Predstavljamo Škoda Scala

Budući da će se Rapid i dalje nuditi na nekim azijskim tržištima, novi Škodin kompakt preuzeo je posve novi naziv. Scala za razliku od svojih prethodnika ne koristi nasljeđe slavnih predaka, već igra na kartu - vlastite atraktivnosti

Što se dugo čekalo, sada je konačno pred nama i zove se – Škoda Scala. Zašto kažemo da je baš ovaj model dugoiščekivan? Škoda zapravo nikad nije imala pravog igrača u kompaktnoj klasi, dakle model koji bi stao uz bok braći iz koncerna, VW Golfu i Seat Leonu. Octavia jest automobil koji se platformom doticao spomenuta dvojca, no konstrukcijski je oduvijek bila limuzina ili karavan. Europske će kupce, a i naše, izuzetno razveseliti dolazak Scale koja će zamijeniti Rapid te podići kvalitativnu razinu marke u tom segmentu na jedan drugi nivo. Rapid će ostati u prodaji, no samo za indijsko tržište, dok bi Scala trebala, a mi ne sumnjamo da i hoće – postati hit. U to snažno vjerujemo upravo zbog spomenute kvalitete izrade koja je vidljiva na svakom detalju vozila. Da ne okolišamo, sve ovdje miriše na Golf.

Prtljažnik od čak 467 litara

Scala je izrađena na modularnoj platformi MQB A0 i tako je postala prvi Škodin automobil koji je koristi. To odgovara i dimenzijama, s međuosovinskim razmakom od 2649 mm, dužinom od 4362, širinom od 1793 te visinom od 1471 mm. A sada pažljivo slušajte, prtljažnik mjeri čak 467 litara, što je debelo iznad prosjeka klase. Kada se položi stražnja klupa, otvara se prostor od 1410 l, a putnici sprijeda i straga imaju prostora kao u malo kojem kompaktu.

Vidljiv je skok u kvaliteti materijala u odnosu na Rapid

dini inženjeri po pitanju prostranosti obavili vraški dobar posao. Dodatna prednost Scalina silaska s platforme MQB A0 jest mogućnost upotrebe ultralakih materijala, pa je u konačnici i karoserija vozila jedna od lakših u klasi.

Tri benzinca, jedan dizel

Što se motorizacije tiče, Scala će se više orijentirati benzinskim motorima. Tri turbobenzinca preuzeta iz koncerna su jednolitreni sa 95 i 115 KS te 1,5-litreni TSI-motor sa 150 KS. Zasad je tu samo jedan dizelski agregat, 1,6-litreni sa 115 KS, a kao dodatak imamo i jedan jednolitreni CNG-trocilindraš pokretan na prirodni stlačeni plin sa 90 KS. Najslabiji benzinac dolazi uz petbrzinski ručni mjenjač, a svi ostali motori uz šestbrzinske mjenjače ili DSG sa sedam brzina, uz izuzetak plinaša, koji će biti dostupan samo uz ručni mjenjač sa šest brzina.
U unutrašnjosti vladaju osjetno finiji materijali nego dosad u vozilima češke marke, a dostupne će biti i neke premium doplate poput grijanog upravljača, vjetrobrana i stražnjeg sjedala. Displej multimedije velik je od 6,5 do 9,2 inča, ovisno o izvedbi, i kao takav najveći je u klasi, a virtualni kokpit od 10,25 inča je prvi put dostupan u nekom Škodinom automobilu.

Ozbiljan kvalitativni iskorak

Prednja i stražnja svjetla u LED-tehnologiji dolaze kao standard, a Scala je prvi Škodin model koji natpis marke ima preko cijelog stražnjeg kraja. Kupci mogu odabrati aluminijske naplatke veličine od 15 do 18 cola te dvije različite konfiguracije šasije vozila, gdje je sportska izvedba snižena 15 mm uz drukčije amortizere. Uz tu konfiguraciju dolazi i Driving Mode Select, gdje vozač bira između moda vožnje Normal, Eco, Sport i Individual, a sustav tada mijenja postavke rada motora, direktnost volana, kao i brzinu rada mjenjača. Sigurnosni sustavi također su na visokoj razini, pa je tako sustav održavanja vozila u traci i automatsko kočenje pri sprječavanju naleta na vozilo ispred kod svih Scala standardna oprema. Također, tu je i devet zračnih jastuka koji povećavaju sigurnost putnika, a adaptivni tempomat radi do brzine od 210 km/h. Od Scale u Škodi na europskim tržištima zasigurno očekuju mnogo, a razina ulaganja i kvalitativan iskorak koji je odmah vidljiv, dokaz su ozbiljnosti marke da ostavi trag i u kompaktnoj klasi.

