Poslovna klasa za velike igrače

Porsche je facelift Panamere iskoristio kako bi dodatno unaprijedio komfor te joj pritom podario istančaniji osjećaj na upravljaču te više preciznosti. Je li uspio u naumu? Prva vožnja inačice Sport Turismo u izvedbi 4S

Porsche Panamera Sport Turismo i Hrvatska su kao prst i nokat – jedno bez drugoga jednostavno ne mogu. Nakon što je prije četiri godine ‘karavanska’ inačica Panamere imala europsku premijeru u Trogiru, sada nam je njezina redizajnirana izvedba stigla iz Stuttgarta izravno u redakciju.

‘Novonormalno’ je po pitanju premijernih vožnji i prezentacija dobrano revidiralo redoslijed događanja, pa tako mi novinari (zasad) ne putujemo ‘brdu’ već ‘brdo’ nama. Kako god bilo, jako nas je obradovao ‘cherry metallic’ 4S ST pogonjen moćnim 2,9-litrenim V6 sa 440 KS, isporučen točno ispred našeg ‘kućnog praga’. Doživjeli smo to gotovo kao povratak u normalu.

Dva milijuna kilometara testiranja

No vratimo se stvarnosti. Druga generacija kontroverzne Porscheove limuzine uvedena je na tržište 2016., što znači da se zapravo nalazi na sredini svoga modelskog ciklusa. Fino ‘brušenje’ tehničkih detalja te ažuriranje digitalije trebalo bi Panameru i dalje održati u samom vrhu ponude. Porsche nije štedio na tome, čak naprotiv, standardi su podignuti na još višu razinu.

Panamera je u svrhu testiranja prevezla više od dva milijuna kilometara, Porsche je u njezin razvoj investirao oko 100 milijuna eura! I ne, u Zuffenhausenu ne odustaju od testiranja na cesti i trkalištu, jer laboratorij je za njih još uvijek sekundarni proces. Tijekom silnih prezentacija koje smo godinama pohodili, inženjeri su takav način razvoja neprestano naglašavali, te su vrlo rado odgovarali i na pitanja o najsitnijim pojedinostima. Naravno da računalne simulacije preuzimaju primat u crash-testovima, tako se štedi i vrijeme i novac, no zaista je teško ‘uštimati’ cijeli automobil kao cjelinu, a da ga se intenzivno ne testira u realnim uvjetima. Kompleksan je to zadatak, a u Porscheu uvijek iznova dokazuju da tim gradivom potpuno vladaju.

Više komfora ali i sporta

Facelift-izvedba druge generacije Panamere i dalje stiže u tri karoserijske izvedbe – klasičnoj limuzinskoj, karavanskoj Sport Turismo kakvu smo provozali te long-izvedbi pod nazivom Executive. ‘Sport Design Front’, naravno, dolazi kao opcija, a uključuje markantno izvedene usisnike za zrak, sjajne bočne otvore na blatobranima te svjetlosni dodatak. Stražnji kraj na Panameri Turbo S se pak od ostalih razlikuje po većim otvorima za zrak, kao i nekim elementima izvedenima u specifičnim bojama.

Panamera Turbo S (4,0 V8-biturbo) sada razvija 630 KS (463 kW) i 820 Nm, što je 80 KS i 50 Nm više u odnosu na dosadašnji top-model. Naravno da se takav porast snage odrazio i na voznu dinamiku – od nule do 100 km/h Turbo S-u je potrebna svega 3,1 sekunda, a najviša brzina iznosi 315 km/h.

Tehnička obilježja? Sofisticirani zračni ovjes s tri komore (PASM) te sustav protiv naginjanja (PDCC Sport) koji uključuje i torque-vectoring (PTV Plus). Panamera GTS je pak u nomenklaturi modela smještena stepenicu niže te u obnovljenom izdanju razvija 480 KS (plus od 20 KS) i 620 Nm. Njen najveći forte su specifičan razvoj snage koji simulira osjećaj atmosferskog motora kao i karakterističan V8-ton koji je postignut zahvaljujući asimetričnoj izvedbi ispušnog sustava.

