Aiways U5 – Ni ‘kinezi’ više nisu što su nekoć bili

Skupili smo dojmove s jednomjesečnog druženja. Kvaliteta materijala, solidnost izrade, komponente provjerenih dobavljača te na kraju izvedba, u praksi mnogo više govore u prilog kupnji cjenovno povoljnog kineskog Aiwaysa U5 nego određene nesavršenosti koje su mogle biti promišljenije i kvalitetnije izvedene

‘A da odmah otklonimo sve predrasude? Što kažete na to da ovog trenutka sjednete u naš U5 i odvezete se u Hrvatsku?! Imate mjesec dana da ga temeljito testirate, veselit će nas vaše mišljenje i kritike…’. Moramo priznati da nas je tada, krajem siječnja u Münchenu, izvršni direktor kineskog start-upa Aiways – dr. Alexander Klose – poprilično iznenadio. Ili da budemo dosljedniji – uhvatio nas je na ‘krivoj nozi’. U redu, intervju s njime smo odradili nakon prve vožnje u kojoj smo se već bili uvjerili da je riječ o vrlo korektno složenom e-automobilu, no logistički smo bili posve nepripremljeni za tako što.

A zasigurno vam je poznato da se prije dulje vožnje svakog električnog automobila (osobito ako kući putujete 500 km kroz tri države u vrijeme pandemijskog polulockdowna), treba itekako kvalitetno pripremiti. Bila bi to prava mala avantura, s obzirom na to da su u Austriji tada vladale debele minus temperature, a naše iskustvo s tamošnjim punionicama je – ravno nuli.

Predrasude brzo nestale

Bilo kako bilo, Aiways U5 je na adresu naše redakcije dostavljen 9. veljače, čime je mogao otpočeti maraton test u trajanju od mjesec dana. Iskustva vozača koji ga je dovezao (agencija koja vrši usluge prijevoza automobila iz inozemstva) dala su naslutiti da nas očekuje itekako zanimljivo druženje – ‘Znate, dovozio sam u Hrvatsku vrlo atraktivne automobile poput Porschea, Bentleyja, Mercedesa… Ni jedan od njih nije privlačio toliko pažnje kao ovaj.’ Kasnije smo se i sami uvjerili u to. Bilo da se radilo o vlasnicima e-auta koje smo susretali na punionicama, stručnim kadrovima iz reda konkurencije ili slučajnim znatiželjnicima – pitanja nije nedostajalo!

Prvenstveno ih je sve odreda zanimalo – o kojoj se marci zapravo radi? Kinesko porijeklo pritom nikoga nije pretjerano smetalo, no zato je dio redakcije koji nije bio na prvoj vožnji u Münchenu bio itekako skeptičan. Na promjenu stava nije trebalo dugo čekati – ‘Iako sam prvotno bio skeptičan, desetak minuta za upravljačem U5 bilo je dovoljno da se uvjerim kako predrasude prema kineskim autima više zaista nemaju smisla. Nakon nekoliko dana nije bilo sumnje da se ovaj električni SUV može mjeriti s usporedivim europskim i korejskim modelima. Osim što izvrsno izgleda, U5 ima prostranu i vrlo dobro izrađenu unutrašnjost s jednostavnim vozačkim okruženjem, pretežno vrlo dobrim te jasnim infotainmentom, udobnim sjedalima i svim ‘igračkama’ koje biste očekivali od modernog EV-a’, upisao je u dnevnik vožnje naš novinar Marko Santini.

S druge strane, zamjenik glavnog urednika Ante Radić već je odradio ‘prvi kontakt’ u Münchenu (AMS 02/22) pa su sukladno tome njegova očekivanja od maraton testa bila vrlo konkretna. Najviše ga je zanimao dugoprugaški karakter Aiwaysa, odnosno realnost ispisanog dosega. Detaljno se posvetio tome na domaćim prometnicama – ‘Brzo se ispostavilo da se u ispisani doseg možete pouzdati, pod uvjetom da na autocesti ne vozite brže od 115-120 km/h.

Na destinaciju udaljenu dvjestotinjak kilometara možete opušteno krenuti sa 80 posto napunjenosti, dok je za relaciju poput, primjerice, Zagreb-Zadar ipak potrebno krenuti s baterijom napunjenom ‘do vrha’ kako ne biste gubili vrijeme na usputna zaustavljanja radi nadopunjavanja. Srećom, Aiways U5 podržava brze DC-punjače do 90 kW što znatno skraćuje vrijeme punjenja.’ Također, Radić je pohvalio termalni menadžment baterije, jer se mirovanje automobila preko noći, na temperaturama oko ništice, nije odrazilo negativno na preostali doseg.

Detalji koji svjedoče neiskustvu

Kolega Igor Doležal, kao veliki ljubitelj high-techa, od samog se početka jako veselio druženju s Aiwaysom. No, isto tako, neprestano je naglašavao da će biti iznimno kritički nastrojen tijekom maraton testa te da će svoju pažnju prvenstveno fokusirati na detalje. ‘Izrada je općenito solidna, osobito u izvedbi Premium, ali ostaju neki detalji koji pokazuju manjak iskustva i tradicije u izradi automobila.