Mnogo se radilo i na smanjenju otpora zraka pa koeficijent iznosi samo 0,29 cw

 

AMS: Koliko je teško razvijati vlastiti identitet kada vam s jedne strane ‘za vratom puše’ Seat, a ‘packe’ vam dijele iz Audija i VW-a? Može li se u tom slučaju uopće govoriti o originalnosti?
Stefani: Naravno da može! Mislim da Škoda kao brend ima prepoznatljiv DNA-identitet i dizajnerske elemente koje uvijek iznova razmatramo, dotjerujemo, razvijamo, unaprjeđujemo… Naš je cilj jasan – razvijamo se u dobrom smjeru i mislim da kupci to sve više prepoznaju.

AMS: Da, kupci vas zaista doživljavaju sve ozbiljnije, što uostalom potvrđuju i prodajne brojke. Zasluga je to i sve atraktivnijeg dizajna. Ima li u ovom trenutku uopće još mjesta za napredak?
Stefani: Bilo bi žalosno da ga nema (smijeh). Dizajner uvijek mora pronaći prostor za napredak, razvijati ideje, tražiti nove, zanimljive elemente… Uvijek moraju postojati novi impulsi koji će pokrenuti stvari u željenom smjeru. U ovom trenutku su to elektromobilnost i tehnologija u interijeru. Oko njih se trenutačno ‘vrti’ i budućnost našeg dizajna.

AMS: Kada ste već spomenuli elektromobilnost – koliko ona otežava ili olakšava vaš posao? I koliko je teško dizajneru u cijelu priču uklopiti vaše prepoznatljive ideje koje nazivate ‘simply clever’? Je li riječ o noćnim morama ili slatkim brigama?
Stefani: Općenito, nemam problema s noćnim morama, a nove tehnologije i trendovi su nam dodatni izazov. Kada je pojam zaštite pješaka postao aktualnim, tražili smo nove načine kako zadovoljiti taj standard. Isto danas vrijedi i za elektromobilnost. Zadani su nam novi okviri, ali to ne mijenja da želimo napraviti što atraktivniji automobil. Uvijek na kraju iz svega uspijevamo izvući najveću mjeru kreativnosti, što će nam poći za rukom i s e-autima.

AMS: Pred nama je vaša nova kompaktna uzdanica – Scala. Koji su vam detalji omiljeni, najljepši?
Stefani: Scala na prvu oduševljava proporcijama, djeluje znatno ozbiljnije od prethodnika Rapida Spaceback. Riječ je o pravoj, autentičnoj Škodi, prostranoj, s velikim međuosovinskim razmakom te raskošnim prtljažnikom. Prednji dio automobila djeluje vrlo dinamično, no kao osobni ‘highlight’ vidim stražnji dio, odnosno konkretno stražnje staklo i natpis Škoda koji smo prvi put uspjeli izvesti u ovom obliku. Svjetla, bilo prednja ili stražnja, također djeluju atraktivno, a LED-tehnologija koju koristimo podiže vrijednost konkretnog modela ali i marke. Uglavnom, svaka iduća Škoda je – najljepša Škoda. Scala u tome nije izuzetak.

AMS: I sami navodite da je prednji kraj vrlo dinamičan. Osobno nam se osobito sviđa, no nije li previše agresivan za Škodine kupce?
Stefani: Nikada neću pristati na tezu da je riječ o suviše agresivnom dizajnu. Škoda se ne želi razvijati u tom smjeru, to nam nije namjera.

AMS: Scala u plavoj djeluje vrlo otmjeno. Koliko je općenito važna boja u kojoj se automobil premijerno predstavlja?
Stefani: Iznimno je važna. Bijela će često asocirati na sport, stoga je Vision RS izveden u toj boji. Plava Scala je vrlo upečatljiva, odiše dinamikom, ali i elegancijom. Vision X u svijetlozelenoj je trebao privući pozornost mlađe publike, a vjerujem da smo u tome i uspjeli.

Stefani: Objektivno, ne postoji prepreka da se tako nešto realizira u budućnosti. Mi u Škodi ne želimo klasičnu izvedbu tih modela koje ste spomenuli, već se vodimo i smjernicama prostranosti i praktičnosti. U toj kombinaciji se mogu ‘izroditi’ zaista zanimljive ideje kojima samo treba dodati potrebnu dozu emocija i kreativnosti. A u tome smo, kao što znate – zaista dobri.