Performance plug-in

Izvedba 4S E-Hybrid je pak još jedan u nizu Porscheovih performance plug-in modela. Specifičan je, između ostaloga, jer je u 100 kW snažan e-motor integriran osmobrzinski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom (PDK). S druge strane, 2,9-litreni V6 biturbo pak razvija 440 KS, dok snaga sustava iznosi 560 KS (okretni moment 750 Nm). U verziji s paketom sport chrono (serijski) plug-in Panamera od nule do sto ubrzava za 3,7 sekundi, sve do brzine od 298 km/h. Kapacitet baterije povećan je sa 14,1 na 17,9 kWh, a modovi vožnje dodatno su optimizirani, tako da 4S E-Hybrid prema WLTP-ciklusu sada na struju može prevesti i do 54 km (NEDC-ciklus 64 km).

Naravno, kako smo već napomenuli, i ‘digitalija’ je dodatno unaprijeđena. Porsche Communication Management (PCM) odsad bolje raspoznaje glasovne komande (Voice Pilot), Risk Radar efektivnije upozorava na situacije u prometu, a unaprijeđen je i cijeli niz online-funkcija. Sustav za držanje trake je sada serijski, a u ponudi je cijela paleta svjetlosnih i sigurnosnih sustava (Surround View, Night Assistent…).

Karavan, ali kakav…

No vratimo se konkretnom testnom automobilu – Panameri 4S Sport Turismo. Karavan je možda i pregrub naziv za ovu impozantnu petmetarsku limuzinu koja uz sportski duh njeguje i pozamašnu dozu praktičnosti. Zapravo, znalci će vam uvijek iznova isticati da je ST zapravo prava Panamera, te da ona klasična pored nje i nema smisla. U raspravu nećemo ulaziti, ali kad već spominjemo Hrvatima omraženi karoserijski oblik, recimo da ST straga nudi volumen od 515 do 1384 litre. Nije to senzacija, jer klasična Panamera ‘guta’ svega 86 litara manje, a konkurenti poput Mercedesa E-klase karavana u totalu i do 400 litara više. I tu ćemo zaključiti s prtljažnikom.

Panamera ST je po pitanju upravljivosti dostojna Porscheovih vrijednosti, s time da se unatoč većoj masi (oko 60 kg više) njome ne upravlja ništa lošije no klasičnom Panamerom. Napomenimo odmah da se pitanje mase u ovome slučaju ne može izbjeći, jer 1940 kg u vožnji jednostavno ne može ispariti. No može se prikriti, što Porsche čini vrlo vješto. Nisko težište, čvrst i transparentan ovjes te vrlo precizan upravljač pomažu da ST ‘smjestite’ u najuži dio ceste koji ste zamislili. Precizno i s nevjerojatnom sigurnošću ćete se izvući i iz te situacije, i to zahvaljujući sustavu skretanja stražnjih kotača te sustavu protiv naginjanja. Elektronska pomagala su u ovom slučaju potpuno na strani dinamike.

U redu, vozačko iskustvo nije tako intenzivno i eruptivno kao u prvoj generaciji Panamere, no klijentela koja se okreće ovom modelu, u konačnici to ni ne traži. Blago i predvidivo podupravljanje ćemo zanemariti na račun nevjerojatne agilnosti. Uz to, 18-metarski slalom Panamera 4S ST prolazi s prosjekom od 69,2 km/h, što je na razini sportskog automobila. Što ona zapravo i jest, bez obzira u kojem karoserijskom obliku dolazila.

Zaključak

Klasična Panamera ili Sport Turismo? U principu je sasvim svejedno jer su razlike u prostranosti i praktičnosti marginalne, baš kao i one koje se tiču performansi, upravljivosti, kontrole… Ipak, nemojte zaboraviti – kada su karavani u pitanju, Panamera ST je i dalje neprikosnovena veličina. U konačnici, i to nešto znači.