Ne koristi mobitel dok voziš

Ovaj dan obilježava se već osmu godinu zaredom, a cilj je kampanjama koje se provode tijekom cijele godine osvijestiti o opasnostima korištenja mobitela u prometu

Najmanje se svaka treća prometna nesreća na cestama može spriječiti. Dovoljno je da se sudionici u prometu suzdrže korištenja mobitela za volanom, na biciklu ili motociklu, pa i onda kada kao pješaci prelaze prometnice. Dovoljna je jedna jedina sekunda nepažnje, a korištenje mobitela u prometu čovjeka uspori za dvije i pol sekunde u reakcijama. Ta je distrakcija ravna onoj koju ima osoba kad je pod utjecajem alkohola od jednog promila. Projektu je nositelj Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a sufinanciran je od strane Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa. Aktivnosti u kampanjama podupiru Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Grad Zagreb i Fakultet prometnih znanosti Zagreb.

Prema policijskim statistikama kontrole vozača i njihova korištenja mobitela na godišnjoj razini uhvati se više od 50 tisuća prekršitelja koji su koristili mobitel tijekom vožnje. Prema istraživanju koje smo proveli u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu u Hrvatskoj tijekom vožnje u rukama mobilni telefon koristi 73 posto vozača, na biciklu 21,4 posto biciklista, a na pješačkim prijelazima prometnica 65,5 posto pješaka. Vozači koji po mobitelu tijekom vožnje tipkaju poruke ili pretražuju po ekranu reagiraju tri puta sporije od vozača koji nemaju mobilni uređaj u rukama za volanom. To su sekunde u kojima se dogodi nesreća koja je bez distrakcije mobilnog uređaja mogla biti izbjegnuta. Zbog usporene reakcija vozača s mobitelom u vožnji na bilo koju od prepreka ili događaja na cesti vozilo je pri brzini od 50 km/h bez kontrole čak 70 metara. To je dužina čak 12 pješačkih prijelaza.