Dongfeng Forthing T5 EVO – Oči kose konkurenciji prkose

Invazija kineskih modela na europsko tržište nastavlja se i u oktanskom ritmu. Dongfeng se odlučio na mudar potez i ugradio Mitsubishijev motor, automatik je isporučila Magna Steyr, a konačna izvedba uz vrlo bogatu opremu i fer cijenu ne ostavlja mjesta prigovorima

Nakon što smo odradili upoznavanje s vrlo zapaženim novitetom na hrvatskom tržištu i stekli prve dojmove, došao je red na istinski test u trajanju od sedam dana, tijekom kojeg smo prevalili više od 1500 km na svim vrstama prometnica. Uključujući dugometražno putovanje do Milana, kako bismo ocijenili putne kvalitete, izmjerili potrošnju goriva u različitim uvjetima i potražili odgovore na neka od pitanja koja si možete postaviti tek nakon višesatne vožnje bez stajanja. Pa evo i prve manje zamjerke koja se odnosi na nešto tvrđe podstavljena sjedala – u gradskoj svakodnevici to nismo bili osjetili, ali nakon cjelodnevnog putovanja definitivno bismo poželjeli da Forthing ima izdašniju podstavu sjedećeg dijela, kao i dužu sjedeću površinu s boljom potporom za bedra, dok je s naslonom sve u redu.

Posebice vozačkim, koji nudi masažnu funkciju s pet različitih programa i podesivost u tri intenziteta, uz vjerojatno neprekidan rad, a ne 10-minutne intervale nakon kojih se masaža automatski isključuje. Potpisnik ovih redaka vozio je rutu Zagreb-Milano, masažu uključio neposredno nakon polaska, vozio tako kroz cijelu Sloveniju i tek tamo prije Venecije shvatio da mu je dovoljno. I ne, to nije masaža kao da vam pekinezer hoda po leđima, već su pritisci sasvim konkretni. Kroz spomen vrlo bogate opreme treba naglasiti da su kožna sjedala i grijana i ventilirana, što baš i nije slučaj kod skupljih konkurenata. Inače, kožne presvlake, pa i cjelokupna unutrašnjost ima ugodan i nenapadan miris, a sjećamo se pojedinih kineskih automobila koji su doslovno zaudarali po jeftinoj plastici.

Pogon nema mane

Među dopadljive detalje na eksterijeru svakako ubrajamo dva para ispušnih cijevi kroz koje izlazi pravi dim, nastao u cilindrima provjerenog japanskog stroja. Mitsubishijev četverocilindarski 1,5-litreni motor s turbopunjačem razvija 177 KS i to je dobro odmjerena porcija snage. Niti u jednom trenutku, uključujući i uspone kroz Sloveniju, nismo osjetili efekt podmotoriziranosti, a u autu su se nalazile tri odrasle osobe i ponešto prtljage. Za razgovor s osobom na stražnjoj klupi ne treba povisivati ton, tek iznad 140 km/h primijetili smo blago povećanje buke i šum vjetra koji se probija u putnički prostor. Svakako je dobro što se, zahvaljujući 7-stupanjskom mjenjaču, zakonski limit od 130 km/h na autocesti odvija pri niskih 2400 okretaja.

Na pretežito ravničarskim dijelovima Autostrade putno računalo ispisalo je prosjek potrošnje od 7,9 l/100 km, uz prosječnu brzinu nakon prevaljenih 500 km od 115 km/h. Uslijedilo je i točenje na benzinskoj postaji Eni, a zatim i računanje potrošnje ‘pješice’ kako bismo provjerili istinitost navoda na putnom računalu. Odstupanje je bilo zanemarivo, pa važi generalno pravilo da vožnja autocestom s tempomatom postavljenim na 135 km/h rezultira prosječnom potrošnjom oko 8 l/100 km. Sukladno modernim vremenima očekivali bismo uobičajene sustave asistencija poput zadržavanja u traci i upozorenja na objekte u mrtvom kutu, međutim, to kod Forthinga nije slučaj jer ni tempomat nije adaptivni, već klasični, pa sami brinete o održavanju razmaka od vozila ispred.

Spomenimo i kako DCT-automatik koji isporučuje Magna Steyr niže svih sedam stupnjeva fluidno i bestrzajno, bez izraženijih prekida u isporuci snage. Gas do daske donosi i dašak sportskog šarma kroz reski zvuk motora koji dopire do putnika i to je poželjna melodija koja pomalo podsjeća na Mitsubishijev Lancer Evo. Ipak, prethodnu rečenicu ne treba shvatiti doslovno, ipak je riječ o pjesničkoj figuri. Ako ćemo o vozačkim finesama, upravljivost je poprilično neutralna i treba zaista pretjerati kako bi došlo do efekta podupravljanja. Očekivano, osjećaj na upravljaču nije sasvim lišen sintetike, a kočnica u prvom dijelu hoda reagira vrlo oštro.

