Dacijom Duster po Maroku – Kraljevstvo avanture

Tko se odluči provesti kroz Kraljevinu Maroko na četiri ili dva kotača, ostat će obogaćen sjećanjima za cijeli život. Jer malo koja zemlja može ponuditi toliku količinu avanturizma i egzotike, a da pritom slovi i kao potpuno sigurna

“Kako smo se samo ubili od čaja” – uvijek je iznova ponavljao kolega Šebalj uz zaraznu dozu smijeha tijekom našeg zajedničkog putovanja po Maroku. Naime, obojica smo odlučili malo ‘produžiti’ prezentaciju Dacije Duster – koja se održavala u Marrakechu – i to tako da odvezemo još koji kilometar po spektakularnim sjevernoafričkim bespućima. Naš je izbor pao na turneju do Agadira, grada na obali Atlantika koji slovi kao meka za europske turiste željne ležernog odmora tijekom zimskih mjeseci.

No vratimo se na trenutak još malo unazad. Kraljevina Maroko doslovce je preko noći ostala jedinom destinacijom u ovom dijelu svijeta koja slovi kao potpuno sigurna za turiste, a u isto vrijeme još uvijek može ponuditi iskonski sjevernoafrički avanturizam. Poglavito za one koji vole ‘udariti’ cestu, bilo automobilom, motociklom ili kamperom.

I ne nužno samo asfalt, već i dobro trasirani makadam. Na takvom ‘roadtripu’ može vam se dogoditi da usred ničega, podno gorja Atlas, naiđete na ogroman vašar na kojemu se trguje ovcama, kozama, povrćem i voćem kakvog već odavno niste vidjeli. Datulje, kikiriki, pistacija, mrkva, rajčica, masline…

Sve uredno složeno, pa do začina svih vrsta i boca maslinova ulja. I redom ih sve možete degustirati, pregovarati o cijeni… I da, uživati u čaju od prave mente, a ne u onom spravljenom pomoću lipton vrećice. Upravo stoga smo se i ‘ubili u njemu’. Egzotika? Taj miris sela, svježe pečenog kruha, pržene kave, oporih maslina kod nas su uglavnom zamijenile igraonice i kafići u šoping centrima.

Pa recimo, hodanje na ‘bosu nogu’ po prašini i kupanje u rijeci koji danas za mladež zasigurno pripadaju egzotičnom pothvatu. Ovdje u Maroku, kraj ceste možete stati i okušati se u jahanju deve ili konja, iskusiti čari prirode i osvježiti se ledenom i čistom izvorskom vodom. Za neke kozmopolite, već je i to sasvim dovoljan avanturizam.

U osvajanje visokog Atlasa

U novoj Daciji Duster – koja je za 2023. doživjela neke vizualne promjene – prošli smo i spektakularan prijevoj Tizi n’Test, smješten na 2092 metra nadmorske visine. To je mjesto gdje se mnoge doline Marrakecha susreću s marokanskim dijelom Sahare, a cesta – koju su izgradili Francuzi od 1926. do 1932. – općenito je na glasu kao vrlo opasna. Vijugavi, isprani kameni puteljci koji se protežu unedogled, grubi makadam i izbočene stijene, glina, izolacija, usamljenost…

Odjednom smo se našli na vidikovcima koji ostavljaju bez daha, ambijent oko nas je svemirski. Lokalci nikako ne preporučuju vožnju ovom atraktivnom cestom ako pada kiša, dok će je policija nakon prvog nanosa snijega odmah zatvoriti za promet. Na pojedinim dionicama su opasna klizišta, u što smo se i sami uvjerili tijekom vožnje, a cesta je pri vrhu toliko uska da se dva automobila jedva mogu mimoići. S vremena na vrijeme prolaze busevi s lokalnim stanovništvom koje je do posljednjeg centimetra ispunilo njihov krov ili pak teretna vozila koja su u pretovaru i kad ne voze teret.

