Maserati Levante Hybrid (2021.) – Hibrid in, dizel out

S dizelom je svršeno, odsad je tu hibrid. Pokretačka snaga Maseratija je četverocilindarski motor koji koristi hibridnu tehnologiju. Dobar izbor?

Najprije je stigao dizel, zatim je Maserati predstavio svoj prvi SUV, a sada imamo motor s četiri cilindra obogaćen hibridnom tehnologijom. Stariji poklonici Maseratijeve škole moraju sjesti te dobro razmisliti – ima li sve ovo smisla? Sjećaju se dana kako je sve to izgledalo u prvim godinama postojanja marke, uostalom trkaće sezone tamo kasnih 30-ih godina prošloga stoljeća iznjedrile su prve serijske sportske automobile iz Modene sa 1,5-litrenim četverocilindarskim motorima. Dakle, za tradicionaliste sve je jasno, poglavito kada znamo kako su V6 i V8 još uvijek u igri, jedino je ‘nepoželjan’ dizel otpao.

Kao i u Ghibliju, Levante sada pokreće dvolitreni turbomotor sa 48-voltnom tehnologijom i električnim kompresorom. To blagi hibrid čini primamljivom ponudom, jer je u smislu osnovne cijene i prosječne potrošnje (9,7 l / 100 km) znatno ispod V6-modela, dok je u snazi (330/350 KS) i okretnom momentu (450/500 Nm) gotovo jednak. Međutim, standardna oprema (pogon na sve kotače, zračni ovjes, koža, električno podešavanje prednjih sjedala) je u usporedbi sa šestcilindarskim bratom nešto manje izdašna.

Za Levante je važno reći da ga ne odlikuje ekstravagancija, poput nekih prijašnjih Maseratijevih modela. No ipak, dojam kvalitete, prostranosti i funkcionalnosti odgovara uobičajenim standardima klase. Upravljanje infotainmentom putem kotačića i dodirnog zaslona nakon kratkog upoznavanja vrlo je intuitivno. S novim bežičnim povezivanjima Androidov sustav uvijek je ažuran. Ovalni analogni sat, različiti logotipi s trozupcima i cool detalji poput golemih aluminijskih lopatica na stupu upravljača podsjećaju vas kako je to sjediti u Maseratiju.

Više snage uz e-boost

Čak i u vožnji dominira dojam suptilnosti, kontrole i preglednosti, što uvelike olakšava rukovanje SUV-om od pet metara. Četverocilindarski motor u početku djeluje neupadljivo i banalno kao i svaki drugi, no zahvaljujući električnom kompresoru iznimno je spontan i snažan. Timski rad s osmostupanjskom ZF-automatikom također funkcionira izuzetno dobro. Količina snage na papučici gasa se može kontrolirati od ležernog do vrlo snažnog, a pri niskim brzinama i nadzoru opterećenja e-boost izbjegava nepotrebne promjene stupnjeva prijenosa.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, udobna prednja sjedala – s ventilacijom po želji – i ovjes koji lako neutralizira rupe i neravnine na kolniku, a koji posebno glatko upija duže valovite neravnine, doprinose opuštenom putovanju. Upravljač svoj posao obavlja manje uvjerljivo, jer se u gradskom prometu čini izuzetno laganim, ali na otvorenim cestama previše neizravnim. Gledamo li prijevoz od točke A do točke B, suparnici poput BMW-a X5 i Porschea Cayennea to rade čak i bolje od Maseratija.

Ipak, Levante je vrlo predan kada je to potrebno. U sportskom načinu rada odaziv gasa i mjenjač znatno su izoštreni, a gumb ‘Skyhook’ može se koristiti za spuštanje vozila 55 mm u usporedbi s normalnom razinom. Uz potporu mehaničkog diferencijala s ograničenim proklizavanjem i torque vectoringa na stražnjoj osovini, 2,1-tonski SUV isprva akustički odbacuje svoju suzdržanost, a potom i dinamički, ljuljajući se kroz zavoje uz gotovo zastrašujuće zvukove koji dolaze straga.

Generator zvuka? U Maseratiju kažu – ni govora! Bilo je dovoljno svega nekoliko prerada na ispušnom sustavu, i sve zajedno funkcionira jer ovdje još uvijek imamo četverocilindarski motor s unutarnjim izgaranjem. Istinskim ljubiteljima marke bit će vrlo teško sljedeće godine, kada iz Modene stižu prvi potpuno električni automobili.

ZAKLJUČAK:

Kao četverocilindraš s hibridnom tehnologijom Levante nije prvak u dinamici i preciznosti u vožnji, ali je vrlo kompatibilan u svakodnevnoj vožnji. Riječ je o SUV-u s elegantnim daškom glamura, koji nudi dovoljno snage za skladno upravljanje. Ipak, cijena od 920.000 kuna mu itekako smanjuje konkurentnost