DFSK Seres 3 – Kinez s pedigreom

Tvrtka Auto Hrvatska Automobili postala je zastupnikom kineske marke DFSK te na domaćem tržištu predstavila električni SUV imena Seres 3. Prvi kilometri otkrivaju može li konkurirati uvriježenoj europskoj konkurenciji

Kada god govorimo o kineskim automobilima, obično govorimo o studijama prikazanim na sajmovima ili planovima za buduće modele. Čak i oni koji nekako stignu do domaćeg tržišta, imaju slabo ili nikakvo zaleđe. S modelom Seres 3 to se iz temelja mijenja. Za početak testni primjerak stiže s HR-tablicama i kao takav nije jedini, no ono mnogo važnije jest činjenica da iza ponude modela Seres 3 stoji tvrtka sa 70-godišnjom tradicijom u, ne samo, automobilskom poslovanju. Auto Hrvatska je, između ostalog, i glavni importer MAN-a (već 16 godina najprodavaniji u Hrvatskoj), odnosno kamiona Ford Trucks te ovlašteni prodajni i servisni partner za Audi, Cupru, Daciju, Mazdu, Peugeot, Renault, Seat, Škodu i VW.

Drugim riječima, prvi put na tržištu imamo jedan kineski model s ozbiljnom podrškom i pratećom servisnom mrežom što je od velike važnosti u stjecanju povjerenja kupaca. S druge strane i model koji se nudi – Seres 3, s jamstvom od četiri godine ili 100.000 km, nastupa sasvim ozbiljno i praktično staje uz bok europskim modelima. To što možda niste još čuli za njega, nužno i nije loše jer umjesto nedostupne internetske senzacije, Auto Hrvatska nudi opipljiv model koji možete iskusiti iz prve ruke u prodajnom salonu.

Fino brušenje
Električni SUV Seres 3 djelo je tvrtke koja se krije iza pomalo nemaštovita akronima DFSK, a zapravo je riječ o joint-ventureu državnog giganta Dong Feng (drugi po veličini autoproizvođač u Kini) i Sokon Motorsa. Podmarka Seres koja proizvodi električne automobile je nešto poput I.D.-a ili Ioniqa za VW, odnosno Hyundai, osnovana je 2016. u Silicijskoj dolini gdje je i sjedište globalnog R&D-centra (za istraživanje i razvoj). Odatle i naziv S(ilicijska dolina), E(lektrična vozila), R(ange-extended) koji uz ponavljanje E i S na kraju tvori palindrom pa se jednako čita s koje god strane krenuli, a koji će, sigurni smo, kod nas imati i zabavne konotacije. No nakon šireg uvoda, vrijeme je da vidimo što Seres 3 može ponuditi.

Vanjski izgled s tipičnim azijskim SUV-izričajem zasigurno neće previše uzburkati duhove što je podjednako dobro i loše, jer s jedne strane nema dizajnerskih eskapada, ali ni elemenata po čemu bi se dalo zaključiti da je riječ o naprednom električaru. Iznimka je tek prednja maska s crno-plavim detaljima u stilu Mercedesa koja je svojevrstan sinonim za e-modele. Konzervativan pristup zadržan je i u unutrašnjosti, pri čemu plavi prošivci i umjetna koža na sjedalima i oblogama ostavljaju dobar prvi dojam. Kvaliteta izrade općenito je na visokom nivou, neuglednih plastičnih detalja gotovo da i nema, baš kao ni neugodnog škripanja plastike kada se snažnije upre nogom u neki od elemenata.

Nažalost, upravljač je moguće podesiti samo po visini, što samo donekle kompenzira mogućnost električnog podešavanja sjedala po okomitoj i vertikalnoj osi. Iza trokrakog upravljača nalazimo digitalne instrumente, jasno i logično strukturirane u visokoj rezoluciji na 10,25-inčnom zaslonu s opcijom mijenjanja različitih izgleda. Iste veličine je multimedijalni zaslon na vrhu središnje konzole koji reagira relativno brzo te donosi jasno strukturiran izbornik. Ipak, poput upravljača i ovdje neki detalji zahtijevaju ‘fino brušenje’. Tako, primjerice, radiostanice imaju samo brojčane oznake (nema RDS-a), povratak na glavni izbornik gasi radio (istina, može se izbjeći pritiskanjem fizičke tipke izbornika), dok pomalo neobično izgleda natpis TD9 (TurboDog) pri inicijalizaciji navigacije.

Jednako tako pomalo nervira što se prosječna potrošnja ne može resetirati ili da su rotacijski gumbi na krakovima upravljača zapravo fiksni. Prema riječima domaćeg zastupnika, dobra je vijest da su kineski partneri vrlo ažurni u ispravljanju nedostataka, ne samo s našeg tržišta nego i ostalih europskih (Njemačka, Francuska, Nizozemska…) gdje je Seres 3 već neko vrijeme u ponudi.

Više ciklusa punjenja baterije
S kompaktnih 439 cm Seres 3 ostaje dovoljno okretan u gradu, dok istovremeno ne manjka mjesta za koljena putnika. Tek će putnici straga poželjeti izdašniju podstavu, a oni viši i koji dodatni centimetar koji oduzima serijski panoramski krov. Prtljažnik pak nudi solidnih 460 l s opcijom preklapanja naslona u drugom redu i povećavanja volumena na 1249 l. Prtljažnik bi u konačnici mogao biti i voluminozniji, no za razliku od današnjih trendova Seres 3 zadržava rezervni kotač što će dio kupaca znati cijeniti. S tehničke strane ispod povišene podnice u središnjem dijelu nalazimo baterije kapaciteta 56 kWh, ali zanimljivo da one nisu uobičajene litij-ionske već litij-željezno-fosfatne koje donose manju energetsku gustoću te nešto veću masu, no zauzvrat nude bolju strukturalnu stabilnost te triput više ciklusa punjenja.

