljedećih 50 km spomenutih 4,5 l/100 km. Dakle, prvih 100 km u prosjeku prevaljujete s nešto više od 2 l/100 km!

Tko zanemaruje taktiku…

Ponovno napominjemo, kupnja plug-in hibrida promašena je investicija ako ga ne namjeravate redovito ‘hraniti’ strujom iz utičnice. U tom slučaju nepotrebno teglite poveću bateriju, pa je bolji izbor klasičan hibrid poput modela Clio E-Tech čija se mala baterija od 1,2 kWh sama dopunjava tijekom vožnje. No Captur je kudikamo komotniji automobil, bez problema prevozi četvero odraslih putnika te ima raskošniji prtljažnik. Iako je 40-ak litara manjeg obujma u odnosu na onaj u konvencionalne braće, i dalje nudi sasvim pristojnih 379 litara, uz poznatu modularnost koju omogućuje klizna stražnja klupa. I što je najbolje, Captur plug-in hibrid zapravo nema izravne konkurencije na hrvatskom tržištu. Jedino mu može parirati Kia Niro PHEV, ali na web-stranicama domaćeg uvoznika dotičnog modela nema u redovitoj ponudi, već su tu potpuno električna ili klasična hibridna izvedba. Stoga je Captur E-Tech u ovom trenutku – jedinstveni crossover/kompaktni SUV za sve kupce koji naginju posve električnom vozilu, ali se ne žele odreći komocije i neograničena dosega koji pruža motor s unutarnjim izgaranjem. Pravi dva-u-jedan!

TEHNIČKI PODACI

Renault Captur E-Tech 160 Edition

Karoserija

DxŠxV 4227x1797x576 mm, međuosovinski razmak 2639 mm, prtljažnik 379/557 l, masa 1564 kg, nosivost 496 kg

Motor

Benzinski četverocilindarski, atmosferski, 1598 ccm, dva elektromotora, baterija 9,8 kWh, snaga sustava 160 KS

Vozne osobine

0-100 km/h……………………….10,1 s

Najviša brzina…………………173 km/h

Potrošnja deklarirana………..0-6,8 l/100 km

Potrošnja na testu……………4,2 l/100 km

Emisija CO2…………………34 g/km

Konkurenti

Nema izravnog konkurenta u klasi

Cijena

Osnovni model………………………………..227.400 kn

Testirani model (bez doplata)……………234.400 kn

Testirani model (s doplatama)……………250.176 kn

Ocjena

+ Svestranost namjene, električni doseg, rad mjenjača

– nabavna cijena bez državnih poticaja, smanjen obujam prtljažnika u odnosu na konvencionalni Captur