BMW E3 California u Kaliforniji – California Dreaming

S više od 50 godina starim i unikatnim BMW-om E3 California provozali smo se od San Francisca do Los Angelesa. Doživljaj koji se pamti

Kičasta, umjetna vatra u kaminu decentno zagrijava našu hotelsku sobu. Promatramo kako bjesni uzburkano more, oluja udara u prozore, kiša lije kao da netko prosipa vodu iz pune kante. Na televiziji se vrte snimke poplavljenih područja, govori se i o evakuacijama. Nismo baš ovako zamišljali svoje putovanje u Kaliforniju.

U San Franciscu je sipila kišica, niski oblaci prekrili su most Golden Gate. Sljedećeg dana neke su ceste bile zatvorene, pojedine dionice su se stoga morale obilaziti. Bilo je srušenih stabala, poplava i generatora ispred kuća, no potom se odjednom vrijeme pokazalo milosrdnim. Malo južnije, u Pebble Beachu, napokon se ukazalo i sunce. Da, odjednom nas je obuzeo taj čuveni ‘kalifornijski osjećaj’. Na BMW-u E3 ne moramo ni spuštati krov jer velika limuzina proizvedena 1970. ga uopće nema!?

Veliki, elegantni kabriolet s četiri sjedala jedinstven je u svakom pogledu. Prelijep je, nema nikakvih nepotrebnih ukrasa uslijed kojih arhitektura automobila brzo stari. Duguljast, pomalo rastegnut, podsjeća na klasične glisere. Tako barem tvrdi Christian Zschocke, čovjek koji stoji iza ovog složenog projekta. Uporno ponavlja: “E3 pobjeđuje – bez krova!”

Kako je uopće započela ova priča? Odvjetnik iz Frankfurta dosađivao se na svome godišnjem odmoru u Tirolu te je surfao bespućima interneta u potrazi za nekim starodobnim automobilima. Naišao je na BMW E3 i odmah je ‘zaiskrilo’. Za njega je model E3 kamen temeljac kasnijeg uspjeha BMW-a: “Prvi veliki BMW, prvi sa šest cilindara. Dodajte tome ovaj dizajn linije torpeda, Hofmeisterov pregib, dvostruka prednja svjetla… Nalikuje talijanskim sportskim automobilima”, oduševljeno će Zschocke. Za njega je prva generacija E3 bila nenadmašna: “Imao je više snage od Porschea 911. Svatko tko je tada mislio da 911 nije dovoljno brz i snažan, kupio je BMW 2800.”

Skupljanje, ali i unaprjeđivanje

Veliki obožavatelj BMW-a trenutačno posjeduje 20 ovakvih klasika. Ali Zschocke nije samo kolekcionar, već se pozabavio i ‘unaprjeđivanjem’ modela E3. Naime, želio je putem njega razviti i ‘moderne emocije’, pa je tako nastao kvartet vrlo posebnih modela E3. Vrlo je zadovoljan svojim ‘New Horizontom’, art-automobilom baziranim na E3.

Pop-umjetnik Heiner Meyer bio je inspiriran s E3 i događajima iz produkcijske 1969. godine. Primjerice, slijetanjem na Mjesec ili početkom crtanih filmova o Pink Pantheru. Njegov Art-E3 postao je magnetom za poglede, te je bio vrlo cijenjen i fotografiran izložak u Art Miamiju. Dodane su i druge varijante: E3 u Inka Orange, boji koju je BMW koristio na utrkama. Uz to, pravi veteran utrka ‘Grupe 1’ opremljen dvostrukim karburatorima, koji se kao takav natjecao u Engleskoj.

Četvrti model je ovaj bez krova. Mnogo je truda uloženo u krutost karoserije tijekom procesa ‘mutiranja’ limuzine u kabriolet. Šupljine su otvorene, pojačane te ponovno zatvorene, sprijeda je postavljena dodatna pregrada, a straga je ubačena ‘kutija za ukrućivanje’ iz BMW-ova kabrioleta E30. U usporedbi s limuzinom, E3 sada ima 75 kilograma više. Naravno, tehnički pregled (TUV) je popratio sve ove izmjene, ne samo da bi prihvatio i legalizirao ovu konverziju, već da i u konačnici potvrdi da otvoreni BMW ima bolju krutost od limuzine.

