Jeep Avenger 1.2 Altitude – Asket sa šarmom

Avenger je Jeepov najmanji model dosad i ima snažne aspiracije na europskom kontinentu. Hoće li se moći othrvati nemaloj konkurenciji i ugrabiti dio kolača segmenta manjih kompaktnih SUV-a, pokazuje naš test benzinske izvedbe

Avenger je za Jeep otvorio potpuno novo poglavlje. Sve što ste znali o Jeepu, zaboravite na trenutak. Ovdje nema pogona na sve kotače, reduktora, a ni ozbiljnijih maštanja o zahtjevnijoj terenskoj vožnji. Premijerno se čak nudio na električni pogon, da bi gotovo godinu dana kasnije stigla i izvedba pogonjena benzinskim motorom.

Također, trebali biste znati da iza prepoznatljive maske sa sedam utora, kratkih prevjesa i uglađenih proporcija, Avenger ima dosta zajedničkog s Opel Corsom ili Peugeotom 2008, s kojima dijeli platformu.

Avenger ostavlja novi otisak, drugačiji od svih Jeepova dosad. Ako zaboravite na originalni Willys koji datira iz davne 1940., Avenger je najkompaktniji Jeep ikad osmišljen. Neki će se zapitati je li ovo uopće pravi Jeep, ali u Stellantisu za to ne mare, sve dok će Avenger redefinirati marku u Europi i osnažiti prodajne rezultate potpomognute dugotrajnom popularnošću u Italiji. Zanimljivo je pritom da ga američki proizvođač uopće ne nudi u SAD-u.

Može i izvan asfalta

Najprije da se dotaknemo kako Avenger pliva kada ga potjerate izvan asfaltiranih prometnica. Solidno, rekli bismo, iako za prave off-road entuzijaste to jasno ‘neće biti to’. Poglavito jer se ovdje radi o vozilu s prednjim pogonom. No relativno velik odmak od tla (20 cm) te kratki prevjesi uz dobre prilazne i odlazne kutove, pružaju ‘osvetniku’ mogućnost odlaska na ‘klet’. Neće se mrštiti potjerate li ga snažnije preko neravnog terena, a i sama karoserija odaje dojam čvrste utegnutosti. Dakle, može se.

Sama pozicija vozača iza upravljača također je dobra i ergonomično odgovara i u gradskoj vožnji te kod izleta na teren.

Iako nešto dužih hodova, hladna kugla na vrhu ručice mjenjača pozicionirana je točno gdje treba biti i prave je veličine da vam lijepo sjeda u dlan, pa se izmjene stupnjeva lako pretvore u zabavu. Nešto što smo danas gotovo i zaboravili. Također, sprijeda će se udobno smjestiti odrasli putnici, dok će straga bezbrižno putovati samo oni nižeg rasta. Na stražnjoj klupi ima mjesta za glave s obzirom na tipičan Jeepovski dizajn, no koljena često dotiču prednja sjedala. Ne pomaže ni malen otvor za vrata straga te povišeni prag, pa ulazak i izlazak sa stražnje klupe zahtijevaju nešto akrobacija. Prtljažnik može primiti 380 l, što je sasvim solidan podatak, a pohvalno je što je pravilnih dimenzija sa širinom od 100 i visinom od 72 cm, pa ćete straga lako utovariti vašu prtljagu.

Zgodni detalji za veći šarm

Iako u kabini uglavnom prevladava tvrđa plastika, u Avengeru je ergonomski sve postavljeno prema ‘pravilima struke’. Vozač i suputnici lako će se služiti infotainmentom, koji premda ne djeluje raskošno poput nekih kod konkurencije, svoju zadaću obavlja zadovoljavajuće. Brojni detalji, kako u interijeru tako i izvana, podsjećat će vas da vozite Jeep. Primjerice, na dnu prednje maske te na aluminijskim naplatcima stiliziran je zaštitni znak Jeepa s okruglim svjetlima te sedam okomitih otvora. A na dnu vjetrobranskog stakla ugledat ćete siluetu djeteta koje kroz teleskop promatra zvijezde – simbol istraživačkog duha kojim se Jeep oduvijek hvalio. Zgodni detalji koji podižu šarm samog vozila.

Živahno bez iznenađenja

Pod prednjim poklopcem nalazi se trocilindarski benzinski motor s točno 100 KS. Iako na papiru ne djeluje puno, Avenger se vrlo dobro snalazi s ponuđenom snagom, rado se zavrti i ‘povuče’ već pri nižim okretajima, pa se lako stvara dojam da vozite barem 20 KS snažnije vozilo. S obzirom na malu masu (1180 kg), gradskim Jeepom zadovoljavajuće se može upravljati i po zavojitim magistralnim cestama.

Trakciji pomaže robusna građa i tvrdo podešen set up ovjesa, no poželjnije bi bilo da je isti malo opušteniji bez istovremene degradacije dinamičkih osobina. Avenger bi tada znatno udobnije prevozio svoje putnike preko neravnina i na cesti i izvan nje. Deklarirana prosječna tvornička potrošnja od 5,6 l/100 km može se postići u šestom stupnju na otvorenim cestama, ako vrlo pažljivo dozirate papučicu gasa. Nama je na testu trošio točnu litru više, ali i to je u prihvatljivim normama.

Na kraju tjedna shvatili smo Jeepovu strategiju. Sasvim je jasno da je ovaj model osmišljen za europskog kupca i smatramo da Avenger ima svoje adute koji bi mogli privući i one koji nisu nužno zaljubljenici u američku marku. Naravno, pod uvjetom da ih ne ‘zasvrbi’ paprena cijena u iznosu od 28.600 eura, jer uz VW T-Cross koji se u paketu Life nudi po cijeni nešto nižoj od 22 tisuće eura, zaista je teško doprijeti do ciljane skupine kupaca.

TEHNIČKI PODACI

Karoserija

DxŠxV 4084 x 1797 x 1536 mm, međuosovinski razmak 2557 mm, prtljažnik 380 litara, masa/nosivost 1180/502 kg

Motor

Turbobenzinski, 1199 ccm, tri cilindra, 74 kW/100 KS pri 5500 o/min, okretni moment 205 Nm od 1750 o/min

Prijenos

Ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, pogon na prednje kotače

Vozne osobine

0-100 km/h……10,6 s

Najviša brzina…..184 km/h

Potrošnja deklarirana….5,6 l/100 km

Potrošnja na testu….6,6 l/100 km

Emisija CO2…….130 g/km

Konkurenti (početni modeli)

Hyundai Bayon 1.0 T-GDI Comfort od 18.025 eura, VW T-Cross 1.0 TSI Life od 21.996 eura, Suzuki Vitara 1,4 Hybrid Comfort od 19.692 eura, Opel Mokka 1.2 Edition od 26.335 eura

Cijena

Početni model………27.600 eura

Testirani model……..28.600 eura

Ocjena

PLUS: Svrsishodan gradski auto, živahan motor, dobra pozicija sjedenja

MINUS: Manjak mjesta na stražnjoj klupi, buka vjetra na autocesti, cijena