Lexus RZ 450e – Steer-by-wire za vožnju kao u videoigri

Lexusov prvi pravi potpuno električni model ostavio je vrlo upečatljiv dojam, posebno u izvedbi 'One Motion Grip' koja nema mehaničku vezu između upravljača i kotača, već digitalnim putem osigurava neviđenu reaktivnost i agilnost

Ne, nije PlayStation, ali u tehničkom smislu poveznica s igraćom konzolom itekako postoji. Kako zbog samog oblika upravljača koji podsjeća na one iz Formule 1, tako i zbog tehničke izvedbe gdje je klasičnu letvu volana zamijenio ‘steer-by-wire’. Prava tehnička pikanterija odmah stavlja velik upitnik iznad glave, ali već nakon prvog zavoja sve savršeno sjeda na svoje mjesto. Na prezentaciji u Provansi imali smo čast i zadovoljstvo voziti prototip koji će se u službenoj prodaji pojaviti 2025., no isprobali smo i verziju s klasičnim upravljačem. Samo je pitanje koliki će se udio kupaca Lexusa RZ uopće odlučiti za analognu verziju, jer digitalni upravljač apsolutni je ‘highlight’ prvog e-modela Toyotine luksuzne marke sa sjedištem u Shimoyami. Zašto? Između krajnje lijeve i krajnje desne točke manje je od jednog kruga, da budemo sasvim precizni, riječ je o 300 stupnjeva ‘lock-to-lock’. Manje nego kod bolida F1!

Blizanac, ali od druge majke
U osnovi, prvi pravi Lexusov potpuno električni model (UX 300e je izvedenica ICE-modela) brat je blizanac Toyote bZ4X. Tehničku bazu čini Toyotina platforma e-TNGA i tu zapravo prestaje sva sličnost, kako u vizualnom smislu, tako i za sva ostala osjetila. Prekaljeni Lexusovi inženjeri udahnuli su novu dozu elana u podvozje te uštimali i ušminkali cjelokupan automobil prema ultra-visokim standardima koje Lexus zastupa od osnutka 1989. Specifičan je to i prepoznatljiv ‘Lexus-feeling’ na koji se lako naviknuti, a dodatna je posebnost što vozilo isijava nekim posebnim šarmom, uz velik odmak od konfekcije. Kupci koji se žele istaknuti na neki drugi, ekstravagantniji način, percipiraju Lexus kao idealnu alternativu njemačkom trolistu i to je sasvim legitimno rezoniranje. A tehničke su generalije vrlo dobro odmjerene. Za pogon su zadužena dva elektromotora koji ukupnih 313 KS raspoređuju na sve kotače.

Odmah možemo reći da je navedena snaga idealna mjera, jer gledajući električno vozilo kroz prizmu ekologije, teško je pojmiti čemu snaga od 400, 500, pa i 600 KS kad imate na raspolaganju (samo) jednu bateriju. U konkretnom slučaju, kapaciteta 71,4 kWh. I taj spomenuti kapacitet u mnogočemu je idealna mjera za vozilo ovih gabarita, premda je iskoristivi neto kapacitet 64 kWh. Koliki je onda realni doseg? Nakon premijerne vožnje brdovitim zaleđem Marseillesa, pa i kraćoj dionici autoceste gdje smo ga nakratko stisnuli do daske, RZ 450e je na putnom računalu ispisao prosjek od 22 kWh/100 km. Zaključak? Bez ikakvog taktiziranja moguće je prevaliti najmanje 300 km, dok u tvorničkom navodu stoji optimističnijih 395 km na 20-colnim kotačima, odnosno dodatnih 40 km dosega u konfiguraciji s 18-colnim kotačima. No, još više veseli drugi tehnički detalj. Naime, Lexus obećava da će baterija nakon 10 godina zadržati više od 90 posto inicijalnog kapaciteta! To je, mora se priznati, osjetno bolje od nečega što bismo mogli nazvati industrijskim standardom (70 posto kapaciteta nakon 8 godina).

Prepoznatljiv vozački potpis
U putničkoj kabini, bubnjići jedva da mogu registrirati nešto više od kazališne tišine. Besprijekorna zvučna izolacija gotovo u potpunosti anulira buku kotrljanja, pa inženjerima zaduženima za NVH (noise, vibration, harshness) skidamo kapu. Kao i onima zaduženima za aerodinamiku, koji su postigli koeficijent otpora zraka od 0,26 što je još jedan detalj smanjuje buku i produžuje doseg. Također, svi materijali vrlo su ugodni na dodir, a završna obrada ne ostavlja prostor ni za najmanje kritike. Vozačka ergonomija je također za peticu, kao i odziv na pedalu akceleratora. Unatoč trenutno dostupnoj snazi i okretnom momentu, potisak od samog starta nije brutalno energičan već idealno odmjeren i stotka pada za sportskih 5,3 s. Dojam ubrzanja sličan je uzlijetanju aviona, ali bez neželjenog udarca u leđa. Tipično je to za Lexusovu filozofiju 3C (confidence, control, comfort) i zaista u svim uvjetima vožnje prevladava kombinacija samopouzdanja, kontrole i udobnosti. Sve do maksimalnih 160 km/h. Negativna akceleracija također ne ostavlja mjesta kritikama, uz očekivano dobar osjećaj na pedali kočnice tu su i četiri intenziteta regenerativnog kočenja koji se podešavaju putem perajica +/- na upravljaču.

