Dacia Spring Extreme 65 – Spartanac lakog koraka

Iako mu cijena bez državnih subvencija strši izvan zdravorazumskih okvira, Spring je i dalje najpovoljniji e-auto na domaćem tržištu i jedan od najsmislenijih električnih automobila za gradsko okruženje

Od komercijalizacije je prošlo otprilike dvije godine, a na domaći test Spring je stigao tek sada, usred ljeta 2023. Dugo smo ga čekali jer su sve dostupne količine isporučivane kupcima koji su stajali u redu. A kako i ne bi, kad se onomad početna cijena od 133.333 kn mogla gotovo prepoloviti ako se dočepate državnih subvencija. U međuvremenu je i cijena skočila uslijed brojnih negativnih faktora i komplikacija na tržištu, a sada traje i neizvjesnost s državnim poticajima. Navodno će natječaj biti raspisan ove jeseni, ali će iznos subvencije biti nešto manji. U svakom slučaju, cijena testnog primjerka od 26.958 eura (203.000 kn) uz ponešto doplata ne djeluje nimalo diskontno, ali s poticajima bi to bila neka druga priča.

Jednostavnost prije svega
Spring je simpatičan u svojoj banalnosti. Otvaranjem vrata ulazi se u neki drugi svijet, ravno u 1983. jer izvedbom neodoljivo podsjeća na Fiat Uno. Vrata su tanka i perolaka, čak ih i vrtićko dijete može presnažno zalupiti, pogotovo ako su prozori spušteni, pa brižni otac odmah šalje prvo zvučno upozorenje, odnosno uzvikuje: lakše! Spominjemo Fiat Uno i zbog još jednog karakterističnog detalja, a to je jednostruki prednji brisač. Dojam u kabini širine 162 cm je intiman, iako se vozač i suvozačica ne dodiruju ramenima. Sve je prepuno tvrde plastike i djeluje tanašno, ali ne i krhko. Tu su i elementi moderne opreme poput digitalnog zaslona, klima-uređaja i stražnje kamere, ali se brzo primjećuje da proporcije automobila nisu europske. I ne mogu biti, kad je osnova Renaultov azijski model K-ZE.

Na prednjim sjedalima je OK, ali stražnja klupa je skučena dok prtljažnik od raskošnih 300 litara nadmašuje i pojedine automobile B-segmenta. Odmah počinjemo povlačiti paralele s bratskim Renault Twingom, koji je dimenzijama i cijenom vrlo blizak, ali tehničkom izvedbom dramatično različit. Twingo, naime, ima stražnji pogon, prostraniju stražnju klupu i minijaturan, upola manji prtljažnik, kao i nešto manju bateriju te nešto snažniji motor. I možda najbitnije, Twingo je inferioran po pitanju punjenja jer prima isključivo AC do 22 kW, dok Spring ima opciju (570 eura) pa se spaja na brze DC punjače iz kojih siše 34 kW! Jako zgodno za dulja putovanja, što smo odlučili isprobati.

200 km bez stajanja
Središnji retrovizor je zapravo jedino zrcalo koje ćete pronaći u kabini. Na sjenilima nema ničega, ne postoje ni rukohvati iznad vratiju, a vozačka ergonomija također poziva na manje kompromise. Upravljač je, reklo bi se, zavaren jer nije ga moguće podešavati ni po visini ni po dubini, ali više nam nedostaje odmorište za lijevo stopalo, pa nogu držimo kao da sjedimo na običnoj stolici. A desna noga je standardno uposlena, ali ne mora bjesomučno pritiskati desnu papučicu. Jer vozimo se u snažnijoj, top verziji Extreme koja razvija 65 KS, dok Spring za obične smrtnike razvija tek 45 KS. U oba slučaja maksimalna brzina je 125 km/h, ali ovaj snažniji ranije hvata troznamenkaste vrijednosti te omogućuje bolja međuubrzanja.

To je dobrodošla porcija snage na otvorenoj cesti, točnije na putu od Zagreba do Slavonskog Broda, koji smo odlučili odraditi s jednim punjenjem baterije neto kapaciteta 25 kWh. I uspjeli smo, kombinacijom autoceste do Kutine po kojoj smo vozili 105 km/h i za održavanje te brzine na ravnim dijelovima Spring je uposlio manje od 15 kW, odnosno 20 KS, dakle niti trećinu dostupne snage. Silaskom na magistralu vozili smo brzinom 70-80 km/h i za to je Spring tražio svega 7-8 kW, iako je klima-uređaj bio uključen neprekidno. Uz malo taktiziranja i primjenu nekolicine eko-trikova potrošnju na magistrali spustili smo na 9,6 kWh/100 km i stigli u Slavonski Brod s baterijom na 7 posto. Da, sa Springom se može i putovati!