Postajemo dio krajolika

Zschocke: “Volim voziti, i zato želim vožnju učiniti što zabavnijom.” U prošlosti je E3 više bio automobil za brzu traku na autocesti. Danas kabriolet ne potiče utrkivanje, već je opuštena, samouvjerena jedrilica. Otvoreni četverosjed izgleda izuzetno solidno, čak i na neravnim cestama. Ništa ne zvecka, ništa se ne uvija. Konverzija više od 50 godina starog BMW-a doima se apsolutno savršenom. To se također odnosi i na unutrašnjost te dvije bočne kutije za odlaganje koje se mogu zaključati. U njih se mogu spremiti dokumenti, mobitel, sunčane naočale…

Ispod limenog poklopca iza stražnje klupe nalazi se kutija. U njoj nije pohranjen krov, ali barem stane cerada za nepredviđene situacije. Stoga Zschocke svoj otvoreni E3 ne naziva ‘Cabrio’ već California. “U ovom automobilu postajete dijelom krajolika. Nezaštićen si, treba ti hrabrosti. Ali ta vrsta hrabrosti daje vam intenzivno, nepogrešivo iskustvo.”

Iskustvo vožnje je nefiltrirano, čisto. Pomagači? Nema ih! Ključ umjesto sustava ‘Keyless Go’, nema servoupravljača, iritantnog sustava za upozorenje pri napuštanju trake. Na zaslonu nema šalice koja bi vas podsjećala da je vrijeme za predah i kavu, a funkciju adaptivnog tempomata preuzima razborita osoba za volanom. Izvana se čuje britka tutnjava ispuha, a iznutra redni šestcilindraš prede opušteno i uglađeno. Trostupanjski automatik iz BorgWarnera radi smireno, ali ‘guta’ dosta snage.

Nakon tri godine neprestanog rada, California je dovršena, a Zschocke je potom poslao svoj E3-kvartet na američku turneju. Prva postaja je bio Seattle, tamo je BMW predstavio Zschocke-modele na sajmu automobila. Zatim se krenulo put Južne Karoline u ‘Ultimate Driving Museum’, a sada su tri unikatna primjerka predstavljena u muzeju Petersen u Los Angelesu.

Pratili smo Californiju na putu od San Francisca do Los Angelesa. Vožnja u BMW Californiji je emotivan doživljaj. Kada na ’17th Mile Driveu’ sa suncem na licu izađete iz šuma eukaliptusa u pravcu mora, najprije osjetite miris Pacifika, a zatim čujete zvuk. Kada osjetite povjetarac, tada ste sigurni da ovaj veliki BMW pripada upravo ovdje – u Kaliforniju – i da s pravom nosi ovaj naziv.

Ali nakon ovog prvog impresivnog sunčanog dana, sve je doslovno ponovno u opasnosti da ‘padne u vodu’. Na putu do plaže Avila ponovno smo izloženi jakim pljuskovima. Zapravo, želimo stići do Pismo Beacha, ali je već ujutro prilaz pješčanoj plaži zatvoren.

Oluja je sve pokvarila, no ipak, fotografiramo BMW Californiju ispred postavljene rampe. I, odjednom smo suočeni s ljutitim policajcem. Vidno je uzrujan, govori nam koje smo zakone prekršili i prijeti visokom kaznom. Na kraju se ipak smirio, a za posebnu ‘naknadu’ od pet dolara možemo otići čak i na plažu. Automobilom na pješčanu plažu – pa gdje to još možete doživjeti?!