Digitalno skretanje
Što se tiče upravljača One Motion Grip koji skreće pomoću digitalnih impulsa, a ima i sustav redundancije sa zasebnom baterijom, možemo zaključiti da se radi o neobično intuitivnom rješenju. Niti u jednoj situaciji ne dolazi do ‘križanja’ ruku, jer kad upravljač zakrenete u krajnji desni položaj, lijeva ruka doći će otprilike u položaj 2 sata. A za vožnju malenim kružnim tokom dovoljan je minimalan pomak upravljačem. Da, zvuči pomalo apstraktno i prvih nekoliko stotina metara vozili smo u čudu, no tvorničko podešenje vrlo je prirodno i uravnoteženo. Na ravnim dijelovima ceste nema straha od pretjeranih reakcija jer upravljač oko središnjeg položaja ne reagira tako promptno, dok vožnja zavojitim dionicama i serpentinama uvelike podsjeća na realističnu videoigru.

Povratne informacije dovoljno su jasne, a zahvaljujući činjenici da nema mehaničke veze izostaju i neželjene vibracije koje stvaraju gume i kočnice. Ipak, nekom čarolijom vozač dobiva precizan osjećaj što se događa s prednjim kotačima, a skretanje je intuitivno do te mjere da nikad nećete pretjerati sa zakretnim kutom upravljača. Uostalom, ako i mrvicu pretjerate, istom brzinom korigirat ćete putanju. U odnosu na konvencionalni okrugli upravljač koji smo isprobali ranije istog dana, ovo je bilo zaista posebno iskustvo i pozitivan šok. Kud vozač okom, tud RZ skokom!

Vješto skriva masu
Unatoč činjenici da se kazaljka vage kreće između 2055 i 2115 kg (ovisno o opremi), Lexus RZ na račun brojnih finesa i delikatno podešenog ovjesa djeluje agilnijim od Toyote bZ4X i subjektivno barem 200 kg lakšim. K tome, u dinamičnoj vožnji uskim serpentinama primjetno je vrlo umjereno naginjanje karoserije, ali elektronika će vas odmah upozoriti da ste pretjerali jer ESP ima vrlo konzervativne postavke i upliće se suviše rano. A kad smo rano ujutro krenuli na vožnju s punim baterijama, u neposrednoj blizini hotela primijetili smo čudnovatu napravu nalik prikolici za prijevoz životinja. Fokusirani pogled otkrio je natpis ‘H2 generator’, što znači da su Lexusi punili baterije čistom, zelenom električnom energijom dobivenom putem vodikovih gorivnih članaka (fuel cell) koji pritom ne stvaraju nikakvu buku, a nusprodukt im je – čista voda. Dakle, čišće ne može, samo ostaje pitanje koliko to sve košta. Lexus RZ stiže na hrvatsko tržište sredinom godine, ali cijene zasad nisu poznate.

TEHNIČKI PODACI
Lexus RZ 450e

Karoserija
SUV s pet sjedala, D x Š x V 4805 x 1895 x 1635 mm, međuosovinski 2850 mm, prtljažnik 522-1451 l, masa praznog vozila 2055-2155 kg, nosivost 525 kg

Podvozje
Dvostruka poprečna ramena/MacPherson sprijeda, dvostruka poprečna ramena/zavojne opruge straga, disk kočnice sprijeda i straga

Prijenos snage
Na sve kotače, fiksni prijenos

Motor
Dva sinhrona e-motora, prednji 150 kW i 266 Nm, stražnji 80 kW i 168 Nm, snaga sustava 230 kW (313 KS) i 434 Nm, litij-ionska baterija nominalnog kapaciteta 71,4 kWh (neto 64 kWh), AC punjenje 11 kW, DC punjenje 150 kW

Performanse
0–100 km/h……………..5,3 s
Najviša brzina………….160 km/h
Potrošnja (WLTP)…….16,8-18,7 kWh/100 km
Doseg (WLTP)…………395-440 km

Cijena
Lexus RZ 450e…..nije poznata