Opet taj čaj – na vrhu prijevoja

Pogled na Visoki atlas je spektakularan, osobito jer je prosinac pa je na obroncima snježni pokrivač. Svakim metrom uspinjanja mijenja se i krajolik oko nas. Ono što je dolje bilo crvenkasto i žuto, sada postaje jarko crveno ili purpurno. Divljina je sve izraženija, a s vremena na vrijeme nailazimo na napuštene rudnike soli koji su neko vrijeme bili i ugostiteljski objekti. Zarasli, oronuli, devastirani vraćaju se prirodi od koje su i bili ‘otkinuti’. Bez obzira dolazite li od strane Agadira ili Marrakecha, pogled prema horizontu tjera vas da neprestano odgađate nastavak putovanja.

Naravno, ponovno nismo mogli odoljeti, pa stajemo u ugostiteljski objekt ‘kod Ahmeta’ – na čaj. Poznajemo ga nekoliko minuta, a već smo najbolji prijatelji. Naravno, sve da bi izvukao koji dirham iz nas: “Sve je tu – restoran, prenoćište, vidikovac, kamp, i to po diskontnim cijenama. Prijatelji moji, dragi Hrvati, sve vam stoji na raspolaganju.” Nismo se zadržavali više no što je bilo potrebno, te smo nastavili dalje prema Marrakechu.

A on je pak priča za sebe. Jedan od četiri marokanska kraljevska grada smješten podno Atlasa poznat je po spektakularnoj tržnici, raznolikoj i vrijednoj kulturnoj baštini, predivnim parkovima i rajskim vrtovima te pregrštom luksuznih hotela. No okolica Marrakecha ujedno krije i zanimljive makadamske puteve okružene krajolikom koji kao da nije s ovoga svijeta. Poput kamene pustinje Agafay gdje je novi Duster odradio svoje prve službene kilometre i koju smo velikim dijelom provezli.

U Marrakechu je noć čarolija

Bilo kako bilo, tržnica u starom dijelu Marrakecha vrvi životom, sve je tu – deve, konji, kočije, majmuni, žandari, trgovci, žongleri, zmije i trbušne plesačice… Šaroliko društvo, autentično poput onoga u filmovima o Indiani Jonesu. Napomena – svatko od nabrojene ekipe pokušat će vam oteti novčanicu iz džepa, i neće imati milosti bez obzira o kojoj se valuti radi. Naravno, kada kažemo ‘oteti’, ne mislimo figurativno već – doslovno.

Ipak, i uz tako agresivne domaćine, šetnja remek-djelom ljudske civilizacije, koja je u međuvremenu i zaštićeni objekt UNESCO-a, pričinjava nam pravo zadovoljstvo. Mjesto je to gdje se isprepliću tradicija i modernizam, kolonijalna epoha i režim samostalne kraljevske vladavine – sve djeluje poput putovanja kroz vrijeme.

Osim ako stari grad ne prolazite u automobilu, jer tada je to – ‘marokanski rulet’. Uskim ulicama doslovce lete jata nervoznih mopedista, povremeno se na cestu ‘parkira’ i magarac koji je odlučio iskoristiti pravo na dnevnu stanku, a znakove o smjeru prometovanja ionako nitko ne poštuje, izuzev ponekog naivnog turista poput nas.

Pod okriljem noći, ovaj prometni kaos u Marrakechu prerasta u totalni kolaps. Grad u večernjim satima živi punim plućima, široke avenije i kružni tokovi pretvaraju se u beskonačne rijeke automobila i mopedista koji poput pčela zuje između njih. Marrakech – što u prijevodu s berberskog znači ‘Božja zemlja’ – broji nešto više od milijun duša i zasigurno je najmoderniji i najbogatiji grad s kojim smo se dosad susreli na našim proputovanjima Marokom. Automobilski vozni park uz bok je onome najmondenijih svjetskih turističkih destinacija, no s dodatkom tog ekstremnog kontrasta svojstvenog marokanskom načinu života.

U redu, spoznali smo da je navečer u Marrakechu možda pametnije izbjegavati vožnju automobilom, no isto tako smo se prije uvjerili da su okolne ceste raj za automobilske offroad-pustolove. Umjesto izležavanja kraj hotelskog bazena, možete se uputiti na jednodnevni izlet u gorje Atlas i prevesti neki od spektakularnih prijevoja. Zasigurno ćete dugo pamtiti tu vožnju kroz ovaj fantastičan krajolik, jer ne postoji egzotičnija avantura koju ćete proživjeti za razumniju vrijednost novca.