Prostranost u vrhu klase

Na komfor putničke kabine ne mogu se požaliti ni košarkaši. Četvero odraslih ima više nego dovoljno mjesta u svim smjerovima, koljena putnika na stražnjoj klupi nikad ne dodiruju poleđinu prednjih naslona, što je zasluga međuosovinskog razmaka od 2,7 m. Unatoč panoramskom krovu frizura neće doći u kontakt sa staklom, za sunčanih dana tu je i električno pokretano sjenilo, kao i mogućnost električnog otvaranja krova (može i daljinski), za dojam vožnje blizak onome u kabrioletu. Uz prtljažnik osnovnog obujma 480 litara (proširivo do 1480 litara), to je nekih 90 litara manje nego kod Hyundai Tucsona, ali Forthing ispod podnice skriva pravi rezervni kotač minimalno smanjenih dimenzija (155/90-17), a ne kit za krpanje u koji se ne možete sasvim pouzdati. U smislu varijabilnosti prtljažnog prostora nudi se jedino preklapanje naslona stražnje klupe u omjeru 60:40.

Snalažljiv i u gradu

Kompaktni SUV danas je univerzalno rješenje za sve prilike, stoga ne čudi da su upravo vozila segmenta C-SUV najtraženija roba i najveći generatori prihoda kod proizvođača. S dužinom od 4,5 m Forthing T5 EVO dobro pliva gradskim ulicama i lako ga je smjestiti na sva uobičajena mjesta za parkiranje, čemu pomaže i stražnja kamera koja pak ima čudan rakurs, suviše usmjeren prema dolje. U vožnji preko karakterističnih gradskih neravnina kao što su tračnice, ulegnuti šahtovi i udarne rupe, primijetili smo da ovjes ipak reagira malo ‘nervoznije’. Nije tvrd, bolje bi ga opisao pridjev žilav, no situaciju donekle popravljaju gume mesnatog profila. Riječ je o relativno širokim gumama formata 235/55 R19, što uz masu vozila od 1,6 tona te izostanak sustava start-stop rezultira potrošnjom u gradu od 8,5 l/100 km.

U zagrebačkim prometnim špicama još koji decilitar više, što bi spriječio spomenuti sustav start-stop, no utješno je što u dogledno vrijeme zamjenu akumulatora nećete platiti trostruko više. Najnižu potrošnju zabilježili smo u opuštenom ritmu magistrale i tu se može računati na prosjek oko 5,5 l/100 km, što vodi prema zaključku da Forthingu najviše odgovaraju prigradske dionice. Ono što smo primijetili izvan gradskih sredina je slab prijam radiosignala, a iz nekog razloga u vozilu nema pokazivača vanjske temperature, što je danas gotovo nezamislivo.

Ali ako bismo zamislili nekakvu paralelu s potrošačkom elektronikom, mogli bismo reći da je Forthing T5 Evo poput solidnog Android pametnog telefona u klasi 300 eura. OK, nema ni najbolju kameru ni najbrži procesor, ali ključne komponente dolaze od provjerenih svjetskih dobavljača, dok eventualne nedoumice vezane uz pouzdanost uklanja tvornička garancija od pet godina ili 100.000 km. Stoga nema sumnje da će Forthing pronaći svoje mjesto na hrvatskom tržištu, uostalom, potražnju za ovakvim vozilima već je monetizirao domaći uvoznik marke MG.

TEHNIČKI PODACI

Karoserija
D x Š x V 4565 x 1860 x 1690 mm, međuosovinski razmak 2715 mm, prtljažnik 480/1480 l, spremnik goriva 55 l, masa 1625 kg

Motor
Benzinski, četiri cilindra, turbopunjač, izravno ubrizgavanje, obujam 1481 ccm, snaga 130 kW (177 KS) pri 5600 o/min, 260 Nm pri 1500-4000 o/min

Prijenos snage
Sedamstupanjski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom, pogon na prednje kotače

Vozne osobine
0-100 km/h…….9,7 s
Najviša brzina……180 km/h
Potrošnja (WLTP)……6,9 l/100 km
Potrošnja na testu…….7,8 l/100 km

Konkurenti
Hyundai Tucson, MG HS, Kia Sportage, Nissan Qashqai, Škoda Karoq…

Cijena
Forthing T5 Evo Exclusive…….29.990 eura

Ocjena

Plus: dopadljiv dizajn s atraktivnim detaljima, uredna završna obrada, prostrana putnička kabina, primjereno snažan i provjeren motor, uglađen automatski mjenjač, vrlo bogata komforna oprema, pristupačna cijena

Minus: žilav rad ovjesa na gradskim neravninama, zvučna izolacija kabine u visokom ritmu autoceste, izostanak modernih sustava asistencija za vozača, ograničena funkcionalnost infotainmenta (samo zrcaljenje mobitela)