Elektromotor maksimalne snage 120 kW (163 KS) i prateća elektronika smješteni su u prednjem dijelu, dok najviših 300 Nm okretnog momenta pokreće isključivo prednje kotače. S otprilike 1,7 tona mase, relativno lagan Seres 3 treba 8,9 s do 100 km/h, što za današnja e-očekivanja vjerojatno ne izgleda dovoljno eksplozivno, no u praksi s najviših 155 km/h djeluje dovoljno suvereno. Kako bi produžili doseg, uz mod Sport dostupni su i Normal, odnosno štedljivi Eco koji snagu ograničava na 75 kW. Ukupan doseg prema WLTP-u iznosi 310 km, u gradskim uvjetima i nekoliko desetaka kilometara više. U praksi se pak prosjek potrošnje kretao oko 21 kWh/100 km, što je nešto više od tvorničkih podataka te dovoljno za otprilike 250 km.

Tome su zasigurno pridonijele i gotovo zimske temperature prilikom kratkog druženja pa će tek prvi test otkriti pravo stanje stvari. U svakom slučaju, pozitivno je da Seres 3 ima zaseban PTC-sustav grijanja koji pomaže očuvanju energije prilikom izuzetno niskih temperatura. Povratak energije u baterije moguć je putem klasičnog Tip2/CCS-priključka smještenog na stražnjem desnom dijelu automobila. Kod standardnog punjenja izmjeničnom strujom (AC) maksimalna snaga iznosi 6,6 kW te je potrebno oko osam sati za punu bateriju, dok je na brzim DC-punionicama s maksimalnih 92 kW snage punjenja manje od pola sata dovoljno da baterija dosegne 80 posto kapaciteta.

Komfor ispred dinamike
Seres 3 koristi klasične postavke ovjesa s kombinacijom MacPherson sprijeda – polukruta osovina straga, ali poprilično mekanim ‘setupom’ opruga i amortizera. U laganoj vožnji, osobito u gradu s brojnim neravninama, to donosi dosta prednosti i komfora, međutim u brzim zavojima postaje izraženije naginjanje karoserije, dok nailaskom na veću izbočinu ovjes dolazi do svojih granica. No općenito vrijedi da se Seres 3 vozi tiho i ugodno, a pozitivno gledamo i nešto teži osjećaj na upravljaču. Električni pogon brzo reagira na pritiskanje papučice te su u modovima Normal i Sport performanse uvjerljivije nego što sugeriraju podaci na papiru, iako izostaje onaj zamišljeni ‘kick’ u leđa.

Seres također nudi tri stupnja regenerativnog kočenja, no za podešavanje željenog intenziteta je potrebno ući u podizbornike središnjeg zaslona što je pomalo nespretno u vožnji. Uz najintenzivniju regeneraciju teoretski se može voziti samo doziranjem papučice gasa (tzv. One-pedal-driving), iako samo usporavanje nije toliko izraženo. Više preciznosti u držanju putanje željeli bismo i po pitanju upravljača, no dio ‘krivnje’ ide i na račun relativno bučnih, iako na kineskom tržištu poprilično traženih, 18-colnih guma Chao Yang.

Dobro pripremljen teren
Kakvo god mišljenje imali o kineskim markama dosad, modeli poput Seres 3 pokazuju kako je dio proizvođača vrlo dobro odradio domaću zadaću prije predstavljanja na europskima tržištima. Riječ je o modelu koji stoga ne igra isključivo na kartu povoljne cijene, već nudi vrlo prihvatljivu alternativu markama na koje smo navikli pa će s pravom zabrinuti dio europske konkurencije. Što se same ponude tiče, Seres 3 je ograničen na četiri boje i bez popisa dodatnih opcija. Međutim, dobra je vijest da za 285.000 kuna kupac dobiva najopremljeniju izvedbu s osam zračnih jastuka, sustavima upozorenja o napuštanju trake i opasnosti od naleta, automatskom klimom, ali i samom bojom uključenom u cijenu. Čak je i jamstvo na bateriju od osam godina ili 150.000 km sasvim u skladu s europskom konkurencijom.

Zaključak

Seres 3 je poprilično zaokružen proizvod s malo vidljivih nedostataka, a svakako ne onih krucijalnih koji bi vas odvratili od kupnje. Veliki bonus za povjerenje kupaca je zaleđe velike tvrtke kao što je Auto Hrvatska. Ponuda je ograničena na samo jednu razinu opreme i kapacitet baterije, ali je riječ o najluksuznijem paketu. Seres 3 manje polaže na dinamiku vožnje, a više na komfor, uz iznimku tanko podložene stražnje klupe. U svakom slučaju, zanimljiva alternativa europskoj konkurenciji kojoj će zasigurno preoteti dio kupaca.

TEHNIČKI PODACI

DFSK Seres 3

Motor…………………Sinkroni e-motor s permanentnim magnetima

Snaga (kW/KS)……..120/163

Okretni moment Nm………300

Dužina/širina/visina mm……4385 x 1850 x 1650

Međuos. razmak mm……….2655

Prtljažnik l…………………………310

Ubrzanje 0-100 km s…………..8,9

Baterija……………………………litij-željezo-fosfat

Kapacitet kWh………………..56

Doseg WLTP km………………310

Cijena kn…………………………285.000