Opel Astra GSe/Opel Grandland GSe (2023.)

GSe – iza te oznake kriju se sportske izvedbe Grandlanda i Astre ('Grand Sport electric'), ali - kako vremena nalažu – u elektrificiranim plug-in izvedbama. Radi se o modelima s 225 odnosno 300 KS, s posebno vizualno i tehnički dorađenim detaljima

Opel do 2028. sa svojih proizvodnih traka namjerava isporučivati samo potpuno električna vozila. Put k tom cilju ide preko elektrificiranih plug-in modela, a mi smo na međunarodnoj prezentaciji u Malagi imali prilike voziti GSe modele Astre i Grandlanda. To su u biti već poznati plug-in modeli s 225 i 300 KS, uz posebne dodatke i dorade koje krase modele iza GSe oznake.

Što čini GSe Opelove modele atraktivnijima i posebnijima? Prije svega oni su za centimetar bliže tlu nego standardne izvedbe. Na Astru se ugrađuju novodizajnirani aluminijski naplatci od 18 inča, dok Grandland krase za col veći. Posebno je kalibrirano upravljanje i, kako objašnjavaju iz Opela, GSe modeli opremljeni su posebnim dorađenim amortizerima za bolju voznu dinamiku. U unutrašnjosti ćete naći GSe sjedala s AGR certifikatom.

Opel Astru GSe, ali i njenu karavansku ‘Sports Tourer’ sestru, pogoni 1.6 litreni motor sa 180 KS, dok elektromotor doprinosi snagom od 110 KS, pa sistemsku snagu možemo zaokružiti na 225 KS, a okretni moment na 360 Nm. Prosječna potrošnja prema WLTP-u iznosi između 1,1 i 1,2 l/100 km, jasno dok je baterija puna. Emisije CO2 svedene su na 26 g/km, ubrzanje do 100 km/h traje 7,5 s, dok maksimalna brzina iznosi 235 km/h. Isključivo električni doseg iznosi između 69 i 73 km.

Grandland GSe pogoni isti 1.6 litreni motor, ali nešto veće snage (200 KS). Elektromotor na prednjoj osovini doprinosi sa 110 KS, dok električni motor straga daje 113 KS, pa ukupna sistemska snaga iznosi 300 KS. Maksimalni okretni moment iznosi 520 Nm, prosječna potrošnja 1,2 l/100 km, a emisija CO2 28 g/km. Grandland GSe ‘stotku’ hvata za 6,1 s, dok je maksimalna brzina 235 km/h. Zahvaljujući litij-ionskoj bateriji od 14,2 kWh, ovaj SUV može prijeći do 63 km u lokalnoj vožnji bez emisija prema WLTP-u.

Oba GSe modela krasi posebno kalibriran ovjes gdje se ESP kasnije aktivira za više dinamike u vožnji. Također, tu su posebni amortizeri s tehnologijom selektivnog prigušavanja frekvencija (KONI FSD) koja omogućuje različitu amortizaciju na visokim frekvencijama (kontrola ovjesa) u odnosu na niske frekvencije (kontrola karoserije). To ćete direktno u vožnji osjetiti kod savladavanja dužih i kraćih zavoja, no ne može se reći kako je posebno kalibriran ovjes naštetio udobnosti. Također se ne može reći kako se ovdje radi o pravim ‘sportašima’, GSe modeli prije su kompromis između udobnosti, dinamike te eko pristupa mobilnosti. GSe modeli već su dostupni za narudžbu, a cjenike možete naći ispod zaključka.

ZAKLJUČAK: Astra i Grandland u Gse izvedbama nisu sportaši, ali su dovoljno dinamični, udobni i snažni da zadovolje klijentelu koja želi nešto više od svog plug-in hibrida, bilo u kompaktnoj ili SUV klasi.