U međuvremenu se sunce probilo kroz oblake, a California neumorno pozira i skuplja fotografije. S jedne strane Pacifik, s druge pješčane dine i odlomljeno granje koje je za sobom ostavila oluja. Nismo sami, osim rekreativaca, trkača i biciklista, tu su i drugi vozači automobila. Primjerice Ed, vozač buggyja, koji prije fotografiranja s Californijom uzima sredstvo za čišćenje i krpu te glanca svoj oldtimer iz 1969. godine.

Emocije na kotačima

Christian Zschocke je ‘oduvijek sanjao’ vožnju ovom pješčanom plažom kada je razmišljao o Kaliforniji, a na njoj je dobio i ono što je oduvijek želio od svojih automobila. “Htio sam da u gledateljima izazovu emocije”, otkriva nam Zschocke. A gdje god se California pojavila, najprije je susrela iznenađena, a zatim nasmiješena i sretna lica, palac gore te naposljetku i brojne ljubitelje automobila koji poziraju kraj nje.

Bilo da se radi o vozaču buggyja Edu, čuvaru plaže na ’17th Mile Driveu’, o mladićima koji su se fotografirali na pristaništu u Santa Barbari ili Claudiji, slučajnim prolaznicima na Beverly Hillsu – svima ponestaje daha kada ugledaju ovaj BMW.

Komentari su obično u stilu: “O moj Bože! Izgleda apsolutno sjajno, sviđa mi se?!” California ne samo da izaziva interes, već potiče i entuzijazam. Zschocke je sada potpuno siguran da je svojoj kolekciji ‘Wundercar’ dao apsolutno prikladan naziv. Isti je posuđen iz reklamnog slogana koji je BMW za E3 izradio u Americi, a gdje se koristi i krilatica ‘Emocije na kotačima’.

Shooting-Brake prema zamisli Paula Bracqa

A ako automobili kojim slučajem ne bi izazvali nikakve emocije kod promatrača kada ih kritički pregledaju, “…onda bi barem sve na njima trebalo biti stvarno” – tvrdi jedan obožavatelj E3. U nekim detaljima, međutim, California se namjerno razlikuje od originalnog E3. Tanki upravljač u Californiji, na primjer, nije originalni BMW-ov dio. “Ali datira iz 1969., tako da je u skladu s vremenom i restauriran je u Italiji”, pojašnjava stručnjak za BMW-e. Što se tiče antene na Californiji, a koja se nalazi lijevo i desno od unutrašnjeg retrovizora, Zschocke iskreno objašnjava: “Ona je iz asortimana zamjenske opreme.”

Frankfurtski odvjetnik jednostavno nije želio izbušiti rupu u karoseriji. A ovaj kolekcionar u BMW-u više nije nepoznat. Tako bi BMW, primjerice, želio skenirati karoseriju E3 koju je Zschocke ‘iskopao’. Zauzvrat, BMW mu želi dati motor serije 2800 za njegov sljedeći projekt ‘Čudesnog automobila’. Zschocke je imao shooting brake koji je nacrtao nitko drugi do Paul Bracq, bivši dizajner BMW-a. Trenutačno je u izradi i trebao bi 2024. godine zaokružiti cijelu kolekciju. “Bit će to pravi shooting brake”, tvrdi Zschocke. Straga bi s lijeve i desne strane trebali biti pretinci za oružje.

Odjeljci su prostrti tepisima “…kako ništa ne bi zveckalo”. Zschocke i gospođa Bracq već su se odlučili za izvedbu interijera: crvena koža. “Auto je izvana lakiran u dvije boje – malaga i srebro”, otkriva nam kolekcionar.

U međuvremenu uživamo u posljednjim zrakama sunca na plaži u Santa Monici. Nakon toga slijedi vizura modernog dijela Los Angelesa dok prelazimo Sixth Street Bridge. Sljedeće jutro u Elysienparku, s pogledom na visoke zgrade, ponovno je oblačno, prohladno i počinje kišiti. Vrijeme je da se Kalifornija spremi na toplo i ugodno mjesto. Vrijeme je za poziranje u muzeju Petersen, gdje bi E3-kvartet ponovno trebao oduševiti posjetitelje.