BMW M2 – Vozački hedonizam

Širok, snažan, kompaktan, s pogonom na stražnje kotače i ručnim mjenjačem. Iako se proizvodi u Meksiku, M2 intenzivira okuse kao nijedan drugi iz obitelji M. Prva vožnja po planinskim cestama Arizone otkriva sve njegove dinamičke kvalitete

Gromoglasan smijeh ljubitelja M-kulture vjerojatno se mogao čuti daleko izvan granica Bavarske kada je BMW 2011. lansirao seriju 1 M Coupé. Kakav subverzivni komad automobila! Biturbo, širok, drzak, ponekad tvrdoglav. Prolazak zavoja u njemu nalikuje filetiranju ribe, crtao je laserski precizne linije… Napokon i trakcija bez gubitaka? Ne baš, više je to nalikovalo migoljenju prstiju no čvrstom stisku ruke.

Upravo su zbog toga inženjeri iz M-odjela ‘jedinici na steroidima’ ispod karoserije ugradili prošireno podvozje i proširili joj bokove, sprijeda ubacili trolitreni biturbo. I naravno, nacrtali joj ‘osmijeh’ od ‘uha do uha’. Osmijeh nikada nije silazio ni s lica njegova vozača, izuzev ako oboje nisu prešli magičnu granicu ispravne upotrebe papučice gasa, koja u tom slučaju betonsku neutralnost zamjenjuje čistim driftom.

Neki coupéi završe kao hladno transformirani hatchbackovi za one s teškim motoričkim sposobnostima ili giljotinskim manirama na papučicama, a ponekad prođu i gore. Stoga, postoje dobri razlozi zašto je serija 1 u M-izdanju i danas na dobrom glasu te još boljoj cijeni. Od početka smo je rijetko susretali na cestama, a s vremenom je postala još veća egzotika.

Što nas logičnim slijedom dovodi do M2 (G87), koji je s početnom cijenom od 84.868 eura (639.439 kuna) sve samo ne jeftinija alternativa M1. Ali je svježi novitet na tržištu, i to bez limita, izuzev ako je riječ o najvišoj brzini – 250 km/h ili 285 s ‘Driver’s Packageom’. Bilo kako bilo, riječ je o evoluciji originalnog modela te nasljedniku prve generacije M2, inače najprodavanijeg M-modela dosad.

Dojmljivo, zar ne? Idealan automobil za ekološki osviještenu klijentelu, optimiziranih ispušnih emisija, podoban za ‘car-sharing’, omiljen za prijevoz svih vrsti bicikala? Aha, kako da ne… Neki bi rekli ‘I ja tebi želim sve najbolje…’ Umjesto izrečenog, tu je biturbo redni šestak, 460 KS, kompletno M4-podvozje, pogon na stražnje kotače, elektronički kontrolirana blokada diferencijala, ručni mjenjač (uz nadoplatu)! Sudnji dan u 2035. stići će brže no što mislimo, a toga su u M-odjelu itekako svjesni. S modelom M2, nedugo nakon svog 50. rođendana, pokazuju nam kako funkcionira istinska kultura automobilske vožnje. I to sa 460 KS, što možda i nije apsolutno potrebno, ali ne škodi kada se atmosfera rasplamsa.

Jedva izmijenjeni motor iz M3 (S58) ne samo da bi između 2650 i 5870 o/min trebao otpustiti svoj najviši okretni moment od 550 Nm, već to doista i čini. Linearni potisak na stražnju osovinu nije samo obećanje na papiru, već ga itekako osjećate. S lakoćom se vrti daleko iznad 7000 o/min – po čemu je oduvijek bio poznat – i uvijek s nezamjetnim vibracijama i zvukom za kojim ćemo dugo žaliti kada utihne. Garantirano. Nikada dubok i bucmast, već topao i žustar, s vrlo energičnom notom, ovisno o opterećenju. Klasik? Remek-djelo bavarske gradnje motora! Karakteristike? Kruto kućište radilice, kovana radilica, jezgra glave cilindra izrađena pomoću 3D-printanja, dva monoscroll-turbopunjača, tlak ubrizgavanja od 350 bara, valvetronic.