Cvilidreta gume
S obzirom na to da ima azijsku putovnicu, Spring je u miraz dobio još neke dalekoistočne elemente. Primjerice, gume Linglong Green-Max koje imaju zadovoljavajuć grip na suhome, sve dok ne zatražite maksimum od spomenutih 65 KS. Na svakoj impulzivnijoj promjeni smjera javljaju se škripanjem, a zapravo cvile ‘ispod glasa’ i u najmanjim rotorima. No dobro, to se lako promijeni, a hvalimo dimenziju 165/70-14. Da, gume su vrlo uske što smanjuje otpore kotrljanja, ali su i vrlo visokog poprečnog presjeka što osigurava dodatnu razinu udobnosti. Lako se uspeti na visoke rubnjake, a uz mekan ovjes dobro se kompenziraju i sve udarne rupe.

Možda zvuči smiješno, ali Spring zaista ima genetiku SUV-a, što odmah najavljuje dopadljivim vanjskim dizajnom po uzoru na bratski Duster. Istina, osjećaj na upravljaču je totalno sintetičan i neodoljivo podsjeća na autić iz lunaparka. Nema gotovo nikakve progresije prilikom skretanja, a ni povratne informacije nisu sasvim jasne. No zato je lako dozirati kočnu silu, osjećaj na pedali kočnice je uravnotežen, a učinak iznadprosječan! Spring se sa 100 km/h zaustavlja za 36,7 m što je sasvim solidan rezultat jer na tržištu postoje osjetno skuplja e-vozila koja koče lošije.

Pristojne performanse
I koji su argumenti da se netko odluči za snažniju verziju od 65 KS koja je skuplja okruglih 2000 eura? Pogledajmo tvorničke vrijednosti ubrzanja u usporedbi sa slabijim Springom od 45 KS: do 50 km/h stiže za 3,9 umjesto 5,8 s, do 100 km/h za 13,7 umjesto 19,1 s i od 80 do 120 km/h za 13,5 umjesto 26,2 s! Primjetno veća živahnost ne čudi jer riječ je o razlici u snazi od gotovo 50 posto, pa snažniji Spring lakše vuče bateriju jednakog kapaciteta i mase od 188 kg. Zbog toga i autić mase tik ispod jedne tone smije ukrcati 323 kg, no rijetke će biti situacije da se u kabini prevoze četiri odrasle osobe i ponešto prtljage.

Upravo zbog suzdržane mase, uskih guma koje smanjuju otpore kotrljanja, kao i relativno male snage motora, Spring ne samo da je najjeftiniji e-automobil na tržištu, već je i najučinkovitiji po pitanju potrošnje koja se u umjerenom tempu magistrale može spustiti ispod 10 kWh/100 km. U gradskoj svakodnevici treba računati na 13-14 kWh/100 km, što znači da u toplijem dijelu godine možete računati na 200 km između punjenja. U zimskom periodu doseg će biti 20-ak posto manji, ali to ionako vrijedi za sva e-vozila. Kako god okrenuli, Spring i dalje ostaje esencija električnog automobila i kupcu vođenom razumom zapravo – ne treba ništa više.

TEHNIČKI PODACI

Karoserija
Hatchback s četiri sjedala, D x Š x V 3734 x 1579 x 1516 mm, međuos. razmak 2423 mm, prtljažnik
300–1100 l, masa/nosivost 977/323 kg

Podvozje
Poprečna ramena/MacPherson sprijeda, torzijska greda/zavojne opruge straga, disk-kočnice sprijeda, bubanj-kočnice straga, gume 165/70 R 14

Motor
Elektromotor, snaga 48 kW (65 KS), okretni moment 125 Nm, litij-ionska baterija bruto kapaciteta 27,4 kWh (neto 25 kWh), AC punjenje 6,6 kW, DC punjenje 34 kW

Prijenos
Na prednje kotače, fiksni prijenosni omjer

Vozne osobine
Ubrzanje 0-100 km/h………….13,7 s
Najviša brzina…………………..125 km/h
Kočenje 100-0 km/h………….36,7 m

Potrošnja
AMS-eco………………………11 kWh/100 km
Na testu……………………….13,5 kWh/100 km
Doseg eco/test……………….220/180 km

Konkurenti
Renault Twingo Electric od 26.390 eura, Fiat 500e od 40.300 eura, Opel Rocks Electric od 9.990 eura

Cijene
Dacia Spring Essential 45……………..23.700 eura
Dacia Spring Extreme 65………………25.700 eura
Testni model s doplatama…………….26.958 eura

Ocjena
Plus: učinkovitost pogona, doseg, DC punjenje, okretnost i poletnost u gradu, udobnost ovjesa, obujam prtljažnika, kratki zaustavni putevi
Minus: jeftina izvedba interijera, prostranost stražnje klupe, osjećaj na upravljaču, serijske gume, samo jedna Euro NCAP zvjezdica, najviša brzina