Nissan Juke Hybrid (2022.) – Uglađen, tih, štedljiv

Nedavno uvedena verzija superpopularnog crossovera malo kasni za hibridnom konkurencijom, ali kombinacijom Nissanovih i Renaultovih pogonskih komponenata predstavlja im zanimljivu alternativu…

S obzirom na širenje kruga konkurenata dostupnih i s opcijom hibridnog pogona, bilo je samo pitanje vremena kada će i Nissanov gradski crossover nastupiti s kombinacijom benzinskog i elektromotora. Juke Hybrid nedavno je stigao kao najsnažnija i, barem na papiru, najzanimljivija inačica, a da bi se razlikovala od ostalih u ponudi, ima drukčiju masku (i crnu traku iznad nje po uzoru na ostale elektrificirane Nissane), nove značke marke i oznake “Hybrid” na nekoliko mjesta po karoseriji.

Najveća promjena u interijeru novi su instrumenti koji klasični okretomjer zamjenjuju indikatorom korištene snage i punjenja baterije te njezine napunjenosti, a jedna od zanimljivosti testirane Tekna verzije jest Bose audio sustav za zvučnicima u naslonima za glavu kožom presvučenih (i grijanih) prednjih sjedala. Prostranost straga jednako je prosječna kao i u benzinskim izvedbama Jukea, a zbog potrebe ugradnje vodom hlađene litij-ionske baterije od 1,2 kWh, osnovni volumen prtljažnika smanjen je za 68 na ukupno 354 litre.

Ostatak hibridnog sklopa na papiru podsjeća na onaj iz Meganea Conquest E-Techa, ali zapravo je nešto drukčiji – 1,6-litrenog benzinca (94 KS) i elektromotor (49 KS) razvio je Nissan, a starter-generator, bateriju i kompleksan mjenjač (robotizirani mjenjač bez spojke i sinkrona s četiri stupnja prijenosa za benzinski i dva stupnja prijenosa za elektromotor) preuzeti su od Renaulta.

Hybrid u vožnji puno više impresionira od običnih benzinskih izvedbi Jukea, ali ne toliko performansama – koje su uvjerljive – koliko uglađenošću i tišinom vožnje. Ako ste lagani na gasu, hibridni pogon nerijetko će i pri višim brzinama Juke nakratko pokretati samo strujom. Prilikom pokretanja, u većini slučajeva (odnosno, ovisno o napunjenosti baterije) kreće se potpuno električno, a snažnijim pritiskom papučice gasa ili prekoračenjem 55 km/h, u vožnju se upliće i 1,6-litreni benzinac. Ubrzanja su prilično dobra kada rade oba motora i jasno se osjeća “pomoć” elektromotora, a inače vrlo dobru uglađenost tek kod vožnje s “gasom do poda” narušava nešto izraženija buka četiricilindraša.

Tri moda vožnje (Standard, Eco i Sport) mijenjaju težinu servoupravljača, osjetljivost papučice gasa i razinu regenerativnog kočenja, a tipka s oznakom e-Pedal omogućuje vam vožnju s razinom usporavanja koja, osim kod posljednjih nekoliko metara prije zaustavljanja, gotovo ne zahtijeva korištenje papučice kočnice. Takva je vožnja prilično zabavna nakon kratkog privikavanja, premda suputnici u početku nisu ljubitelji takvog izraženijeg usporavanja. 

Pritiskom tipke EV pogonski sklop “zaključava” se u potpuno električni mod, ali ovisi o brzini kretanja (radi samo ispod spomenutih 55 km/h) i napunjenosti relativno male baterije – u stani-kreni prometu ili sporoj vožnji, samo na struju moguće je prijeći otprilike jedan do dva kilometra. Ako ste pažljivi s gasom u gradu, potrošnju je moguće spustiti ispod pet litara, a naš prosjek, koji je obuhvaćao spoj grada, otvorene i autoceste, iznosio je sasvim solidnih 6,3 l/100 km.

Upadljivi 19-inčni kotači, koji toliko podižu vanjski dizajn Jukea, u vožnji donekle narušavaju udobnost, premda ovjes ni na lošim cestama ne lupa, nego dobro upija raznorazne neravnine. Od spomenutih modova vožnje, Standard nam se pokazao najboljim – pruža najugodniji kompromis između preciznosti i lakoće upravljanja te odziva gasa.

Juke Hybrid dobrodošao je član ponude crossovera japanske marke, a s obzirom na početnu cijenu od oko 230 tisuća kuna, nema dvojbe da pokušava preoteti kupce od hibridne verzije Toyote C-HR, modela koji postoji zahvaljujući Jukeu, ali čija je hibridna verzija (i tehnologija) na tržištu dulje od Nissanove. Iako kasni na tržište, Juke Hybrid vrijedan je razmatranja – bolje ikad nego nikad.

TEHNIČKI PODACI

Karoserija

DxŠxV 4210 x 1800 x 1593 mm, međuosovinski razmak 2636 mm, prtljažnik 354/1237 litre, masa 1410 kg, nosivost 372 kg

Motor

Benzinski četiricilindraš + elektromotor, 1598 ccm, 69 kW/94 KS + 148 Nm (benzinac) i 36 kW/49 KS + 205 Nm (elektromotor), kombinirana snaga 143 KS, litij-ionska baterija 1,2 kWh

Prijenos

Robotizirani mjenjač bez spojke i sinkrona s četiri stupnja prijenosa za benzinski i dva stupnja prijenosa za elektromotor, pogon na prednje kotače

Vozne osobine

0-100 km/h……10,1 s

Najviša brzina…..166 km/h

Potrošnja deklarirana….5,0-5,2 l/100 km

Potrošnja na testu….6,3 l/100 km

Emisija CO2…….114-116 g/km

Konkurenti (početni modeli)

Toyota C-HR Hybrid (122 KS) od 233.800 kn, Renault Captur E-Tech Hybrid (143 KS) od 193.900 kn, Honda HR-V Hybrid (131 KS) od 250.070 kn

Cijena

Početni model Hybrid N-Connecta………230.553 kn

Testirani model Hybrid Tekna……….249.987 kn

Ocjena

PLUS: prepoznatljiv dizajn, usklađen hibridni pogon, pohvalna uglađenost vožnje, dobre performanse, razumna potrošnja goriva, mogućnost potpuno električne vožnje

MINUS: nesuvremen infotainment, nešto tvrđi ovjes, skučena prostranost straga, smanjeni prtljažnik