A budući da ga treba dobro ‘zaštititi’ pri ubrzavanju, uljno korito ima dvije odvojene komore i dodatni kanal za usisavanje.

Krećemo na trkalište! Širok kao M4, ali sa 11 centimetara manjim međuosovinskim razmakom, M2 ne trebaju nikakvi posebni trikovi da bi bio zabavan. No brige nikad dovoljno, pa su kupole opružnih amortizera povezane jedna s drugom i prednjim krajem. Tu je i aluminijski nosač prednje osovine s aluminijskom pločom i podupiračima, trodijelni nosač stražnje osovine kruto povezan s karoserijom… M2 se u vožnji osjeća kao da je isklesan iz jednog komada mramora. Na kraju krajeva, složene osovine sa svojom ‘zaoštrenom’ geometrijom, djelomičnim kuglastim zglobovima i ležajevima kotača posebno otpornima na udarce mogu se voditi samo tako precizno jer karoserija unesenu silu ne pretvara u uvijanje.

Strelovito brz

S naplatcima dimenzija 19 i 20 inča, M2, koji se uz nadoplatu može opremiti trkaćim gumama, izravno provodi vozačeve naredbe. Vođen je upravljačkim sustavom koji poznaje dva moda (Comfort i Sport), a radi s ugodnim držanjem ili blago smanjenim servom, ovisno o ukusu. Uvijek je tu, komunicira samo kada ga pitate, odgovara promptno i jasno, nikada ne brblja mahnito. Razmislite, koliko ste često susretali tako ugodnog sugovornika?

M2 je uvijek dobar izbor, u brzoj vožnji je iskren, a pri ulasku vam kaže kako će biti na izlasku iz zavoja, što samo po sebi tijek njegova prolaska čini dinamičnijim. Kao što M-ov šef Frank van Meel tvrdi: “Znamo znanje na trkalištu, to je odavno poznato. Ali, u potpunosti vladamo materijom i na magistralnim cestama.” Zahtjevne planinske ceste ovdje u Arizoni to i dokazuju.

Lijevo stijena, desno provalija, a opet se u M2 ležerno gibaš uz samo granicu prianjanja. Uživamo u preciznom ručnom mjenjaču, koristimo blagodati adaptivnog ovjesa. U svako vrijeme je brz poput strijele, neutralan i bez straha za vozača od mogućeg ‘kontranapada’. Umjesto toga nudi suhe dlanove i glasno lupanje srca. Napad je to radosti, naravno, a ne panike, što s ‘M-boysima’ nije uvijek bio slučaj…

Električno kontrolirana kočnica (u dva moda) zahvaljujući šesteroklipnim čeljustima sprijeda djeluje na ‘compound’ diskove baš kao što je obećano – opušteno ili s oštrim početnim ‘ugrizom’. DSC također ima koristi od brzog djelovanja kočnica, reagira posebno brzo zahvaljujući kratkim putevima signala. U modu ‘track’ sva pomoć se može deaktivirati, a kontrola proklizavanja podesiti u deset intenziteta. M2 tako dominira kompletnim programom, pružajući podjednak užitak u vožnji amaterima i profesionalcima.

Istini za volju, usprkos stražnjem pogonu, u BMW-u su uspjeli dočarati tako veliku mehaničku trakciju da na asfaltu s dobrim gripom, čak ni uz potpuno aktiviranu pomoć, nisu bile potrebne nikakve korekcije. Klasa je za sebe.

Također odlično – opcijska karbonska školjkasta sjedala. Svatko tko ih naruči, na masi gubi gotovo 11 kg te zauzvrat dobiva još veću povezanost s automobilom. Nasuprot tome, da biste u vožnji osjetili čari opcijskog karbonskog krova (minus šest kilograma) trebat će više mašte no istančanog vozačkog iskustva. Ako je imate, možete naručiti ‘Track Pack’ koji uz karbonski krov uključuje i karbonska sjedala.

Zaključak

Evoluirani M2 je drzak no ne i tvrdoglav. Razrađen, precizan rad na šasiji i podvozju, te snažan biturbo-motor rezultiraju finom mješavinom koja je vraški blizu M4.