Primjerice, prekidač za sva četiri žmigavca pozicioniran je na stropu, odmah kraj gumba za SOS-poziv, što me je nekoliko puta dovelo u zabludu. Pretinac za mobitel (s punjenjem) skriven je ispod komandi klimatizacije pa malo jači pritisak na gumb za grijanje sjedala nehotično otvara taj isti poklopac.’ Doležal je doista bio dosljedan u svojoj najavi, pa je kritiku uputio i na uski ‘džep’ u vratima koji prima tek bocu od pola litre ili pak da se glasnoćom audiosustava može upravljati samo putem prekidača na kraku upravljača. Isto tako, vrlo pristojne materijale u unutrašnjosti U5 bespotrebno nagrđuje središnji dio upravljača s jeftinom plastikom sklonom ogrebotinama (ima ih na upravljaču).

Da, shvatili ste, kod U5 nedostaje finesa, ali iskreno tu se ni etablirani proizvođači na našim testovima nisu baš uvijek proslavili. Grafika instrumenata ili multimedije koja nije u skladu s futurističkim doživljajem manje smeta od, primjerice, činjenice da intenzitet rekuperacije treba podesiti unutar izbornika. A i tada nije posve fino uštimana jer U5 u prvi mah ulazi u slobodno kotrljanje, a tek zatim počinje usporavati, što zahtijeva malo predviđanja prometa.

U prosjeku trošio 22,5 kWh

U vožnji kombinacija MacPhersona sprijeda i multilink ovjesa straga djeluje solidno s malo naginjanja karoserije. S druge strane, nema baš previše osjećaja na upravljaču za nešto više dinamike. Uostalom, putnike straga na ravnoj klupi bez bočne potpore to ne bi veselilo. Iako relativno lagan za električara (masa praznog 1750 kg), U5 je u prosjeku na ovome maraton testu (gotovo 5000 km) trošio 22,5 kWh s prosječnom brzinom od 55 km/h (i temperaturama do sedam stupnjeva).

Bilo je tu dosta vožnje po gradu, ali i tura u trajanju od 500 do 700 km. Na brzom punjaču (50 kW) za 45 minuta napunili smo bateriju sa 23 posto na 80 posto, a zatim brzina punjenja – kao i kod konkurencije – značajno opada. Hvalimo mogućnost kućnog (Wallbox) AC-punjenja od 6,6 kW (većina ima tek 3,7 kW), no ako je riječ o jednofaznim punjačima treba računati na maksimalnih 4,6 KW. Iako je ovdje fokus stavljen na određene nedostatke, riječ je o vrlo solidnom automobilu, s provjerenim komponentama, solidnom završnom obradom i performansama (204 KS, CATL-baterija kapaciteta 63 kWh) na razini konkurencije.

Pogon je na prednje kotače, prtljažnik iznad njih (tzv. Frunk – front trunk) služi samo za kabele, dok na stražnjim kotačima nalazimo diskove umjesto bubnjeva kao kod dobrog dijela konkurencije.

Zaključno je možda najbolje rezimirao kolega Mladen Posavec – ‘Prije 15-ak godina, na spomen kineskih automobila, na pamet bi nam padale uglavnom nemušte kopije europskih brendova, koje su k tome bile vrlo upitne kvalitete i izrade. Da uopće ne govorimo o crash-testovima, gdje bi se njihovi modeli pri sudarima rascvali poput ljubičice u proljeće. No ti su dani sada daleko iza nas, barem ako je suditi po modelu koji smo imali prilike voziti ovih mjesec dana.’ Doista, Aiways je u gotovo svakom pogledu iznenadio i otklonio predrasude doslovno u prvim prijeđenim kilometrima. Sigurni smo da je riječ o prvom od mnogih ‘kineza’ koji će uskoro preplaviti europsko tržište te da etabliranim ‘old-school’ markama – doista neće biti lako u budućnosti.

TEHNIČKI PODACI

Karoserija
Električni SUV s pet sjedala, D x Š x V 4680 x 1865 x 1700 mm, međuosovinski razmak 2800 mm, prtljažnik 432-1555 l, masa praznog/nosivost 1750/385 kg

Podvozje

Poprečna ramena/MacPherson sprijeda, multilink/zavojne opruge straga, diskovi sprijeda i straga, gume 235/50 R19

Motor
Sinkroni elektromotor s permanentnim magnetima, snaga 150 kW/204 KS, okretni moment 310 Nm, litij-ionska baterija kapaciteta 63 kWh

Prijenos snage
Na prednje kotače, izravan prijenos

Vozne osobine
0-100 km/h……………….…7,5 s
Najviša brzina……………….. 160 km/h
Potrošnja WLTP ………….17,0-16,6 kWh/100 km

Potrošnja na testu – prosjek…22,5 kWh/100 km

Cijena (u Njemačkoj) od 35.000 eura